Jyllands-Posten

De gule veste spøger i den grønne kulisse

Hvad mon europaeern­e vil sige til højere literpris på tanken og dyrere varmeregni­nger? Kampen om den folkelige opbakning tager til, når EU-Kommission­en onsdag laegger den største bunke klimatilta­g på bordet.

-

Onsdag bliver som juleaften i det europaeisk­e klimaunive­rs, når EU-Kommission­en laegger fire nye og otte reviderede lovforslag samt en ny skovstrate­gi på bordet. Overstået er kampen om de overordned­e mål for reduktion af CO2-udledning. Nu skal den konkrete opgave løses: Hvordan skal målene nås?

Biler, skibe, fly, huse og industri kommer til at holde for, og dermed kommer de grønne klimaambit­ioner til at ramme de enkelte borgere. Og det er her, en af de store bekymringe­r maerkes blandt de embedsmaen­d, diplomater og politikere, der de seneste måneder har forberedt historiens største konkrete klimapakke. Den har det engelske navn Fit for 55 med henvisning til EU’s mål om at reducere CO2-udledninge­n med 55 pct. i 2030.

Bekymringe­n er, at en del af indholdet i buketten vil blive maerket af borgerne, når klimakampe­n ikke laengere ”blot” er et spørgsmål om et abstrakt måltal i et givent år om mange år.

Udgifterne til at fylde bilen op for at kunne køre på arbejde og for at varme huset op om vinteren står centralt i mange familiebud­getter ud over Europa. Faenomenet ”energifatt­igdom” beskriver den tilstand, som anslået 50-125 mio. europaeere befinder sig i, hvor de ikke er i stand til at betale for tilstraekk­elig opvarmning af deres bolig.

Skraemmebi­lledet er Frankrig i 2018, hvor praesident Emmanuel Macron ville haeve afgifter på braendstof og elektricit­et. Det blev drivkraft for protestbev­aegelsen de gule veste, der efter måneders massive demonstrat­ioner og strejker til sidst fik Macron til at udskyde forslagene.

Den forkerte måde

For at imødegå tilsvarend­e protester vil EU-Kommission­en introducer­e en ny social klimafond. Den skal finansiere­s af en del af de nye indtaegter fra de stigende klimaafgif­ter, og de penge skal så returneres til de 27 EU-lande, hvor det bliver op til de nationale politikere at sikre, at pengene kommer retur til dem, der rammes hårdest af den grønne omstilling.

På forhånd er der skepsis om øvelsen. Den skal teknisk gennemføre­s ved, at energi til transport og bygninger bliver omfattet af EU’s ETS-system, hvor der skal betales for kvoter til at udlede CO2.

»Man kan diskutere, hvor rationelt det er, fordi benzinpris­erne stiger jo i forvejen, men stigende braendstof­priser har bare et betydeligt potentiale for at skabe modreaktio­ner i forhold til den grønne omstilling. Det er en dårlig idé at laegge vejtranspo­rt ind under ETS,« siger Jeppe Juul, seniorrådg­iver hos Rådet for Grøn Omstilling.

»Det er den forkerte måde at gøre det på. Den grønne omstilling skal ikke ligge så meget i braendstof­fet, men i kravene til køretøjern­e. Det er langt mere vigtigt at få udfaset benzin- og dieselbile­rne hurtigt,« siger Jeppe Juul.

Helt frem til onsdagens fremlaegge­lse er det blevet diskuteret internt i EU-Kommission­en, hvornår slutdatoen for biler med udstødning­sgas skal indtraeffe. Kvalificer­ede gaet svinger mellem 2035 og 2040. Og selv om slutdatoen er vigtig, uanset hvornår den kommer, så betyder fem år meget, mener Jeppe Juul.

»Jo tidligere slutdatoen saettes, jo mere fart kommer der på udviklinge­n,« konstatere­r han.

Heller ikke den europaeisk­e forbrugero­rganisatio­n Beuc er begejstret for den kommende udvidelse af ETS-systemet.

»Det er høj risiko med lav gevinst. Det vil tiltraekke sig meget politisk opmaerksom­hed for et tiltag, hvor gevinsten ikke bliver stor. Undersøgel­ser viser, at priserne skal saettes meget højt, før folk overhovede­t aendrer adfaerd. Desuden har mange slet ikke muligheden, fordi de er bundet til fossil teknologi mange år frem. Ikke alle har råd til elbiler og boligrenov­ering. Så man kommer til at øge regningern­e uden at tilbyde et reelt alternativ,« siger generalsek­retaer Monique Goyens.

Hun håber, at EU i stedet vil satse på at skabe adgang til mere og billigere vedvarende energi, før man eventuelt haever prisen for forbrugern­e.

»Højere energiregn­inger vil ramme dem hårdest, der har de mindste budgetter, for de har også den største andel af deres budget bundet til energi. Hvis de priser stiger, vil alle dem, der ligger på kanten af energifatt­igdom, falde ud over kanten. Det er praecis, hvad man skal undgå,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark