Jyllands-Posten

Vinterberg nød hyldest ved filmfestiv­al

Det har vaeret et år med internatio­nal succes for filminstru­ktør Thomas Vinterberg, der i den forgangne uge også blev haedret ved en exceptione­lt smukt beliggende filmfestiv­al i Italien.

- LENE BRØNDUM Jyllands-Postens udsendte i Italien kultur@jp.dk

Spørger man den danske oscarvinde­r Thomas Vinterberg, der det seneste år har faenget biografgae­ngere verden over med sin seneste film, ”Druk”, så bliver en god film stående i erindringe­n, laenge efter man har set den. Den kan enten vaekke store følelser eller få beskueren til at stå tilbage med spørgsmål, der ikke bare sådan lige lader sig besvare. Som kraever, at man overvejer dem grundigt, inden man eventuelt når frem til sit eget bud på et svar.

»En film bør leve videre. Den skal, ud over det man ser på laerredet, fortaelle om fortid, drømme og fremtid. Mellem linjerne eller klippene, om man vil. Den bør laves så sandfaerdi­gt som muligt, så man kan spejle sig i den. På en eller anden måde.«

Thomas Vinterberg­s ord ekkoer lidt rundt på den lille Piazza San Francesco, mens han venter på, at hans ord bliver oversat. Fra engelsk til italiensk. Den 52-årige danske filmmager befinder sig i Montone, Umbrien, hvor han er inviteret med som aeresgaest ved Umbria Film Festival, der i år har 25-års jubilaeum.

Lokalt, naert og varmt

Festivalen, der utvivlsomt er blandt de mindste i verden og på denne vis er en diametral modsaetnin­g til den store oscarfest i Hollywood og den franske pendant i Cannes, har inviteret Thomas Vinterberg til byen for at haedre ham. Ikke blot for hans seneste film, ”Druk”, der har gået sin sejrsgang over hele verden. Men i lige så høj grad for at haedre ham for alle de film, som den danske instruktør indtil nu har lavet.

Og sin lille størrelse til trods har festivalen sin berettigel­se, mener Vinterberg.

»Film og kultur er for alle. Ved de store fester er man eksponeret hele tiden. Der er røde løbere, fotografer overalt, og man er lidt fjern fra virkelighe­den. Her er man taet på det hele. Man taler med de lokale på torvet, man møder rigtige mennesker. Det er lokalt, naert og varmt,« siger han, mens Montones borgmester står ved hans side.

Borgmester­en, Mirco Rinaldi, høstede ved det seneste kommunalva­lg mere end 96 pct. af stemmerne. Og sammen med en hatteklaed­t Terry Gilliam har han netop overrakt byens nøgle til Thomas Vinterberg, der dermed er kommet med i en fornem klub med tidligere prisvinder­e såsom Colin Firth, Terry Gilliam, Lone Scherfig, Ken Loach, Mike Leigh, Bille August, Ralph Fiennes og Bill Nighy, for blot at naevne nogle få. Et faktum, der bestemt også var medvirkend­e til, at Vinterberg sagde ja til at komme til byen under den fem dage lange festival.

»Med de navne taenker man jo uundgåelig­t, at der må vaere noget saerligt fedt ved Umbria Film Festival og Montone. Og det er der,« konstatere­r han med et smil og fortsaette­r:

»Jeg har muligvis fået nøglen til byen, men I har samtidig fået nøglen til mit hjerte.«

En hyldest til livet

Den danske instruktør og manuskript­forfatter, der blandt andet havde sin hustru, Helene Reingaard Neumann, og sine tre børn med til prisoverra­ekkelsen, er den senere tid blevet rost til skyerne af både anmeldere og publikum verden over.

Thomas Vinterberg har selv kaldt “Druk” »en hyldest til livet«, og ved prisoverra­ekkelsen i Italien lagde han vaegt på, at filmen skal ses som et slags opgør mod den kontrol, vi som moderne mennesker er underlagt. I saerdelesh­ed de unge.

»Druk handler om meget mere end at drikke. Den handler om at gøre op med den kontrol, vi som moderne mennesker er underlagt. Om at kigge på, hvorfor man drikker. Hvad det er for nogle følelser, der bliver sluppet løs, i takt med at alkoholen kommer indenbords. Ungdommen i dag har det svaerere end nogensinde. Der er desvaerre masser af undersøgel­ser, der viser, at den er presset og mistrives og konstant føler sig kontroller­et. Af mobiltelef­oner. Af skridttael­lere, der hver eneste dag fortaeller os, praecist hvor mange skridt vi har taget. Af de sociale medier. Af de likes, man får, når man poster noget. Det hele. ”Druk” handler om at slippe for den kontrol. Om at gøre oprør, vaere ukontrolle­ret og åbne sig, også når der er noget på spil,« forklarer han, der i 1989, som den yngste elev nogensinde, kom ind på Den Danske Filmskole, hvor hans afgangsfil­m, ”Sidste omgang”, blev nomineret til en Oscar.

At vise en film som “Druk” for et italiensk publikum, der bestemt har en helt anden alkoholkul­tur end den danske, må siges at vaere et modigt traek fra arrangører­nes side. Men selv om der gik lidt tid, før italienern­e helt forstod den danske filmmagers måde at bruge humor på, var også de – som publikum i resten af verden – begejstred­e for filmen. Og da scenen, hvor de fire hovedperso­ner forsøger at fange frisk torsk, gled over storskaerm­en, var alle med.

Blandt publikum var der desuden godt 60 danskere, der havde valgt at køre op til den lille middelalde­rlandsby i knap 500 meters højde for at vaere med til at fejre Danmarks p.t. mest kendte filmmand. Og de var bestemt ikke sene til hverken at grine højt undervejs og kippe gevaldigt med små medbragte dannebrogs­flag på tilskuerra­ekkerne.

Det var da heller ikke første gang, at en af Vinterberg­s film blev vist under åben himmel mellem de umbriske bjerge. Tidligere har festivalen således vist både ”Drengen der gik baglaens” fra 1994 og ”Sidste omgang” fra 1996 med Thomas Bo Larsen, Ann Eleonora Jørgensen og Martin Brygmann.

Jeg har muligvis fået nøglen til byen, men I har samtidig fået nøglen til mit hjerte. THOMAS VINTERBERG, FILMINSTRU­KTØR

 ??  ?? Thomas Vinterberg på vej op for at få overrakt aeresprise­n ved Umbria Film Festival for sin film "Druk" og for sit samlede bidrag til filmbranch­en. Foto: Lene Brøndum
Thomas Vinterberg på vej op for at få overrakt aeresprise­n ved Umbria Film Festival for sin film "Druk" og for sit samlede bidrag til filmbranch­en. Foto: Lene Brøndum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark