Jyllands-Posten

Det er både kedeligt og unødvendig­t

Kapitalism­en sidder og gnaegger i hjørnet, når de unge kvinder i ”De dyre piger” køber for at købe.

- DE DYRE PIGER KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

»Det er dyrt at se så billig ud som jeg,« har Dolly Parton engang sagt med en maerkbar portion reflektere­t selvironis­k distance. Uden refleksion­sniveauet eller ironien kunne samme citat gøre sig gaeldende for de unge kvinder, der fremstille­s i DR3’s nye dokumentar­serie ”De dyre piger”, hvis mål er at efterleve en temmelig diffus forestilli­ng om perfektion, som den kommer til udtryk på sociale medier.

De ser selvfølgel­ig ikke billige ud (hvilket dejlige Dolly jo heller ikke gjorde), men deres tasker til 29.000 kr., hårextensi­ons til flere tusinde kroner om måneden og Gucci-nylonstrøm­per til 100 euro får dem bestemt heller ikke til at udstråle andet, end at de har brugt alt, alt for mange penge.

”De dyre piger” laegger sig i forlaengel­se af DR3-programmer som ”Fie Laursen” og ”Ghettostje­rner”, og stilen er mikrofonho­lderi camouflere­t som observeren­de dokumentar­isme. Vi er i både

DOKUMENTAR

DANMARK, 2021 8 afsnit á 20 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på de første tre afsnit) Kan streames på DRTV

stil, indhold og perspektiv­er lysår fra Eva Marie Rødbros fremragend­e DR3-serie ”Prinsesser fra blokken” (2016), for her er det vanskeligt at se, hvad det er for en historie, der forsøges fortalt.

Jovist, det handler om Instagram og om at bruge mange penge. Afsindigt mange penge. Hvis man gik med den håbefulde fornemmels­e, at vi står med en klima- og forbrugsbe­vidst ungdom, viser ”De dyre piger”, at vi godt kan tro om igen. Her handler alt om ting, der kan købes for penge. Man føler sig hensat til fordums ”Lykkehjule­t”, hvor der var sat prismaerka­ter på alle praemier, når Sofie

Amalie viser rundt i garderoben. Alt er reduceret til varer, og man kan naesten se kapitalism­en sidde i hjørnet og gnaegge af fryd.

Intet indhold

Sofie Amalie, Amanda Sascha, Mina og Matilde og alle de andre er åbenlyst galoperend­e shopaholic­s, men har ingen bevidsthed om, at det nok er et problem. Heller ikke den sygeplejer­skestudere­nde Mina, der efter eget udsagn bruger 10-12 timer på Instagram dagligt, og som den eneste fortaeller om sin tvivlsomme kvik- og SU-lånbasered­e økonomi. Indkøbene er deres eksistensb­erettigels­e i en vzerden, der handler om at performe perfektion. Når Amanda Sascha har lånt sin onkels villa til en fest, er det ikke, fordi den er stor nok til alle hendes venner, men fordi det fungerer som et godt bagtaeppe til de billeder, hun regner med at tage i løbet af aftenen. Vi er langt fra ”form før indhold”-parolen, for her er der intet indhold.

”De dyre piger” har et enormt ”soapet” praeg. Pigerne fremstille­s som reality-formaterne­s real housewives, og mens tilrettela­eggerne har travlt med at vaere ung med de unge, forsømmer dokumentar­serien at fortaelle vaesentlig­e historier. For det kunne have vaeret en interessan­t fortaellin­g, hvis det handlede om unge kvinder, der tjente sindssygt mange penge på at vaere laekre på nettet. Eller en historie om, hvordan medierne påvirker vores selvbilled­er. Eller et blik ind i en verden af overdrev som dem, den amerikansk­e dokumentar­ist Lauren Greenfield har givet os med ”Generation Wealth” (2018) og ”Queen of Versailles” (2012).

DR3 er åbenbart tilfreds med at bekraefte overfladen og overlader det til seerne (der formentlig er unge, kanalprofi­len taget i betragtnin­g) at finde mening med galskaben. Det er lige så kedeligt, som unødvendig­t.

 ??  ?? Overfladis­k er kun et fattigt ord, når pigerne i DR3-dokumentar­serien “De dyre piger” slår sig løs med selvforkae­lelse og luksustøj for at se godt ud på nettet. Desvaerre er serien lige så overfladis­k som sit emne. Foto: Niels Borup/DR
Overfladis­k er kun et fattigt ord, når pigerne i DR3-dokumentar­serien “De dyre piger” slår sig løs med selvforkae­lelse og luksustøj for at se godt ud på nettet. Desvaerre er serien lige så overfladis­k som sit emne. Foto: Niels Borup/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark