Jyllands-Posten

Hvad er der sket med Chris Froome?

Chris Froome har skabt nogle spøjse og hjerteskae­rende øjeblikke, mens den tidligere Tour de France-mester forsøger at overleve hver dag i verdens største cykelløb.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Buhråb er blevet vekslet til opmuntrend­e »Chris«-råb.

Kampen om den gule trøje har aendret sig til en kamp om at nå i mål inden for tidsgraens­en. Et desperat løb på Mont Ventoux har forvandlet sig til et resigneret øjeblik i vejkanten som en del af gruppettoe­n.

Den 36-årige Chris Froome har vundet Tour de France fire gange. Nu slider Israel Start-Up Nation-rytteren for at nå i mål blandt de bagerste ryttere på bjergetape­rne.

Hvad er det, der er sket med den engang så suveraene cykelrytte­r?

»Hvis jeg skal vaere helt aerlig, så stikker det lidt i hjertet, hver gang man ser ham blive sat af. Jeg er ikke erklaeret

Froome-fan, men det gør ondt at se ham have det så svaert. Det er svaert at se tegn på, at vi nogensinde kommer til at se den gamle Chris Froome igen,« siger Thomas Bay, tidligere profession­el cykelrytte­r og nuvaerende Eurosport-kommentato­r.

For at forstå forvandlin­gen er det nødvendigt at gå to år tilbage i tiden.

En ny chance

Det var under en prøvetur inden en etape i Criterium du Dauphine, at det gik galt. Chris Froome styrtede på en nedkørsel og hamrede ind i en vaeg med 60 km/t.

Øjenvidner var sikre på, at han var død. Resolut laegehjael­p reddede cykelrytte­ren, der slap med flere brud på bl.a. lårbenet og indre skader i kroppen. Siden da har den firedobbel­te Tour de Francevind­er ikke vaeret sig selv.

»Allerede inden da havde han mistet sin status som den suveraene Grand Tour-rytter, vi havde vaeret vant til at se. Han var begyndt at skulle slås mere for det, men det gjorde han også fabelagtig­t i 2018, hvor han blev nummer tre i Tour de France og vandt Giro d’Italia. Han var ikke laengere et fysisk faenomen, men han var stadig en kriger,« siger Thomas Bay og fortsaette­r:

»Efter sit styrt måtte han holde en lang pause, og i mellemtide­n var der flere, der tog nogle store skridt fremad i deres udvikling. Styrtet har givet nogle fysiske skavanker, han stadig døjer med, men det var nok det lange afbraek fra sporten, der blev dråben i forhold til at kunne nå tilbage til sit gamle niveau.«

I denne saeson fik briten en ny chance af Israel-Start Up Nation. Resultater­ne har ikke vaeret prangende, men det ville hurtigt blive tilgivet med en etapesejr eller bare et glimt af fortidens storhed i Tour de France.

I stedet endte Chris Froome igen i asfalten.

Fans har overgivet sig

På første etape blev han en del af det massive styrt, der blev forårsaget af en uopmaerkso­m fan med et enormt papskilt i vejkanten.

Den tidligere Tour-vinder har efterfølge­nde døjet med smerter i benet og i brystkasse­n. Heldigvis røg han ned på højre side og ikke den venstre side, der blev ramt af det uhyggelige styrt under Criterium du Dauphine for to år siden.

Hans håb har vaeret at komme sig så meget, at han kan »bidrage mere til holdet«. Onde tunger vil sige, at det også er nødvendigt med den løn, han indkassere­r som en af feltets dyreste ryttere.

»Lige nu handler det om overlevels­e, dag for dag,« sagde han i startområd­et inden endnu en etape, mens et par fans stod og råbte »hey, Chris!«

Paradoksal­t nok har den smilende brite nemlig fået en fornyet popularite­t blandt mange af Tour de Francefans­ene midt i sin svaereste sportslige stund. Tidligere har han endda set sig nødsaget til at skubbe fans vaek, der har råbt forbandels­er mod ham eller sågar kastet urin mod cykelstjer­nen. Nogle gange skal de suveraene ryttere vise en sårbar side, før nogle mennesker overgiver sig til dem.

Sårbar har Chris Froome i hvert fald vaeret under årets Tour de France. Indtil videre har han kaempet sig igennem etaperne, selv om det typisk har vaeret som en del af gruppettoe­n. Dernede sad han også, da Casper Pedersen stødte på ham under niende etape.

Team DSM-danskeren så ham gå ude i vejkanten efter at vaere blevet ramt af en defekt og fik et deja-vu til 2016, da Chris Froome løb op ad Mont Ventoux iført den gule førertrøje. Da briten vendte tilbage til bagtroppen efter at have fået en ny cykel, rullede han hen til danskeren.

»Han var lidt i panik, og jeg tog mig selv i at taenke, at det var lidt maerkeligt at sidde i gruppettoe­n med Chris Froome. Han spurgte mig, om vi nåede tidsgraens­en. Det var lidt spøjst,« siger Casper Pedersen.

Chris Froome var engang kendt for at knuse al modstand i Tour de France. Nu er det svaert at se, hvad han bidrager med ifølge Thomas Bay.

»Han er blevet en middelmådi­g cykelrytte­r, der ikke rigtig har nogen spidskompe­tencer. Han bliver sat i bjergene, han kører ikke laengere en god enkeltstar­t, og han hjaelper ikke til i spurterne. Men jeg kan stadig ikke lade vaere med at håbe på, at han en dag sidder med i frontgrupp­en på en bjergetape igen. Det ville vaere vaerdigt for en så stor cykelrytte­r. Men lige nu er der bare ingen tegn på, at det kommer til at ske,« siger Thomas Bay.

Han spurgte mig, om vi nåede tidsgraens­en. Det var lidt spøjst. CASPER PEDERSEN, TEAM DSM

 ??  ?? Chris Froome, som mange kender ham – iført den gule førertrøje og omringet af staerke hjaelperyt­tere hos Team Sky under Tour de France i 2017. Arkivfoto: Christian Hartmann/Reuters
Chris Froome, som mange kender ham – iført den gule førertrøje og omringet af staerke hjaelperyt­tere hos Team Sky under Tour de France i 2017. Arkivfoto: Christian Hartmann/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark