Jyllands-Posten

EU må tage et aerligt selvopgør

-

EU-Kommission­en har lanceret en ambitiøs debat om fremtiden for EU. Det er virkelig godt. Og hårdt tiltraengt. EU har brug for at finde en ny retning for sig selv efter brexit, og offensiven er ikke just blevet mindre nødvendig, efter at covid-19 har meldt sig. EU fremstår som en af de store tabere efter pandemien.

EU er presset både ude- og indefra. Det globale opbrud truer med at efterlade EU tilbage på perronen, hvis ikke der snart defineres en holdbar strategi for EU’s optraeden på den internatio­nale scene. Og indadtil viser der sig store spraekker i samarbejde­t. De forsøges camouflere­t med en maerkbar optrapning af den saerlige EU-retorik; ikke mindst hos kommission­sformand Ursula von der Leyen, der for tiden ikke kan holde en tale uden pompøst at henvise til et faelleseur­opaeisk vaerdigrun­dlag m.m.

Det seneste topmøde i maj gjorde ikke meget godt for det videre arbejde med at finde sig selv. Problembar­net Ungarn afstedkom uhørte spaendinge­r. Når EU-medlemmer først truer med at smide hinanden ud, véd selv den største jubeleurop­aeer, at den er ved at vaere gal. At et faelles fremstød fra Tyskland og Frankrig om at genoptage dialogen med Rusland blev haeldt ned ad braettet, skyldtes ikke kun, at det var forbundska­nsler Merkels sidste topmøde. Den interne uenighed om den strategisk­e tilgang til ikke alene Rusland, men også Kina er af den helt grundlaegg­ende slags og et åbenlyst krisetegn.

Pandemien har udstillet en raekke svagheder; ikke mindst når det gaelder medlemslan­denes syn på, hvem der altid vil have det sidste ord, nemlig nationalst­aten. Knap var coronaen brudt ud, før alle lande uden naermere aftale smaekkede graensebom­mene ned. Raeset med at skaffe sig vacciner blev indledning­svist også kørt nationalt, mens EU kaempede for at gøre sig relevant. Da det lykkedes at etablere en graenseove­rskridende lastvognst­rafik, blev også dét iscenesat med svulstig EU-fanfare. Signalet er ikke til at tage fejl af: Når krisen virkelig kradser, kigger ingen mod Bruxelles, men tager sagen i egne, nationale haender.

Ret skal vaere ret: Den nye virkelighe­d efter brexit er ikke nem. Når verdens femtestørs­te økonomi hellere vil søge lykken uden for det europaeisk­e samarbejde, kalder det på en hudløst aerlig selvransag­else. Det letteste er at affaerdige brexit som en fiks idé hos et britisk vaelgerfle­rtal, der blev forført af udspekuler­ede demagoger. Men dermed stikker man bare hovedet i busken. Risikoen for, at andre medlemslan­de får samme idé, er ikke kun teoretisk. Det stiller store krav til EU om en tilbundsgå­ende selvkritik uden filter. Det kan vaere, at den er på vej med den kommende fremtidsko­nference. Indtil videre tyder det dog ikke på, at Bruxelles har laert saerligt meget. Storbritan­nien omtales på de indre EUlinjer – ifølge den britiske historiker Timothy Garton Ash – både nedladende og ret aggressivt. Dét kan i hvert fald aldrig vaere vejen frem. EU og Storbritan­nien skal naturligvi­s finde en ny måde at arbejde sammen på. Det gøres alene ved at komme hinanden i møde og vise god vilje.

EU-samarbejde­t er ikke staerkere, end de enkelte medlemmer tillader. Det er en helt grundlaegg­ende sandhed. Når det gaelder sundhedspo­litik, er det saerligt tydeligt. Den vil medlemslan­dene netop ikke gøre faelles. Men konstateri­ngen må ikke blive en sovepude. Der er virkelig behov for, at kommission­en får gang i sin idéudvikli­ng og får held med sin fremtidsde­bat. EU er faktisk ingen naturlov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark