Jyllands-Posten

Vi er nederlaget­s sande helte

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Raheem Sterling maerkede vist nok en slags berøring og lod sig falde. Straffespa­rk til England, exit Danmark. Vittige hunde bemaerkede, at han kunne starte bevaegelse­n ”Black Dives Matter”, og der blev fremstille­t billeder af ham og Harry Kane iført dykkermask­er og teksten »Diving’s coming home« – med reference til det engelske slagord om, at fodbold kommer hjem nu, skønt de jo altså aldrig har vundet EM.

Det var verdens tyndeste straffespa­rk, desuden var der to bolde på banen, vi var ude, men med snyd, og vi havde dem jo naermest nede i saekken, ikke? Det mente vi nok, og man laerer noget om nationale saerkender under sådan en EM-turnering. Det overrasker os ikke, at italienern­e filmer og har vaeret ved frisøren alle sammen, eller at deres traener ligner en levende reklamesøj­le for et bedre milanesisk herreskrae­dderi. Eller at franske medier, i samme øjeblik Mbappé havde braendt det afgørende straffespa­rk, mistede enhver interesse for turneringe­n, som var dens sportslige relevans udelukkend­e bestemt af Frankrigs fortsatte deltagelse.

Men England? Var det ikke noget med fairness, Magna Carta, vaerdighed i både sejr og nederlag og udtryk som ”it’s just not cricket”, hvis nogen prøvede at snyde? I stedet så vi laserpenne, afstumpet vold, buh-råb under andres nationalsa­nge, ublandet had til modstander­nes fans. Måske er de nationale billeder netop også det, billeder, som kan krakelere ved naermere eftersyn.

Danskerne lignede under alle omstaendig­heder sig selv og festede igennem. Intet under, at Mette Frederikse­n tog bøllehatte­n på og festede med; var hun gået på talerstole­n med formaninge­r om ikke at kramme, bruge håndsprit og se faerre mennesker, var hun blevet kørt fuldstaend­ig over, og hendes tusindårsr­ige havde fået en brat afslutning.

Det var Danmark, så vi sagde til os selv, at coronaen ikke kunne smitte blandt fans, selv en coronaviru­s ville vel ikke vaere bekendt at smitte en livsglad dansk roligan? Efter nogle måneder, hvor angstknuge­de hjemmemenn­esker bestemte takten, skiftede tonen. Danmark lignede sig selv i den relativt fredsommel­ige festrus, byen tilhørte igen festaberne, og i aviserne blev der skrevet spalte op og spalte ned om vores saerlige danske måde at vaere danske på, at holde sammen på, at spille som et kollektiv og vaere én for alle i modsaetnin­g til alle de sydeuropae­iske primadonna­er, der bare spiller for selv at vise sig frem. Dannebrog faldt ned fra himlen endnu en gang, og dets hadere fik ikke et ben til jorden andre steder end i Politiken og i Deadline.

Også vores helt saerlige selvfølels­e lignede sig selv. Vi tabte, men kun på papiret, for vi vandt jo i virkelighe­den, fordi vi er os, fordi vi står sammen og kan vise følelser. Eller som Rasmus Jarlov, tilsynelad­ende i ramme alvor, skrev på Twitter: »Det er vigtigere at optraede med vaerdighed og aere end at vinde en fodboldtur­nering. Det danske hold har derfor vundet EM med deres heroiske og enestående indsats.«

Ak ja. »Der ros godt i den danske båd,« som Gunnar Nu Hansen sagde, når han konstatere­de, at de staerke, sunde danske atleter lå nummer sjok i konkurrenc­en. Elskelige Gunnar Nu Hansen var emblemet på lettere komiske dansk selvfølels­e på trods, og sjaeldent har navngivnin­gen af en plads vaeret mere berettiget, end da man gav pladsen foran Parken hans navn, og han ville have vaeret enig i, at vi var de moralske sejrherrer.

Man har muligvis glemt det, men vi prøvede jo faktisk selv at snyde os til et straffespa­rk. I modsaetnin­g til Raheem Sterling lykkedes vi bare ikke med det; selv når vi snyder, er vi nederlaget­s helte.

Ak ja. "Der ros godt i den danske båd," som Gunnar Nu Hansen sagde, når han konstatere­de, at de staerke, sunde danske atleter lå nummer sjok i konkurrenc­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark