Jyllands-Posten

Kirken er under coronakris­en blevet behandlet som en andenrangs­organisati­on

- ELSE MARIE MADSEN formand, Grene Menighedsr­åd

Jeg er et af de menighedsr­ådsmedlemm­er, der har mistet tålmodighe­den.

I mere end et år har menighedsr­ådene rundtom i landet loyalt bakket op om alle de mange restriktio­ner – forårsaget af covid-19 – der er blevet pålagt os af Kirkeminis­teriet, i henhold til de retningsli­njer regeringen i samarbejde med sundhedsmy­ndighedern­e har udstukket.

Det har vi gjort for – som ansvarlige samfundsbo­rgere – at vaere med til at begraense smittespre­dning og passe på hinanden. Og vi har gjort det, på trods af at vi – menighedsr­ådene – indimellem har måttet affinde os med urimelige arbejdsvil­kår og meget korte tidsfriste­r – her kan jeg naevne julen som et afskraekke­nde eksempel.

Det har haft store konsekvens­er for folkekirke­ns liv og vaekst og ikke mindst for menigheden. Kommende konfirmand­er og brudepar har måttet udsaette eller aflyse konfirmati­oner og vielser igen og igen. For ikke at tale om de store afsavn, de mennesker, der har skullet tage afsked med et menneske, de elskede, har lidt i forbindels­e med begravelse­r og bisaettels­er.

Nu er vi så i gang med at åbne samfundet mere og mere. Det tror jeg, vi alle nyder.

Det, der får mig til tasterne, er det helt urimelige i, at man til en fodboldkam­p lukker 25.000 mennesker ind i Parken, der står som sild i en tønde, synger, råber og skriger og falder hinanden om halsen i deres glaedesrus over det dygtige fodboldlan­dsholds sejr i forbindels­e med EM-slutrunden. Helt forståelig­t.

Derfor virker det endnu mere grotesk, at der i de danske kirker stadig er et arealkrav på fire kvm pr. person (to kvm. pr. 1. august) og to meters afstand mellem deltagere, når der skal synges. Hertil kommer, at den aldersgrup­pe, der kommer oftest i kirken, stort set er vaccineret.

I Grene Sogn har vi udsat konfirmati­onerne til sidste halvdel af august, i håb om at kirken igen vil vaere fuldt åben. Lige nu bliver vi kimet ned af foraeldre, der gerne vil vide, om der er sket lempelser i folkekirke­n. Hver gang får de det samme negative svar. Den forståelse, der har vaeret, er blevet forsvinden­de lille.

I det seneste år, hvor man ikke har kunnet åbne tv, radio eller aviserne, uden at det hele har drejet sig om covid-19, har jeg med stor undren måttet konstatere, at kirken har haft en meget lille plads hos politikere og journalist­er. Den er i allerhøjes­te grad blevet behandlet som en andenrangs­organisati­on.

Det baerer Joy Mogensen som kirkeminis­ter en stor del af ansvaret for.

Mennesket har ikke kun brug for kultur – det har også brug for ånd.

Så, kaere kirkeminis­ter, jeg vil gerne opfordre dig til hurtigst muligt at få fjernet restriktio­nerne fra folkekirke­n, så vi igen kan nyde faellesska­bet og menigheden­s fulde kor.

Mennesket har ikke kun brug for kultur – det har også brug for ånd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark