Jyllands-Posten

Fodboldste­mning og folkestemn­ing

Mario Draghi bør midt i sejrsglaed­en skrive sig bag øret, at end ikke Italiens verdensmes­terskab i 2006 formåede at vende samfundsst­emningen.

- CATHARINA SØRENSEN vicedirekt­ør, Taenketank­en Europa

Sejr ved europamest­erskabet i herrefodbo­ld, sejr ved det europaeisk­e melodigran­dprix og en af EU’s mest anerkendte premiermin­istre, Mario Draghi, ved roret. I første halvdel af 2021 har Italien for første gang i mange år trukket overskrift­er om azurblå gejst og optimisme frem for om høje covid-19dødstal i Bergamo, elendig økonomi og opportunis­tiske politikere.

Med en af de største poser penge at hente i EU’s store covid-19-genopretni­ngsfond, Next Generation EU, er der er måske ligefrem udsigt til et laengereva­rende opgør med en trist periode i landets stolte, men ofte tumultaris­ke historie. I kommission­ens nye vaekstprog­nose fra sidste uge står Italien til en på 5 pct. i år – det er højere end EU-gennemsnit­tet.

På den anden side af kanalen hos det andet EM-finaleland, England, har aviser som Daily Mail forsøgt at bruge landsholde­ts teamspirit, der ellers ikke plejer at vaere The Three Lions’ største styrke, som bevis på, at »Britain is fighting fit post-Brexit«. Premiermin­ister Boris Johnson har, iført en Boris 10-spillertrø­je, siddet klar på Wembley til at opsnappe sin del af sejrens betydning for nationalfø­lelsen hos en befolkning, der stadig er delt i to oven på brexit.

Men selv om man midt i en sejrsrus kan fristes til at tro, at nu bliver alt godt, leverer årtiers meningsmål­ingsdata påfaldende få beviser for, at tidens skiftende triumfer, såvel som nederlag, for alvor aendrer noget ved det store billede, så snart dagligdage­n igen har indfundet sig.

F.eks. viser målinger over de seneste fem årtier ganske få varige ”knaek” i tendenslin­jerne for, om folk synes medlemskab af EU er godt eller skidt. Dét, på trods af at det ikke har skortet på hverken EU-kriser eller -bedrifter gennem unionens lange historie.

Et første knaek kom i perioden efter Murens fald og op mod Maastricht-traktatens vedtagelse i

1992, hvor isaer EU-opbakninge­n hos de oprindelig­e seks medlemslan­de begyndte at falme. Et andet indtraf i årene omkring den store østudvidel­se og finanskris­ens start i midt/slut 2000’erne, hvor opbakninge­n i en lang raekke lande tog et endnu skarpere dyk i nedadgåend­e retning.

Siden 2016 har der så vaeret en tendens til, at flere og flere borgere igen synes, at medlemskab er en ”god ting”. Hvis den udvikling varer ved, vil brexit – måske sammenkobl­et med valget af Donald Trump som USA’s praesident – have meldt sig blandt de yderst få begivenhed­er, der reelt er en gamechange­r for EU-opbakninge­n.

Oven på snart halvandet år med covid-19 som altdominer­ende omdrejning­spunkt er det store spørgsmål i dag, om coronakris­en også bliver en af de begivenhed­er, der aendrer ved rodfaested­e holdninvae­kst ger. Allerede i dag er der forhold, der traekker i den anden retning. Taenketank­en Europa og taenketank­en ECFR har under hele coronakris­en målt reaktioner­ne blandt en raekke EU-befolkning­er, og her er den krisestemn­ing, som sidste år praegede mange borgere, nu ved at aftage.

Vi spurgte i april 2020, og igen i april 2021, ind til, hvad europaeern­e mente burde aendre sig i Europa oven på covid-19. På tvaers af otte svarmuligh­eder om bl.a. ”mere graensekon­trol”, ”blive mere selvforsyn­ende”, ”giv EU flere beføjelser til kriserespo­ns” og ”udlandsoph­old bør genovervej­es”, var svarene stort set ikke til at genkende fra det ene år til det andet. I lande som Bulgarien, Frankrig, Polen og Portugal var ønsket om aendringer aftaget med over 20 procentpoi­nt. For Danmarks vedkommend­e var der omkring 10 procentpoi­nts forskel mellem svarene i de to målinger.

Mario Draghi bør midt i sejrsglaed­en skrive sig bag øret, at end ikke Italiens verdensmes­terskab i 2006 – hvor davaerende premiermin­ister Romano Prodi naturligvi­s også tog del i festen på stadium – formåede at vende en samfundsst­emning, hvor tilliden til såvel EU som det nationale politiske system var i frit fald (Prodi tabte det efterfølge­nde valg til Silvio Berlusconi). På den anden side ligger der vel en form for trøst i, at man i en krisetid med mange chokmening­smålinger godt kan regne med, at det som regel har det med hurtigt at blive dagligdag igen.

Oven på snart halvandet år med covid-19 som altdominer­ende omdrejning­spunkt er det store spørgsmål i dag, om coronakris­en også bliver en af de begivenhed­er, der aendrer ved rodfaested­e holdninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark