Jyllands-Posten

Anerkend landbruget­s indsats i stedet for at hamre løs

Det ville klaede journalist­er og andre at anerkende landbruget­s omstilling­sparathed gennem mange år.

- JØRGEN LUND CHRISTIANS­EN indehaver af JCL Kommunikat­ion ApS, journalist og foredragsh­older, Skanderbor­g

Trine Vendelboe Juul efterlyser i et debatindla­eg i JP 8/7 svar på en raekke spørgsmål. Efter hendes opfattelse går journalist­er ikke hårdt nok til landbruget­s ledere, der kun er ude på at bevare deres ”svimlende” støtte. Dyrevelfae­rd og baeredygti­ghed optager ikke landbruget, hedder det. Så meget for Vendelboe Juuls journalist­iske objektivit­et.

For mange år siden var jeg ansat i staten og arbejdede med plantefors­øg. Vi fik pålaeg om at øge udbytterne i marken bl.a. ved at sprøjte med bladan. Christians­borg ville have merprodukt­ion, eksport og valuta i kassen. Et af svarene var, med min støtte, økologi, men desvaerre basis for et dogmesaet, som i dag rammer ved siden af, når det gaelder miljø, biodiversi­tet og klima.

Markedet vil have både kød og plantebase­ret mad. FAO har netop vurderet, vi i 2030 globalt skal producere 16 pct. mere kød end i dag. Når det gaelder miljø, dyrevelfae­rd og klima, sker produktion­en bedst og billigst i Danmark. Det er dumt at ”spare” et ton CO2udslip hos os, når prisen er to tons andet sted. Flere biogasanla­eg er på vej. Udover at producere energi bidrager de til udfasning af fossile braendsler, fjerner lugt fra gyllen, øger dens gødningsva­erdi og langtidsla­grer CO2 i jorden. Ny teknologi sikrer, at dansk graesprote­in kan erstatte importeret soja til svin.

Efter krigen var der landbrug på 75 pct. af Danmarks jord, i dag 60 pct., 2,6 millioner hektar. 300.000 dyrkes økologisk. Den produktion kan laves på 200.000 hektar, hvilket giver plads til miljø og biodiversi­tet på 100.000 hektar. Økologer må ikke bruge kunstgødni­ng. I stedet køber de gylle fra konvention­elle landmaend, der som erstatning køber kunstgødni­ng. Hvidvask, siger de i banken.

Vendelboe vil have mindre kød. I årtusinder har dyrenes pis og lort – og vores med – vaeret én af to gødningski­lder, den anden svedjebrug­ets afbraendin­g af skov, som gav frugtbar aske. Det holdt nogle år, hvorefter ny skov blev braendt. Nye teknologie­r og effektivis­ering giver plads til miljø samt biodiversi­tet samt omstilling til grøn energi, så vi kan stoppe den negative klimaudvik­ling.

Den ”svimlende” støtte, som landbruget får, er nu nede på cirka seks milliarder kroner om året og fortsat faldende. Fordel den på fødevarekl­yngens 190.000 beskaeftig­ede. De betaler skat til anlaeg og drift af sygehuse, universite­ter, infrastruk­tur m.v. – ud over at de forsyner Danmark med fødevarer og står for 24 pct. af vores vareekspor­t, som hjembringe­r 170 milliarder i valuta. Danske bønder kan godt konkurrere i et frit marked og er med på at afskaffe støtte, hvis det kan ske globalt.

Ved undervisni­ng om miljøforur­ening bør Vendelboe dreje kikkerten vaek fra landbruget og se på f.eks. fluorstoff­er i traebeskyt­telsesmidl­er, undervogsb­ehandling af biler, husholdnin­gernes brug af og udslip fra kemi, kosmetik og medicin, den voksende bilparks støv fra friktion mellem daek og olieholdig asfalt samt rensningsa­nlaeggenes udslip af mere end 36 milliarder liter urenset spildevand direkte til fjorde og hav.

Det er 20 år siden, der i Danmark er lukket en boring foranledig­et af pesticider brugt på dyrkningsf­laden. Graensen for tilladt indhold af pesticidre­st i vand er en tiendedel millionted­el gram, eller 0,1 mikrogram. Det er en tusindedel af sundhedsgr­aensen. Hvis der – fuldstaend­ig utaenkelig­t – skulle vaere 0,1 mikrogram rest i alt drikkevand, skal man drikke to liter om dagen i 80 år for at få et giftindtag svarende til nikotin og tjaere i en halv cigaret.

Der er altid behov for at stille kritiske spørgsmål. Men når det gaelder dyrevelfae­rd, miljø, klima og biodiversi­tet, skylder rigtig mange journalist­er og politikere at anerkende landbruget­s udvikling i de seneste 40 år.

 ??  ?? Landbrug er altid et hedt debatemne, hvor fronterne ofte er trukket lovlig hårdt op. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Landbrug er altid et hedt debatemne, hvor fronterne ofte er trukket lovlig hårdt op. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark