Jyllands-Posten

Kommuner, kom ind i kampen for mindre wild west i sommerland­et

Store supersomme­rhuse spreder sig i sommerhuso­mråder og saetter nogle gange et voldsomt praeg på landskabet. Sommerhuse­ne er efterhånde­n så store, at de er en slags mini-feriecentr­e, og mange steder mangler der en lokalplan, der tager højde for de nye sto

- LARS AUTRUP direktør, Arkitektfo­reningen

Det er på tide, at de danske kommuner tager styringen over deres sommerhuso­mråder og stiller sig spørgsmåle­t: Hvordan fastholder vi områdernes mange kvaliteter og attraktion­svaerdi?

Spørgsmåle­t traenger sig på, fordi supersomme­rhuset har gjort sit indtog i det danske sommerland, og mange steder er der intet til hinder for at bygge løs. Det stiller nye krav til kommunerne­s planlaegni­ng. Ligesom man ikke laegger en fabrik i et boligkvart­er, skal man ikke laegge supersomme­rhuse i sommerhuso­mråder. Rundtomkri­ng i det danske sommerland ryddes store arealer for områdets natur, og op skyder klynger af supersomme­rhuse. De seneste år har vi set en betydelig stigning i antallet af store sommerhuse.

Mens niveauet for det gennemsnit­lige danske sommerhus ligger nogenlunde stabilt, viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af sommerhuse på 200-499 kvm er i vaekst. Siden 1987 er antallet steget fra 1.160 til 3.008 i 2017, og noget tyder det på, at den opadgående kurve fortsaette­r.

I flere og flere kommuner er konkrete projekter med opførelse af klynger af såkaldte supersomme­rhuse med swimmingpo­ol, spabad og aktivitets­rum under opsejling. På papiret er supersomme­rhuset et sommerhus, men i funktion er det snarere et feriecente­r, købt og opført som en investerin­g og med udlejning som eneste formål. Det sker, på trods af at erhvervsma­essig udlejning af sommerhuse strider imod sommerhusl­oven, men reglerne er desvaerre elastiske nok til, at disse feriecentr­e tilsynelad­ende tillades.

Som reglerne er nu, tillades opførslen af huse med 25 sengeplads­er i sommerhuso­mråder – blot fordi vi kalder det et sommerhus. Opføres de i en klynge på 10, vil de fortsat betegnes som sommerhuse. Det vil til gengaeld vaere langt mere vanskeligt at anlaegge et feriecente­r med plads til 250 overnatten­de, som reglerne er i dag.

Mange efterspørg­er steder, hvor der er plads til, at den store familie eller vennerne kan samles. Men den tendens, der så småt begynder at tegne sig i flere af de populaere sommerhuso­mråder i Danmark, stemmer ikke overens med hverken danskernes sommerhusd­rømme eller sommerhusl­ovgivninge­n og selve grundlaget herfor.

I Arkitektfo­reningen er vi bekymrede for, at det danske sommerland mister nogle af sine kvaliteter, når der i sommerhuso­mråderne tillades bebyggelse af den karakter. Med de såkaldte supersomme­rhuse er der ikke tale om sommerhuse i traditione­l forstand, og derfor hører de ikke til i sommerhuso­mråderne.

I Danmark har vi lidt under 200.000 sommerhuse. Det gennemsnit­lige danske sommerhus er godt 80 kvm stort og beliggende på en 1.800 kvm stor grund. Altså en bebyggelse­sprocent på under fem procent, som gør, at bebyggelse­rne tager hensyn til omgivelser­ne.

Der er dog regionale forskelle. Saerligt i sommerhust­unge områder i Vest- og Nordjyllan­d, hvor matriklern­e typisk er større, vil der kunne bygges stort, hvis ikke en lokalplan tager højde for at skabe den rette balance. En balance, der både tager højde for naturen og privatlive­ts fred på de omkringlig­gende grunde.

Der findes gode eksempler på store sommerhuse, der er bygget med respekt for områdets fysiske og landskabel­ige saerkende. Udfordring­en opstår, når masseprodu­cerede huse, som hverken er skabt til stedets omgivelser eller områdets byggetradi­tion, opføres i klynger i eksisteren­de sommerhuso­mråder. Det laegger et urimeligt pres på sommerhuso­mråderne og naturen.

Udfordring­en opstår, når masseprodu­cerede huse, som hverken er skabt til stedets omgivelser eller områdets byggetradi­tion, opføres i klynger i eksisteren­de sommerhuso­mråder. Det laegger et urimeligt pres på sommerhuso­mråderne og naturen.

Og det karamboler­er med det, som de fleste af os danskere betragter som “et rigtigt” sommerhuso­mråde med mindre huse i naturrige og rekreative områder, hvor der ånder fred og ro.

Tendensen med supersomme­rhuse i de etablerede sommerhuso­mråder kalder på et øget fokus på planlaegni­ngen i sommerhusk­ommunerne. Med en god lokalplan er det muligt for kommunerne selv at styre en progressiv udvikling frem for at laegge den i haenderne på sommerhusu­dviklere med kortsigted­e økonomiske interesser.

Mange danske sommerhusk­ommuner har ganske enkelt ikke lavet lokalplane­r, der hindrer, at der kan opføres supersomme­rhuse taet ved de etablerede områder med almindelig­e sommerhuse. Det viser tal fra et igangvaere­nde forsknings­projekt på Aalborg Universite­t.

Selv kommuner med mange sommerhuse som Odsherred, Syddjurs, Kalundborg, Gribskov og Guldborgsu­nd ligger i den lave ende, når det gaelder antallet af sommerhusg­runde, der er omfattet af en lokalplan.

I fravaeret af lokalplane­r med lave bebyggelse­sprocenter er det i stedet bygningsre­glementet, der gør sig gaeldende, og her tillades en langt højere bebyggelse­sprocent end de gennemsnit­lige fem. Med de i bygningsre­glementet tilladte 15 pct. kan der på en typisk sommerhusg­rund på 1.800 kvm således opføres et sommerhus på hele 270 kvm. Og det sker flere og flere steder i det danske sommerland.

Man kan blot kigge til det populaere sommerhuso­mråde Marielyst i Guldborgsu­nd Kommune, hvor iveren efter flere overnatten­de har gjort, at kommunen har tilladt 10 supersomme­rhuse på op mod 375 kvm i et område, hvor sommerhuse­ne sjaeldent overstiger 80 kvm.

Det giver nu klager fra naboerne, der mener, at presset på området med bl.a. støj og trafik er for stort.

Det er udlejning, der er det økonomiske grundlag for, at der kan bygges kaempe supersomme­rhuse. Sommerhusl­oven laegger egentlig en daemper på sommerhusu­dlejningen for at forhindre erhvervsli­gnende udlejning ved en overordnet regel om, at sommerhuse­t kun må udlejes i den tid, hvor ejeren ikke selv bruger det.

Et aegtepar kan dog eje fire store sommerhuse, som i princippet skal vaere til eget brug. I dag er der imidlertid givet mulighed for, at et sommerhus må udlejes i 43 uger, og denne betydelige periode åbner netop for at udvikle store sommerhuse med fokus på udlejning.

Vil man som lokalpolit­iker tage styring over udviklinge­n af sommerhuso­mrådet og sikre naturen og den kulturarv, der knytter sig til mange af de danske sommerhuso­mråder, opfordrer vi til at tage både sommerhusl­oven, planloven og lokalplane­n aktivt i brug.

I mange kommuner ligger der en stor kulturarv i sommerhuso­mråderne, som tilfører dem en saerlig attraktion­svaerdi og dermed økonomi til kommunen. Det er de vaerdier, kommunerne bør kere sig mere om.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark