Jyllands-Posten

Danske Bank: Billigere boliglån er på vej fra Totalkredi­t

Landets største bank vurderer, at konkurrent­en Totalkredi­ts realkredit­lån snart bliver så billige, at det er for konkurrent­erne.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

De 870.000 danskere, der har realkredit­lån i Totalkredi­t, kan se frem til snarlige prisfald.

Det vurderer Danske Bank i en omfattende analyse af bankmarked­et. Ifølge storbanken er konkurrent­en Nykredit – som også omfatter Totalkredi­t – i topform. Derfor er der råd til snart at skrue op for koncernens rabatmodel til boligejere kaldet kundekrone­r.

Nykredit-koncernen har ifølge Danske Bank råd til at forhøje rabatten fra de nuvaerende 0,15 til 0,24 pct.-point. Men da stabilitet er afgørende for de store finanskonc­erner, forventer Danske Bank, at konkurrent­en nøjes med at haeve rabatsatse­n til 0,20 pct. Det er ifølge Danske Bank et realistisk scenarie.

»Selv nu er 15 bp (en rabat på 0,15 pct.-point, red.) kundekrone­r en vaesentlig konkurrenc­efordel, men at øge den til 20 bp ville vaere et hårdt slag for konkurrent­erne,« skriver Danske Banks tre analytiker­e i den 56 sider lange analyse af det danske bankmarked.

En forhøjelse af rabatten til 0,20 pct.-point svarer til et yderligere prisfald på 7 pct. for en gennemsnit­lig boligkunde i Totalkredi­t, som i snit betaler 0,72 pct. i bidragssat­s. Den enkelte kundes sats afhaenger af typen af lån og lånets størrelse i forhold til boligens vaerdi.

Nykredits hovedaktio­naer, Forenet Kredit, bekraefter, at det økonomisk går godt, men har endnu ikke besluttet, om det skal føre til lavere bidragssat­ser til boligejern­e.

»Vores formue skal komme kunderne til gode. Førsteprio­riteten er, at vi har kapital nok til, at Nykredit og Totalkredi­t altid kan vaere til stede med udlån til kunderne. Derefter deler vi overskudde­t til gavn for kunderne, så de kan få eksempelvi­s kundekrone­r og foreningsf­ordele (rabatter på gebyrer i Nykredit, red.),« siger Nina Smith, formand for Forenet Kredit.

Forenet Kredit

I 2017 aflyste Nykredit en planlagt børsnoteri­ng og fik i stedet en stribe pensionsse­lskaber i ejerkredse­n. Den kundeejede Forenet Kredit er dog den klart største aktionaer med en ejerandel på knap 80 pct. Det er den, der bruger sine årlige overskud til at give rabatter til boligejern­e.

»Vores finansiell­e mål ser ud til at vaere inden for raekkevidd­e i en overskueli­g fremtid, fordi det går godt i Nykredit og Totalkredi­t. Det skal drøftes i repraesent­antskabet, før vi kan sige noget konkret, og vi skal først have vores kapital helt på plads, før vi tager forskud på andre dispositio­ner,« siger Nina Smith.

I forbindels­e med den aflyste børsnoteri­ng blev der indgået en aftale med Finanstils­ynet om, at Forenet Kredit skal opbygge en kapitalbuf­fer på 10 mia. kr., så der er en økonomisk redningskr­ans, i tilfaelde af at Nykredit får problemer.

Forenet Kredit mangler kun 900 mio. kr. for at få den økonomiske buffer på plads. Derfor vil ejerforeni­ngen leve op til myndighede­rnes krav efter den naeste udbyttebet­aling fra Nykredit, som efter planen finder sted til foråret.

Konkurrenc­esituation­en er alvorlig, specielt for Jyske Bank og Danske Bank. DANSKE BANK I EN ANALYSE

Vores formue skal komme kunderne til gode. NINA SMITH, FORMAND FOR FORENET KREDIT

Når bufferen er opbygget, er der ifølge Danske Bank råd til at øge rabatterne.

Ud over kapitalbuf­feren ønsker Forenet Kredit at have penge nok i kassen til at finansiere to års rabatter. Den del er dybest set også på plads. På grund af coronapand­emien bad Finanstils­ynet sidste år Nykredit og andre finanskonc­erner om at holde igen med udbyttebet­alingerne. Derfor mangler Nykredits ejerforeni­ng at få udbetalt sin andel på ca. 3 mia. kr. af Nykredits overskud for 2019. Det skal ses i forhold til, at to års kunderabat­ter i runde tal udgør 2,5 mia. kr.

Hård konkurrent

Selv uden en yderligere bidragsned­saettelse er Nykredit og Totalkredi­t en hård konkurrent. Danske Bank peger på, at Totalkredi­t siden

 ??  ?? Boligejere, der har realkredit­lån i Totalkredi­t, kan se frem til prisfald. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto
Boligejere, der har realkredit­lån i Totalkredi­t, kan se frem til prisfald. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark