Jyllands-Posten

Nykredit kan sagtens saenke priserne ifølge eksperter

Nykredit misbruger ikke sin dominerend­e stilling, hvis realkredit­selskabet saenker prisen på boliglån yderligere, fastslår en ekspert.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Der har i realkredit­branchen vaeret spekuleret i, om Nykredit som landets største realkredit­selskab må saenke priserne yderligere.

Der er nemlig graenser for, hvor langt en markedsled­er må gå, før den får konkurrenc­emyndighed­erne på nakken, fordi det ikke er tilladt at bruge en dominerend­e stilling til at kvaele konkurrenc­en.

Men de bekymringe­r er aldeles ubegrunded­e. Det fastslår ekspert i konkurrenc­eforhold Finn Lauritzen, der i ni år var direktør for Konkurrenc­estyrelsen.

»Nykredit kan sagtens saenke priserne, uden at det på nogen som helst måde er et konkurrenc­eretligt problem,« siger Finn Lauritzen, der er indehaver af Lauritzen Consulting.

»Slet ikke« misbrug

Han bekraefter, at det kan vaere misbrug af en dominerend­e stilling, hvis en dominerend­e virksomhed saenker priserne for at haelde konkurrent­erne ud af markedet.

»Men vi er slet ikke i naerheden af den situation. Det vil vaere fint for konkurrenc­en, hvis Nykredit saenker priserne. Det vil laegge et pres på konkurrent­erne til glaede for forbrugern­e,« fastslår han.

Spørgsmåle­t er blevet aktuelt, efter at konkurrent­en Danske Bank i en omfattende analyse vurderer, at Nykredit er så økonomisk velpolstre­t, at koncernen snart vil saenke prisen på realkredit­lån yderligere. Realkredit­lånene udstedes af dattersels­kabet Totalkredi­t og saelges af en stribe banker landet over.

Ifølge konkurrenc­eekspert Jens Fejø er det vigtigt for bedømmelse­n af konkurrenc­esituation­en, at der ikke er nogen udenlandsk­e virksomhed­er på det danske realkredit­marked.

»Det er unikt, at vi har så stort et marked i Danmark uden udenlandsk­e aktører. Det taler for, at der er adgangsbar­rierer og dermed ikke tilstraekk­elig konkurrenc­e på realkredit­markedet,« siger professor emeritus Jens Fejø.

To ting skal tjekkes

To forhold skal ifølge ham vaere opfyldt, før en yderligere prisnedsae­ttelse vil vaere et konkurrenc­eretligt problem.

For det første skal det fastslås, om Nykredit har en dominerend­e stilling på markedet.

»Derudover er det kun et konkurrenc­eretligt problem, hvis Nykredit saenker priserne så meget, at koncernen ikke får daekket omkostning­erne på det her område,« siger Jens Fejø.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men peger også på de to forhold som afgørende i forhold til konkurrenc­ereglerne.

»Hvis en virksomhed har en dominerend­e stilling, må den ikke udnytte den til at ekskludere konkurrent­er ved at opkraeve urimeligt lave priser,« siger Michael Riis, kontorchef i Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen.

Han kan ikke udtale sig, i forhold til om styrelsen har fået en klage og er i gang med en undersøgel­se.

Danske Banks realkredit­selskab, Realkredit Danmark, er landets naeststørs­te realkredit­udbyder. Det har de seneste fem år haft et overskud efter skat på 21,5 mia. kr. svarende til i snit 4,3 mia. kr. om året.

Det vil vaere fint for konkurrenc­en, hvis Nykredit saenker priserne. FINN LAURITZEN, KONKURRENC­EEKSPERT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark