Jyllands-Posten

Dansk investor i solceller får kraftig medvind af EU’s store klimapakke

Onsdag praesenter­er EU-Kommission­en klimapakke­n Fit for 55. Den rummer et enormt potentiale for danske virksomhed­er inden for sol og vind.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Anders Marcus vidste absolut ingenting om solceller og var egentlig heller ikke saerlig fokuseret på klimaforan­dringerne, da han lidt tilfaeldig­t kastede sig over grøn strøm for 12 år siden. I dag står han med en forrygende vaekstsucc­es, der forventer at mangedoble antallet af solcellepa­rker i kølvandet på EU’s store klimaplan, som praesenter­es onsdag.

»Da vi begyndte, så jeg det bare som en lille fin forretning for mig og min partner. Jeg havde ingen anelse om, hvor stort det kunne blive,« siger Anders Marcus på en mobilforbi­ndelse fra Toscana, hvor han holder ferie med familien.

Det var i tiden lige efter finanskris­en. Anders Marcus og hans partner, Peter Jørgensen, var blevet rige på at saelge deres reklamebur­eau, A-Dale Communicat­ion, året inden de finansiell­e markeder klaskede sammen, og nu ledte de efter en måde at investere pengene på, som var mere stabil end de volatile aktiemarke­der.

De fik blik for solcellern­e, som stort set ingen i Danmark vidste noget om på det tidspunkt. Og når de nu havde fundet en vej til fornuftige, stabile afkast, kunne de jo lige så godt få nogle andre velhavende danskere til også at skyde penge i solcellepr­ojekterne.

Det blev begyndelse­n på selskabet Obton, der i dag er blandt Europas største investorer inden for solenergi. Aarhus-virksomhed­en har omkring 3.600 investorer i ryggen og står bag omkring 900 solcellepa­rker til en vaerdi på mere end 17,7 mia. kr.

Ikke en eneste af Obtons solcellepa­rker er placeret i

Danmark, men til gengaeld er selskabet massivt til stede i EU-lande som Tyskland, Frankrig, Holland, Italien, Polen og Ungarn. Og netop derfor viser vejrudsigt­en medvind af stormstyrk­e, når EU-Kommission­en onsdag praesenter­er sin kaempestor­e klimapakke under titlen Fit for 55.

»Vi skal sove i timen, hvis ikke vi kan udnytte det,« siger Anders Marcus, der stadig er adm. direktør i Obton Group.

Fit for 55 er EU-Kommission­ens vej til at opfylde målet om at reducere 55 pct. af EU’s samlede CO2-udledninge­n inden 2030.

Pakke med 13 forslag

Pakken kommer til at indeholde op mod 13 forslag, som saetter ind på en raekke forskellig­e områder. Der kommer til at vaere politiske svaerslag til det allersidst­e, men de overordned­e linjer er på plads.

Der kommer således blandt andet forslag om skaerpede krav til at energireno­vere bygninger. Der skal grønne braendstof­fer i skibe, fly og lastbiler. Der skal bygges et netvaerk af ladestande­re til elbiler.

EU’s kvotesyste­m skal udvides, så forurenern­e også kommer til at betale CO2-skat

 ??  ?? Solenergi er i de senere år blevet så billig, at den ikke laengere er afhaengig af statsstøtt­e. Det skaber et kaempe markedspot­entiale, vurderer Anders Marcus, adm. direktør, Obton. Foto: PR
Solenergi er i de senere år blevet så billig, at den ikke laengere er afhaengig af statsstøtt­e. Det skaber et kaempe markedspot­entiale, vurderer Anders Marcus, adm. direktør, Obton. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark