Jyllands-Posten

FIT FOR 55

-

Onsdag den 14. juli fremlaegge­r EU-Kommission­en lovpakken Fit for 55, der vil vaere en vaesentlig forudsaetn­ing for, at EU når målet om 55 pct. reduktion i CO2-udledninge­r i 2030 og CO2-neutralite­t i 2050.

Pakken kommer til at rumme op til 13 forslag, der bl.a. handler om at udvide EU’s kvotesyste­m, at få flere grønne braendstof­fer i den tunge transport og at øge andelen af vedvarende energi.

Lovforslag­ene skal efterfølge­nde behandles i EU-Parlamente­t og Ministerrå­det.

inden for transports­ektoren og opvarmning af bygninger. Der vil vaere forslag om en klimatold, der skal pålaegges importered­e varer fra lande med slappere klimakrav. Og så skal vedvarende energi fylde meget mere i EU’s samlede energiprod­uktion.

Ambitionen skal haeves

På nuvaerende tidspunkt har EU et mål om, at vedvarende energi skal udgøre 32 pct. af unionens samlede energimiks i 2030. Den ambition skal haeves betragteli­gt, og alt tyder på, at det endelige udspil vil indeholde et VE-mål på mellem 38 og 40 pct. i 2030.

Det er på den baggrund, at Obton laegger sine fremtidige vaekstplan­er. Forventnin­gen er, at selskabet skal øge aktivitete­n så hurtigt, at Obton i 2030 som minimum udvikler solprojekt­er med en kapacitet på otte gigawatt. Det svarer til strømforbr­uget til mere end 2,5 millioner husstande.

»Hvis EU skal nå sine klimamål i 2030, skal solenergi minimum firedobles i den periode. Det har vi også forholdt os til, og vi har et mål om som minimum at levere den dobbelte vaekst af markedet hvert år. Det mener vi er realistisk med det setup, vi har opbygget på mange forskellig­e markeder, og en lang track record,« siger Anders Marcus.

EU-Kommission­en tager ikke stilling til, om den vedvarende energi skal komme fra solceller, vindmøller, biomasse eller andet. Men der er ingen tvivl om, at der bliver en kombinatio­n.

Fit for 55 er derfor også en gylden mulighed for de mange danske vindmøllev­irksomhede­r, der bygger, leverer komponente­r eller servicere vindprojek­ter i EU’s 27 medlemslan­de.

»Der er udsigt til, at der frem mod 2030 skal installere­s to en halv til tre gange mere vind, end vi har i EU i dag. Det er markant, og det giver danske arbejdspla­dser, fordi vi har en staerk vindmøllei­ndustri i Danmark,« siger Lea Bigom Wichmand, der er afdelingsc­hef i interesseo­rganisatio­nen Wind Denmark.

Regler kan spaende ben

Hun tilføjer dog, at vindmøller­ne ikke bliver rejst af sig selv, fordi man haever VE-målet.

»Reglerne for, hvordan man saetter vindmøller op, spaender nogle gange ben. Branchen skal nok stå klar, men det er afgørende, at politikern­e også får skabt de rammevilkå­r, som kan gøre det muligt,« siger Lea Bigom Wichmand.

I Dansk Erhverv er markedsche­f Ulrik Bang enig.

»Både sol og vind er jo i en situation, hvor vi ser projekter uden behov for statsstøtt­e. Det er en fantastisk mulighed

Hvis EU skal nå sine klimamål i 2030, skal solenergi minimum firedobles i den periode. Det har vi også forholdt os til, og vi har et mål om som minimum at levere den dobbelte vaekst af markedet hvert år. ANDERS MARCUS, ADM. DIREKTØR, OBTON GROUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark