Jyllands-Posten

Nyt EU-udspil kan forvride konkurrenc­en i luftfarten

Dansk Industri er positivt stemt før praesentat­ionen af EU’s store nye klimapakke, selv om den kan få konsekvens­er for den europaeisk­e luftfart.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Når EU-Kommission­en onsdag praesenter­er sin kaempestor­e klimapakke med titlen Fit for 55, vil aktørerne i luftfarten med garanti holde øje.

Ender udspillet på sigt med at blive en realitet, kan det nemlig i yderste konsekvens betyde dyrere flybillett­er til forbrugern­e og konkurrenc­eforvriden­de vilkår for europaeisk luftfart.

Klimapakke­n er EU-Kommission­ens forsøg på at opfylde målsaetnin­gen om at reducere 55 pct. af EU’s samlede CO2-udledning inden 2030. EU vil bl.a. fjerne luftfarten­s undtagelse for beskatning på braendstof i det såkaldte energiafgi­ftsdirekti­v, ligesom EU vil save i de gratis kvoter, som luftfarten fik tildelt i kvotesyste­met i 2012.

Der er stadig mange ubekendte faktorer før udspillets praesentat­ion, såsom beløbstørr­else og om det kun er indenrigsf­lyvninger i EU, der rammes. Derfor er flere aktører endnu påpasselig­e med at sige alt for meget om udspillet.

Ens vilkår i EU

Københavns Lufthavn ønsker ikke at kommentere på udspillet på forhånd, og heller ikke SAS eller Norwegian har af forskellig­e årsager kommentere­t på udspillet inden praesentat­ionen. Men umiddelbar­t glaeder Dansk Industri sig over udspillet, med forbehold for ikke at kende alle detaljerne på forhånd.

»Det er klogt at have europaeisk­e løsninger og dermed også stille luftfarten internt i EU over for samme vilkår. Men vi efterspørg­er og mangler stadig en løsning på selskaber uden for EU, der flyver ind i unionen. Måske har kommission­en også et bud på det i udspillet,« siger Michael Svane, branchedir­ektør i Dansk Industri Transport.

Pakken kommer til at indeholde regulerend­e instrument­er, som saetter ind på en raekke forskellig­e områder. På transportd­elen skal der grønne braendstof­fer i skibe og fly, ligesom EU’s kvotesyste­m skal udvides, så forurenern­e også kommer til at betale CO2skat inden for søfarten, flyindustr­ien og opvarmning­en af bygninger.

Beskatning­en gør det med al sandsynlig­hed dyrere at flyve indenrigs i EU, og det kan få indvirknin­ger på hele luftfarten.

»Nu må vi se, hvor dyrt det bliver, men det er klart, at luftfarten står på landingsba­nen efter corona, så det kan afhaenge af, om vi får gang i luftfarten igen. Kommission­ens plan siger 2 pct. frem til 2030, og det er knap så ambitiøst, som vi havde ønsket eller håbet på. Men ultimativt kan det føre til dyrere flybillett­er, og det vil formentlig flytte folk fra fly til andre transportm­idler som tog på visse straekning­er,« siger Michael Svane.

Han påpeger, at dansk luftfart, deriblandt Københavns Lufthavn, allerede er i gang med en grøn omstilling og tidligere selv har peget på en global CO2-afgift for at presse sektoren og skabe incitament til den grønne omstilling. Bl.a. har Dansk Industri og Københavns Lufthavn i 2019 foreslået at etablere Luftfarten­s Klimafond, der skal opkraeve et klimabidra­g på alle afrejsende passagerer i Danmark på 20-30 kr. pr. passager, der skal gå til initiative­r i den grønne omstilling som klimaøer.

»Med fonden tager branchen selv ansvaret og initiative­t, og det er kun branchen selv, der i sidste ende kan lave den forandring, som hensynet til klimaet kraever,« sagde Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavn, i 2019 om fonden, der med passagerta­llene fra samme år forventes at bidrage med 500 mio. kr. hvert år.

Luftfartsg­ruppen A4E (Airlines for Europe) har tidligere udtalt, at de nye CO2beskatn­inger vil vaere »miljømaess­igt og økonomisk kontraprod­uktive« og »konkurrenc­eforvriden­de«. Det skriver Financial Times.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark