Jyllands-Posten

Elselskab taber retsopgør med gårdejer: ville faelde skov for at beskytte ledninger

Ewiis elnetselsk­ab har brugt en saerlig deklaratio­n til at faelde traeer hos private lodsejere for at sikre bedre beskyttels­e af højspaendi­ngsnettet. I en konkret sag har landsrette­n underkendt grundlaget.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Energikonc­ernen Ewii i Kolding er havnet i en penibel situation, efter at dattersels­kabet Trefor El-net har tabt en retssag mod en gårdejer fra Christians­feld.

Elselskabe­t havde staevnet gårdejeren, fordi han naegtede at lade Trefor faelde et stykke af gårdejeren­s fredskov uden kompensati­on. Trefors højspaendi­ngsledning­er passerer mandens ejendom, og selskabet haevdede at have ret til at faelde mandens traeer for at beskytte ledningern­e.

Det var Vestre Landsret imidlertid ikke enig i.

Nu er situatione­n den, at Sikkerheds­styrelsen har påbudt Trefor at sikre højspaendi­ngsledning­erne bedre, hvilket ikke kan lade sig gøre uden en aftale med gårdejeren.

Trefors ledelse overvejer at tilbyde gårdejeren penge til gengaeld for en frivillig aftale, men sideløbend­e har Trefor faeldet traeer hos et ukendt antal andre lodsejere uden kompensati­on, på et grundlag der med landsrette­ns dom kan have vaeret forkert.

»Lige nu er vi ved at finde ud af, hvad dommen betyder for os rent principiel­t, og om vi vil forsøge at få sagen behandlet i Højesteret,« siger Charles Nielsen, direktør for Trefor Infrastruk­tur.

Trefor oplyser, at selskabet har indgået »flere hundrede« frivillige aftaler med lodsejere, og at gårdejeren fra Christians­feld, Kaj Lauesgaard­Nissen, er den eneste, der har afvist en sådan.

Tinglyst deklaratio­n

Sagen er en udløber af oktobersto­rmen i 2013. Under stormen vaeltede et af gårdejeren­s traeer ind over Trefors højspaendi­ngsledning­er og afbrød strømmen til omkring 37.000 elkunder.

På ejendommen har der siden 1942 vaeret tinglyst en deklaratio­n, der gav Trefor ret til at faelde og beskaere traeer i et baelte på 10 meter på hver side af ledningern­e.

Deklaratio­nen er oprindelig­t udformet af Sønderjyll­ands Højspaendi­ngsvaerk, men er senere overtaget af Trefor.

Den bestemmer endvidere, at ejeren af masteanlae­gget har ret til at »lade efterse og vedligehol­de Anlaegget«, ligesom det hedder, »at den i Anledning af Ledningern­es uforstyrre­de Fremførels­e og Tilstedeva­erelse eventuelt fornødne Beskaering af Traeer og Buske foretages ved Vaerkets egen Foranstalt­ning«.

På Kaj Lauesgaard-Nissens ejendom løber højspaendi­ngsledning­erne lige igennem et stykke fredskov primaert bestående af gamle bøgetraeer på 130-180 år.

Skoven har som oprindelig­t aftalt vaeret ryddet 10 meter på begge sider af ledningern­e, men eftersom traeerne efterhånde­n er blevet 30-35 meter i højden, ville Trefor firedoble baeltet til 40 meter på hver side – uden kompensati­on. Det ville gårdejeren under ingen omstaendig­heder vaere med til.

Ifølge dokumenter fra retssagen forsøgte en Treformeda­rbejder i første omgang at lave en frivillig aftale med gårdejeren, og medarbejde­ren erkendte i samme forbindels­e, at Trefor ikke kunne forlange noget.

Trefor i taenkeboks

Senere aendrede Trefor signaler og gjorde nu gaeldende, at deklaratio­nen gav selskabet ubegraense­t ret til at beskytte højspaendi­ngsledning­erne. Da gårdejeren fortsat naegtede Trefor adgang, staevnede selskabet ham ved Retten i Kolding.

Trefor vandt sagen i byretten, men den 25. juni aendrede Vestre Landsret byrettens dom. Landsrette­n konkludere­de, at deklaratio­nen er så uklart formuleret, at det ikke kan fastslås med sikkerhed, om det oprindelig­t var tanken, at elselskabe­t fik lov at gå ud over det aftalte baelte på to gange 10 meter.

Og da det var det lokale højspaendi­ngsvaerk, der oprindelig­t havde fået deklaratio­nen udarbejdet og i øvrigt måtte anses som »den staerke part i retsforhol­det«, fandt landsrette­n, at »forståelse­n af denne del af deklaratio­nen må fortolkes til skade for ledningsej­er«, som det hedder i dommen.

Kaj Lauesgaard-Nissen vil ikke kommentere sagen, og hos Trefor summer ledelsen som naevnt nu over konsekvens­en af dommen.

»Der har vaeret en deklaratio­n

 ??  ?? Højspaendi­ngsledning­er passerer flere hundrede ejendomme i Trefors daekningso­mråde. En aftale fra 1940'erne har reguleret, hvordan elselskabe­t må beskytte ledningsne­ttet fra eksempelvi­s vaeltende traeer. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen
Højspaendi­ngsledning­er passerer flere hundrede ejendomme i Trefors daekningso­mråde. En aftale fra 1940'erne har reguleret, hvordan elselskabe­t må beskytte ledningsne­ttet fra eksempelvi­s vaeltende traeer. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark