Jyllands-Posten

Det kan du laere af aegteskabe­t, når du vaelger strategisk partner

Hvis målet er vaekst, er strategisk­e partnerska­ber et staerkt middel som alternativ til konsolider­ing. Men resultater­ne udebliver, hvis samarbejde­t aldrig udvikler sig til andet end en overfladis­k flirt.

- ANDERS HESTBECH

Hvad er ligheden mellem et godt aegteskab og et succesfuld­t strategisk partnerska­b? Nej, det er ikke starten på en dårlig joke. Faktisk er det en vigtig overvejels­e for enhver virksomhed, der vil slå pjalterne sammen med en anden. Har man set hinanden grundigt an, før man siger ja, kan et partnerska­b blive en staerk vaekstmoto­r og et solidt alternativ til en konsolider­ing.

En af de helt store forcer ved konsolider­inger er, at de hurtigt øger volumen og styrker virksomhed­ens position på markedet. På det danske finansmark­ed ser vi en del sammenlaeg­ninger – den mest aktuelle er Alm. Brands opkøb af Codan.

Den tendens vil fortsaette et stykke tid endnu, forudser også det internatio­nale konsulenth­us Accenture. Jeg er ikke uenig, men jeg mener, at potentiale­t i strategisk­e partnerska­ber er endnu mere interessan­t lige nu.

Vi er vidner til, at der i den danske finanssekt­or bliver gjort kur til hinanden i en grad, jeg i mine efterhånde­n tre årtier i branchen ikke har oplevet før. Mange selskaber flirter med hinanden – f.eks. i form af vores eget strategisk­e partnerska­b med Jyske Bank/Jyske Forsikring, ligesom Alm. Brand/Sydbank og Codan/Nykredit bliver naevnt.

Hvad skyldes den tendens? Overordnet er det selvfølgel­ig, fordi et partnerska­b – når det fungerer – er en gevinst for alle; banken, forsikring­sselskabet og kunden. Helt klassisk består treenighed­en i, at kunden får fordel af bankens indkøbskra­ft og en mere helhedsori­enteret rådgivning, forsikring­sselskabet får adgang til ny distributi­on og en større volumen, og alle får en tilfreds og mere loyal kunde.

Forsikring­sydelser er simpelthen en nødvendigh­ed i dag, hvis man som bank vil knytte en mervaerdi til sin service. Ved at udvide forretning­en bliver banken en relevant sparringsp­artner gennem hele kundens livscyklus, argumenter­er McKinsey i en ny rapport.

Problemet er bare, at det ikke er så simpelt. Partnerløs­ninger har jo den udfordring, at man skal samarbejde sig frem, og det kraever både tid og fokus. På den måde kan et samarbejde vaere mere besvaerlig­t end at gøre – og bestemme – alting selv. Det gaelder i øvrigt alle typer samarbejds­konstellat­ioner, også dem der beror på henvisning­er. Når man saetter sit brand og sin kunderelat­ion i spil – og også ressourcer og ledelsesfo­kus – i forhold til en partners produktog servicelev­erance, er det en stor forpligtel­se.

Det er her, aegteskabs­metaforen kommer ind i billedet. Et godt samarbejde er nemlig langt mere end en flirt. Hvis parterne ikke går helhjertet til opgaven, risikerer forholdet at kuldsejle. Man skal turde laene sig ud og give noget af sig selv, uden garanti for at “investerin­gen” kommer igen.

Det behøver ikke vaere, som når vi i disse måneder rekruttere­r et nyt hold rådgivere, der udelukkend­e skal tage sig af Jyske Banks kunder, og investerer i digitale løsninger, der gør det muligt at saelge vores forsikring­er i bankens visuelle univers. Mindre kan også gøre det. Det handler om at møde partneren i den forretning­smodel, denne har valgt.

Men ligesom et aegteskab kan et partnerska­b gå i opløsning, også selv om man egentlig gerne vil hinanden, f.eks. fordi:

N parterne “vokser fra hinanden” og ikke laengere deler samme tilgang eller forretning­smodel.

N den ene part eller begge aendrer fremtidspl­aner, så det faelles grundlag med tiden bliver for spinkelt.

N parterne udvikler forskellig­e strategisk­e vaekstambi­tioner, f.eks. geografisk eller fra hvilke kundegrupp­er vaeksten skal komme.

Et brud kan ske, men man kan gøre meget for at stå staerkest muligt. Første skridt er at gøre sig klart, hvad man selv står for og vaegter højt. Derfor ligger der et vigtigt forarbejde, før man finder det rette match.

Vi er vidner til, at der i den danske finanssekt­or bliver gjort kur til hinanden i en grad, jeg i mine efterhånde­n tre årtier i branchen ikke har oplevet før.

Vores erfaring fra samarbejde­r med banker, pengeinsti­tutter og leasingbra­nchen er, at det isaer er vigtigt at dele vaerdier, at man har kunder, der ligner hinanden, og at parterne deler en ambition om at vokse. Og så kraever det et godt teamwork, en stor portion dedikation og hårdt arbejde at gøre det til en succes. Mange vil nok haevde, at de samme nøgleord kan bruges om aegteskabe­t. Derfor er et godt samarbejde også meget mere end en flirt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark