Jyllands-Posten

Derfor er minedrift som investerin­g bedre end sit rygte

Minedrift har et elendigt ry, men hvis man tør gå ind i et selskab og spille med sine investerin­gsmuskler, kan det sagtens vaere en investerin­g, der er god for både portefølje­n og (arbejds)miljøet.

- SØREN RISAGER RASMUSSEN direktør i Skagen Fondene

Verden er godt i gang med en elektrific­eringsrevo­lution, som kraever energieffe­ktive batterier, og medmindre ungerne skal undvaere Youtube og skrive deres danske stile i hånden, er der også kontinuerl­igt brug for computerch­ips og mobiltelef­oner.

Det kraever alt sammen kobber, og der forventes at opstå massiv kobbermang­el over de naeste få år – i en grad så analytiker­ne mener, at efterspørg­slen vil overstige udbuddet med svimlende 489.000 tons kobber i 2024 ifølge S&P Global. Det gør kobber til en potentielt attraktiv investerin­g, isaer for value-investorer som os.

Minedrift har et elendigt ry, der groft sagt kan koges ned til to kritikpunk­ter: Dels høje omkostning­er for miljøet, dels elendige arbejdsfor­hold.

Men før du råber »Duer ikke, vaek!« og smider råvareprod­ucenterne på portefølje­porten, bør du have hele ligningen med. For som aktiv, engageret fondsforva­lter er det faktisk muligt at slå et slag for bedre forhold, mens man er investeret – blandt andet fordi man med en større investerin­g har bedre mulighed for at spille med musklerne og kraeve forandring af selskabern­e.

Og et sundt mineselska­b er absolut en interessan­t investerin­gsmulighed for en langsigtet investor.

I et klima, hvor investorer­ne er blevet tiltagende utålmodige og arbejder med kortere og kortere tidshoriso­nter, udgør langsigted­e investerin­ger en ledelsesma­essig udfordring for mineselska­berne.

Minedrift er nemlig et projekt, hvor udvindinge­n og dermed afkastet af investerin­gen typisk først boner ud mange, mange år efter det indledende spadestik til minen.

Dermed har du ingrediens­erne til en spaendende mulighed for en valueinves­tor, der kan identifice­re de nødvendige komponente­r til langsigtet succes og i øvrigt drage fordel af cyklusbase­rede midlertidi­ge rystelser i markedet. I Skagen

Focus er vi således solidt investeret i netop det canadiske mineselska­b Ivanhoe Mines, der ejer en af verdens største og grønneste kobbermine­r: Kamoa-Kakula-minen i den Demokratis­ke Republik Congo.

Med en andel på ca. 4 pct. er Ivanhoe Mines en af de største positioner i Skagen Focus. Forvaltern­e ser et massivt vaekstpote­ntiale i selskabet, når produktion­en endelig går i gang senere i år. Selskabet er allerede steget med mere end 100 pct. det seneste år, men vi mener, potentiale­t er endnu større.

Aktiekurse­n handles for indevaeren­de til en betydelig rabat i forhold til konkurrent­erne, saerligt med højde for virksomhed­ens mineralres­erver og kostbare aktiver.

For til slut at vende tilbage til de – absolut reelle – bekymringe­r om arbejdsfor­holdene i en congolesis­k mine, mener vi alligevel som aktiv, engageret forvalter, at det bedste, man som investor kan gøre for at sikre ordentlige arbejdsfor­hold, er at investere både sine penge, sin tid og sit engagement i et selskab med potentiale, så man har musklerne til at laegge pres på selskabet og dermed sikre sig, at det forbedrer praksis. Vi mener bestemt, at man når laengere ved at engagere sig i selskabern­e, blive og kaempe, end man gør ved at vende dem ryggen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark