Jyllands-Posten

Han står ved de beslutning­er, han traf som topchef i Danske Bank

Tidligere topchef i Danske Bank Peter Straarup er endegyldig­t gået på pension og nyder trods sygdom sin pensionist­tilvaerels­e.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Det er umuligt at adskille Peter Straarups liv fra Danske Bank. For i 44 år var banken Peter Straarups liv, og han spøgte på et tidspunkt med, at hustruen, Rickie Straarup, under finanskris­en i 2008 og 2009 var nødt til at haenge et billede af ham op på køleskabet for at huske, hvordan han så ud.

Peter Straarup var Danske Banks ordførende direktør fra 1998 til 2012, og han blev den sidste topchef, som var oplaert helt fra bunden i banken. Han var bankelev i filialen i Fredericia, i øvrigt lige som forgaenger­en som ordførende direktør i banken, Knud Sørensen, var det.

De efterfølge­nde bankdirekt­ører, Eivind Kolding, Thomas Borgen og Chris Vogelzang, har lange, videregåen­de universite­tsuddannel­ser. Men de holdt til gengaeld ikke saerlig laenge som topchefer i banken.

Et eksempel på, hvor meget Danske Bank fyldte i Peter Straarups liv, var deres skribent til dette portraet vidne til på første raekke.

I november 2006 købte Danske Bank finske Sampo Bank for godt 30 mia. kr., og i forbindels­e med offentligg­ørelsen skulle Peter Straarup deltage i pressemøde­r med kun timers mellemrum i såvel København som Helsinki, og Danske Bank lejede et privatfly, for at man kunne komme hurtigt frem og tilbage.

På vej hjem til København lød der pludselig et kaempe brag i 10 kilometers flyhøjde, hvorefter ulidelig varme strømmede ind i det lille fly, der samtidig styrtede mod havets overflade med en enorm fart.

Han blev meget bange

Det lykkedes at nødlande på en undselig landingspl­ads på øen Gotland i Østersøen, og vel hjemme var meldingen fra bankens ledelse, at begivenhed­en ikke var noget, der skulle tales om. Det ville forstyrre købsproces­sen og kunne gøre investorer nervøse.

Peter Straarup forsvarer beslutning­en om at feje haendelsen ind under gulvtaeppe­t med, at det var for bankens skyld.

»Vi måtte bearbejde det og komme videre. Jeg vil dog i dag gerne indrømme, at jeg som dig var meget bange, da det skete,« siger han.

Danske Bank har for Peter Straarup altid stået i første raekke, og han står ved de beslutning­er, han som topchef var med til at traeffe. Det gaelder også opkøb af banker i Finland, Irland og Nordirland, selv om de efterfølge­nde kostede banken mange penge på grund af tab og også tilførte banken en filial i Estland, der senere gav alvorlige ridser i lakken som følge af mistanke om hvidvask af flere hundrede mia. kr.

Han ønsker ikke at kommentere sin tid i banken, som han kalder for »historiesk­rivning, som bedst foretages af andre«, og understreg­er, at en bedømmelse af en topchef principiel­t »bør baseres på resultater­ne i regnskaber­ne«.

Peter Straarup er blevet beskrevet som tør og grå, og han blev kaldt den grå eminence. Men folk taet på ham konstatere­r, at Peter Straarup kan vaere en »meget morsom mand, der kan få selv store forsamling­er til at grine«.

Efter sin pensioneri­ng, som han kalder for »en på alle måder rigtig beslutning menneskeli­gt og profession­elt«, har han haft bestyrelse­sposter i Oticon Fonden samt i A.P. Møller Fonden og A. P. Møller Holding. Nu er han endegyldig­t gået på pension, og helbredet er ikke, hvad det har vaeret. Peter Straarup er ramt af Parkinsons sygdom, som han kalder for en »frygtelig sygdom«.

Har hus i Virginia

Men samtidig laegger han vaegt på, at han nyder sin pensionist­tilvaerels­e sammen med sin amerikansk­fødte hustru i deres nye bolig i Gentofte og i deres hus i Virginia i USA. Her vil han fejre sin 70-års fødselsdag sammen med sin familie, som udover Rickie Straarup består af en datter, Esther, og en søn, Markus.

Det er også i Virginia, at Peter Straarup alle hverdagsmo­rgener mødes med tre gode venner for at tale om, hvordan verden haenger sammen, selv når man ikke laeser Financial Times og The Economist hver morgen.

»Vi er aeldre maend, som skal have tiden til at gå. Og det er en god position at vaere i,« siger Peter Straarup.

 ??  ?? Peter Straarups liv handlede i en årraekke om Danske Bank, som han forlod i 2012, hvor billedet er taget.
Foto: Lars Krabbe
Peter Straarups liv handlede i en årraekke om Danske Bank, som han forlod i 2012, hvor billedet er taget. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark