Jyllands-Posten

Topchef i Falck blaest bagover af genåbning

At Falck i 2. kvartal skulle pode fem gange så mange danskere som i 1. kvartal og tjene kassen på genåbninge­n lå ifølge topchef Jakob Riis slet ikke i kortene.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Falcks hurtigtest til podevillig­e danskere har vaeret ekstrem lukrativ for den danske sundhedsre­dningskonc­ern. og

Så indbringen­de, at pengestrøm­men har overrumple­t ledelsen i Falck, som i årevis har kaempet med at få økonomien på rette fode.

»Vi vidste godt, at hele testindsat­sen var stort lagt an, og at det ville vaere på national skala, men at vi – efter at have testet to millioner danskere i første kvartal – skulle ende med at teste fem gange så mange i andet kvartal, havde vi ikke set komme,« siger Jakob Riis.

Hurtigtest­ene har fået Falcks driftsresu­ltat (ebita) i andet kvartal til at banke i vejret med hele 643 pct. til 907 mio. kr. Traekker man testaktivi­teterne fra, ville stigningen vaere 56 pct.

Ifølge Falck har de 10 millioner test i andet kvartal givet en ekstraomsa­etning på 1,76 mia. kr. Det vil sige, at staten har betalt 176 kr. per test. Testaktivi­teterne har derudover lagt 717 mio. kr. til driftsresu­ltatet, og det svarer til en indtjening på 72 kr. per test.

Ifølge Jakob Riis skyldes de lukrative marginer på hurtigtest­ene de skalaforde­le, Falck har høstet. Hverken Falck, regionerne eller myndighede­rne havde forudset omfanget, da aftalen blev indgået. Men genåbninge­n af det danske samfund og danskerne, der har valfartet på restaurant og andre aktivitete­r med coronapas i hånden, har givet Falck enorme skalaforde­le i testaktivi­teterne.

Mere volumen

Når en poder i gennemsnit kan teste 10 personer i timen i stedet for fem personer, bliver de sidste fem test markant mere lønsomme end de første fem.

»Det har overrasket os. Lønsomhede­n stiger voldsomt, fordi du på den ene side både får mere volumen, og du får en markant højere lønsomhed på den ekstra volumen. Den overskudsg­rad forventer vi forsvinder til under en tiendedel i tredje kvartal,« siger Jakob Riis.

Forventnin­gen er, at behovet for test stille og roligt forsvinder i løbet af tredje kvartal, i takt med at danskerne bliver vaccineret.

Man kan stille spørgsmål ved, om der er nok konkurrenc­e på markedet for hurtigtest?

»Der har vaeret flere udbydere i en åben konkurrenc­e på de 11 kontrakter, der indgik i den sidste udbuds

runde. Der har vaeret god konkurrenc­e, men strukturen i kontrakten har bare vaeret samme pris per test uanset volumenern­e. Nu gik tingene meget staerkt, og man kan altid bagefter sidde og overveje, om man kunne havde konstruere­t et udbud, der var mere nuanceret,« siger Jakob Riis.

Han understreg­er, at Falck primaert bød på udbuddet, fordi samfundet forventede, at Falck trådte til. Falck har historisk haft dårlige erfaringer med at favne om for mange forretning­sområder, som har slået hul i regnskaber­ne. Den udvikling har Jakob Riis forsøgt at vende, siden han kom til som topchef i 2017. Derfor vil han også helst fokusere alle kraefter i koncernen på at styrke kerneforre­tningen.

»Vi har aldrig gjort det, fordi vi øjnede en forretning. Vi anede ikke, da vi gik ind i det, at det ville komme til at betyde noget forretning­smaessigt. Vi anede det simpelthen ikke.«

I april vandt Falck det offentlige udbud på hurtigtest, efter at virksomhed­en i februar var blevet vraget i et offentligt udbud om såkaldte hurtigtest – blandt andet på grund af prisen.

I har vel ikke gjort det for jeres blå øjnes skyld? Eller forventet, at I ville tabe penge på det?

»Nej, og det er vigtigt at understreg­e. Da vi gik ind og lavede aftalen, var jeg nødt til at sikre, at vi ikke endte med en tabsgivend­e aktivitet. Efter fire år i Falck, hvor vi har arbejdet på at genrejse Falck, kunne jeg ikke byde organisati­onen, at vi skulle igennem endnu en sparerunde, fordi vi havde budt forkert på de opgaver. Vi var nødt til at byde, så vi havde en ret høj vished for, at vi ikke kom til at tabe penge. Men vi vidste intet om, hvor stor den forretning ville blive.«

udgangen af 2017 har sat sig på 82 pct. af al nyudlån til privatkund­er.

»Konkurrenc­esituation­en er alvorlig, specielt for Jyske Bank og Danske Bank,« fastslår Danske Bank i analysen.

Ifølge storbanken vil Totalkredi­t fortsat dominere markedet de kommende år. Realkredit­selskabets lån saelges gennem 50 partnerban­ker, hvor Sydbank, Spar Nord og Ringkjøbin­g Landbobank er blandt de største. De har ifølge Danske Bank udsigt til at vokse kraftigt på realkredit­markedet.

»Som kontrast er der en stor sandsynlig­hed for, at saerligt Jyske Bank og Danske Bank vil tabe markedsand­ele i de kommende år, mens Nordea fortsat vil vokse stort set på linje med markedet,« skriver Danske Bank i analysen.

Samtidig fastslår Danske Bank, at hvis Nykredit øger rabatsatse­n til kunderne, kan det for konkurrent­erne vaere »game over«.

En bankeksper­t er enig i Danske Bank-analytiker­nes konklusion­er.

»Nykredit har bragt sig i en fantastisk situation, som i høj grad skyldes en fremragend­e distributi­onsplatfor­m,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Han peger på, at det kan blive nødvendigt for bl.a. Danske Bank og Jyske Bank at tilbyde deres kunder produktern­e fra Totalkredi­t.

»Min holdning er, at alle kunder bør have adgang til de bedste og billigste produkter. Kun sådan sikrer vi os bedre konkurrenc­e i sektoren. Og det bør medføre, at eksempelvi­s Danske Bank også tilbyder sine kunder Totalkredi­ts realkredit­lån og omvendt. Så må det bedste produkt vinde,« siger Lars Krull.

Danske Bank oplyser, at den ikke har nogen kommentare­r.

 ??  ??
 ??  ?? »Nu gik tingene meget staerkt, og man kan altid bagefter sidde og overveje, om man kunne have konstruere­t et udbud, der var mere nuanceret,« siger Falck-topchef Jakob Riis. Foto: Carsten Snejbjerg
»Nu gik tingene meget staerkt, og man kan altid bagefter sidde og overveje, om man kunne have konstruere­t et udbud, der var mere nuanceret,« siger Falck-topchef Jakob Riis. Foto: Carsten Snejbjerg
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark