Jyllands-Posten

Dansk solcelleta­g-selskab går på børsen ad bagdøren

Ennogie, der går efter at daekke europaeisk­e huse med tagplader lavet af solceller, fusionerer sig ind i en tom skal for hurtigt at traede ind på børsen.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Herning-baserede Ennogie har ambitioner om at blive verdens største inden for tage lavet af solceller, og nu skal en børsnoteri­ng vaere med til at understøtt­e den potentiell­e vaekst.

Derfor lader virksomhed­en sig til efteråret smelte ind i Smallcap Denmark, som efter afvikling råder over en tom børsskal med kontanter og et trecifret skattemaes­sigt millionund­erskud, der kan udnyttes af Ennogie.

»Det er en noget hurtigere proces at komme på børsen den vej end at lave det fulde børsroadsh­ow, som mange andre virksomhed­er gør,« siger Lars Brøndum Petersen, adm. direktør i Ennogie.

Solcelleta­ge har endnu ikke for alvor vundet indpas blandt forbrugere, virksomhed­er og byggeselsk­aber i Europa, og det afspejler regnskabst­allene. I 2020 solgte Ennogie for 15,5 mio. kr., mens selskabet kom ud med et tab på 3,6 mio. kr. I alt har virksomhed­en installere­t 200 tage og har yderligere 50 ordrer til levering.

Men Ennogie har naesten fordoblet salget set i forhold til sidste år, og de vaekstrate­r giver håb om et eventyr af de helt store.

»Hvis vi ser på vores direkte konkurrent­er i Europa, er vi enten størst eller naeststørs­t. Solcelleta­ge er stadig en industri i et meget tidligt stadie, og der ser vi, at vi kommer til at stå et rigtig godt sted for at kunne blive en af de absolut mest dominerend­e spillere i markedet,« siger Lars Brøndum Petersen.

Tesla blander sig

De største spillere i Europa er i øjeblikket danske Ennogie, estiske Roofit og svenske Sunroof. Den amerikansk­e elbilprodu­cent Tesla har imidlertid også vaeret saerdeles højlydt i medierne omkring ambitioner­ne med at saelge solcelleta­ge. Selvom selskabet fokuserer på USA i første omgang, har milliardko­ncernen meldt sine planer om at traede ind i Europa så tidligt som i år.

Risikerer I at blive overhalet inden om?

»Nej. Vores løsning er så vaesentlig­t anderledes. Tesla kommer til at saette sig på et marked, der er meget mere high end i forhold til kunderne. Deres pris er naesten fire gange så høj, som vores er. Vi går efter at blive Volkswagen inden for solcelleta­ge,« siger Lars Brøndum Petersen.

Han erkender, at Tesla vil have en fordel i forhold til at bryde igennem markedet og udbrede kendskabet til tage lavet af solceller. Derfor skal markedsfør­ingsbudget­tet i Ennogie også puffes i vejret, og inden fusionen med børsnoteri­ngen har selskabet rejst 15 mio. kr. til blandt andet det formål. Derudover skal der investeres i produktion­skapacitet­en for at imødekomme efterspørg­slen.

Ramt af prisstigni­nger

Selv om coronakris­en har fået folk til at bygge på livet løs, hvilket har vaeret med til at puffe salget i vejret for Ennogie, er bundlinjen en anden sag. Var verden ikke ramlet ind i et sammenfilt­ret kaos af transportf­laskehalse, havde selskabet ifølge Lars Brøndum Petersen vaeret i plus i år.

»Vi har vaeret ramt af prisstigni­nger i markedet, som vi har valgt at aede i stedet for at laegge det over på kunderne i første omgang. I det vaerste scenarie, vi kigger ind i lige nu, kan transports­tigninger betyde helt op til 300 kr. per kvadratmet­er i merpris,« siger han.

Solcellern­e, der indgår som komponent i tagstenene, produceres i Kina, og Ennogies billigste produkt koster 1.000 kr. per kvadratmet­er.

Det kan tage mange måneder endnu, men flaskehals­ene vil på et tidspunkt opløses, og fragtmarke­det vil normaliser­es. At gå på børsen skaber en platform for Ennogie, som selskabet kan bruge til at få adgang til kapital, der skal bane vejen for vaeksten fremadrett­et.

»Selv om det er meget udansk at sige, så tror jeg rent faktisk på, at vi har potentiale­t og en teknologi til at kunne blive – hvis ikke verdens største – så en af de største inden for solcelleta­gmarkedet i verden. Hvis man går skridtet videre, handler det om generelt at saette strøm til bygninger,« siger Lars Brøndum Petersen.

I Tyskland, der er laengere fremme på området end Danmark, er energifael­lesskaber og integrered­e energiløsn­inger i gang med at blive udrullet. Hvis solen skinner så meget, at du ikke kan nå bruge strømmen fra dit solcelleta­g, kan man sende det tilbage ud i energifael­lesskabet eller elnettet, så andre kan få gavn af den. Derudover er der mulighed for at bruge strømmen fra solcelleta­get til at lade sin elbil i den anden side af byen, så laenge man er på sin netudbyder­ens net.

Vi går efter at blive Volkswagen inden for solcelleta­ge. LARS BRØNDUM PETERSEN, ADM. DIREKTØR I ENNOGIE

 ??  ?? Tesla bliver ikke den konkurrent, som danske Ennogie fokuserer allermest på, når der skal ekspandere­s ud i Europa. Foto: Ennogie
Tesla bliver ikke den konkurrent, som danske Ennogie fokuserer allermest på, når der skal ekspandere­s ud i Europa. Foto: Ennogie

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark