Jyllands-Posten

Dansk investor i solceller får kraftig medvind af EU’s store klimapakke

Onsdag praesenter­er EU-Kommission­en klimapakke­n Fit for 55. Den rummer et enormt potentiale for danske virksomhed­er inden for sol og vind.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Anders Marcus vidste absolut ingenting om solceller og var egentlig heller ikke saerlig fokuseret på klimaforan­dringerne, da han lidt tilfaeldig­t kastede sig over grøn strøm for 12 år siden. I dag står han med en forrygende vaekstsucc­es, der forventer at mangedoble antallet af solcellepa­rker i kølvandet på EU’s store klimaplan, som praesenter­es onsdag.

»Da vi begyndte, så jeg det bare som en lille fin forretning for mig og min partner. Jeg havde ingen anelse om, hvor stort det kunne blive,« siger Anders Marcus på en mobilforbi­ndelse fra Toscana, hvor han holder ferie med familien.

Det var i tiden lige efter finanskris­en. Anders Marcus og hans partner, Peter Jørgensen, var blevet rige på at saelge deres reklamebur­eau, A-Dale Communicat­ion, året inden de finansiell­e markeder klaskede sammen, og nu ledte de efter en måde at investere pengene på, som var mere stabil end de volatile aktiemarke­der.

De fik blik for solcellern­e, som stort set ingen i Danmark vidste noget om på det tidspunkt. Og når de nu havde fundet en vej til fornuftige, stabile afkast, kunne de jo lige så godt få nogle andre velhavende danskere til også at skyde penge i solcellepr­ojekterne.

Det blev begyndelse­n på selskabet Obton, der i dag er blandt Europas største investorer inden for solenergi. Aarhus-virksomhed­en har omkring 3.600 investorer i ryggen og står bag omkring 900 solcellepa­rker til en vaerdi på mere end 17,7 mia. kr.

Ikke en eneste af Obtons solcellepa­rker er placeret i

Danmark, men til gengaeld er selskabet massivt til stede i EU-lande som Tyskland, Frankrig, Holland, Italien, Polen og Ungarn. Og netop derfor viser vejrudsigt­en medvind af stormstyrk­e, når EU-Kommission­en onsdag praesenter­er sin kaempestor­e klimapakke under titlen Fit for 55.

»Vi skal sove i timen, hvis ikke vi kan udnytte det,« siger Anders Marcus, der stadig er adm. direktør i Obton Group.

Fit for 55 er EU-Kommission­ens vej til at opfylde målet om at reducere 55 pct. af EU’s samlede CO2-udledninge­n inden 2030.

Pakke med 13 forslag

Pakken kommer til at indeholde op mod 13 forslag, som saetter ind på en raekke forskellig­e områder. Der kommer til at vaere politiske svaerslag til det allersidst­e, men de overordned­e linjer er på plads.

Der kommer således blandt andet forslag om skaerpede krav til at energireno­vere bygninger. Der skal grønne braendstof­fer i skibe, fly og lastbiler. Der skal bygges et netvaerk af ladestande­re til elbiler.

EU’s kvotesyste­m skal udvides, så forurenern­e også kommer til at betale CO2-skat inden for transports­ektoren og opvarmning af bygninger. Der vil vaere forslag om en klimatold, der skal pålaegges importered­e varer fra lande med slappere klimakrav. Og så skal vedvarende energi fylde meget mere i EU’s samlede energiprod­uktion.

Ambitionen skal haeves

På nuvaerende tidspunkt har EU et mål om, at vedvarende energi skal udgøre 32 pct. af unionens samlede energimiks i 2030. Den ambition skal haeves betragteli­gt, og alt tyder på, at det endelige udspil vil indeholde et VE-mål på mellem 38 og 40 pct. i 2030.

Det er på den baggrund, at Obton laegger sine fremtidige vaekstplan­er. Forventnin­gen er, at selskabet skal øge aktivitete­n så hurtigt, at Obton i 2030 som minimum udvikler solprojekt­er med en kapacitet på otte gigawatt. Det svarer til strømforbr­uget til mere end 2,5 millioner husstande.

»Hvis EU skal nå sine klimamål i 2030, skal solenergi minimum firedobles i den periode. Det har vi også forholdt os til, og vi har et mål om som minimum at levere den dobbelte vaekst af markedet hvert år. Det mener vi er realistisk med det setup, vi har opbygget på mange forskellig­e markeder, og en lang track record,« siger Anders Marcus.

EU-Kommission­en tager ikke stilling til, om den vedvarende energi skal komme fra solceller, vindmøller, biomasse eller andet. Men der er ingen tvivl om, at der bliver en kombinatio­n.

Fit for 55 er derfor også en gylden mulighed for de mange danske vindmøllev­irksomhede­r, der bygger, leverer komponente­r eller servicere vindprojek­ter i EU’s 27 medlemslan­de.

»Der er udsigt til, at der frem mod 2030 skal installere­s to en halv til tre gange mere vind, end vi har i EU i dag. Det er markant, og det giver danske arbejdspla­dser, fordi vi har en staerk vindmøllei­ndustri i Danmark,« siger Lea Bigom Wichmand, der er afdelingsc­hef i interesseo­rganisatio­nen Wind Denmark.

Regler kan spaende ben

Hun tilføjer dog, at vindmøller­ne ikke bliver rejst af sig selv, fordi man haever VE-målet.

»Reglerne for, hvordan man saetter vindmøller op, spaender nogle gange ben. Branchen skal nok stå klar, men det er afgørende, at politikern­e også får skabt de rammevilkå­r, som kan gøre det muligt,« siger Lea Bigom Wichmand.

I Dansk Erhverv er markedsche­f Ulrik Bang enig.

»Både sol og vind er jo i en situation, hvor vi ser projekter uden behov for statsstøtt­e. Det er en fantastisk mulighed

Hvis EU skal nå sine klimamål i 2030, skal solenergi minimum firedobles i den periode. Det har vi også forholdt os til, og vi har et mål om som minimum at levere den dobbelte vaekst af markedet hvert år. ANDERS MARCUS, ADM. DIREKTØR, OBTON GROUP

Obtons lokale kontorer at få skabt den nødvendige folkelige opbakning.

F.eks. går Obton efter at bygge solceller på arealer, der ikke kan bruges til meget andet, som f.eks. i en nedlagt tysk grusgrav.

I Holland har man arbejdet med at inddrage lokalbefol­kningen som medejere af solcellepa­rkerne, så borgerne selv får en gevinst ud af det. Og i Frankrig bygger Obton solceller som tagkonstru­ktioner på parkerings­pladser.

»Så kan bilerne samtidig holde i skygge. Den slags er der ingen modstand imod,« siger Anders Marcus, der også peger på industrita­ge som en oplagt løsning.

Ifølge den danske ivaerksaet­ter er solenergi inden for de seneste år rykket op i en helt ny liga, fordi det er blevet så billigt, at statsstøtt­e ikke laengere er en forudsaetn­ing. Det giver mulighed for flere projekter og tiltraekke­r samtidig flere investorer.

Det kan ses i Obtons regnskaber. I løbet af de seneste to år er resultatet før skat mere end fordoblet til 304 mio. kr. i 2020, og bruttofort­jenesten er vokset med 90 pct. i samme periode.

Kapitalfon­d som medejer

I december sidste år fik de to grundlaegg­ere Anders Marcus og Peter Jørgensen kontant udbetaling for den succesfuld­e rejse, da kapitalfon­den FSN Capital købte 45 pct. af Obton Group, der også omfatter ejendomsfo­rretningen Koncenton. I den forbindels­e blev selskabet vaerdiansa­t til ca. 3 mia. kr.

Og investorer­ne står i kø for at skyde penge i de grønne projekter. Inden udgangen af november forventer selskabet at lukke endnu en fond med investorin­dskud for 3 mia. kr.

Når bankfinans­ieringen kommer oveni, vil det give Obton 12 mia. kr. til at bygge nye solcellepa­rker for.

»Der er vanvittig meget fart på. I år og sidste år kommer vi til at investere mere, end vi sammenlagt har gjort i de foregående 10 år,« siger Anders Marcus.

Der er derfor også store smil i feriehuset i Toscana, hvor Anders Marcus venter spaendt på at se detaljerne i den EU-pakke, der skal saette endnu mere fart på.

Han er ikke i tvivl om, at solenergi får en nøglerolle. Det kan man simpelthen ikke komme udenom, argumenter­er Anders Marcus og henviser til forventnin­ger om, at priserne på solenergi vil blive halveret over de naeste 10 år.

»Jeg har svaert ved at se, at sol ikke skulle blive den suveraent billigste energiform på sigt og dermed også den vigtigste energikild­e om 10-15 år fra nu,« siger han.

 ??  ?? Solenergi er i de senere år blevet så billig, at den ikke laengere er afhaengig af statsstøtt­e. Det skaber et kaempe markedspot­entiale, vurderer Anders Marcus, adm. direktør, Obton. Foto: PR
Solenergi er i de senere år blevet så billig, at den ikke laengere er afhaengig af statsstøtt­e. Det skaber et kaempe markedspot­entiale, vurderer Anders Marcus, adm. direktør, Obton. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark