Jyllands-Posten

Ejendomsma­egler: Snak om indgreb påvirker købere

En rundspørge viser, at diskussion­en om indgreb på boligmarke­det har påvirket en gruppe af boligkøber­e.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskernes interesse for at handle bolig er ikke klasket fuldstaend­ig sammen i haengekøje­n efter et haesblaese­nde coronaår på boligmarke­det. En ny måling, som analyseins­tituttet Yougov har foretaget for ejendomsma­eglerkaede­n Home, viser, at 14 pct. af de adspurgte i en rundspørge blandt 2.000 repraesent­ativt udvalgte danskere over 18 har planer om at købe bolig inden for det naeste halve år.

Det er et fald i forhold til april, hvor andelen lå på 14,9 pct., men det er samtidig det naesthøjes­te niveau for en juli siden 2017, hvor Home begyndte at få foretaget disse rundspørge­r.

»Interessen for boligkøb holder sig paent højt. Men køberne er nok mere usikre, end de plejer at vaere,« udtaler Michael Dalsager, senior kommunikat­ionskonsul­ent i Home, i en pressemedd­elelse.

Blandt dem, der har angivet, at de har planer om at købe en bolig i løbet af det naeste halve år, har 29 pct. svaret, at diskussion­en om et indgreb på boligmarke­det har fået dem til at saette boligkøbet på pause – eller fået dem til at overveje at saette det på pause.

Stort prishop

»Boligmarke­det er et brandvarmt emne på allerhøjes­te niveau – i regeringen og blandt landets mest indflydels­esrige økonomer. Derfor har vi spurgt danskerne, om diskussion­en påvirker deres planer om boligkøb,« lyder det fra Michael Dalsager.

Diskussion­en om et indgreb på boligmarke­det er kommet, efter at boligprise­rne har taget et stort hop under coronakris­en. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at husprisern­e fra april 2020 og frem til april i år steg med 15,5 pct., mens priserne på ejerlejlig­heder i samme periode er steget med 14,8 pct.

På den ene side har Nationalba­nken og Det Systemiske

Risikoråd argumenter­et for nødvendigh­eden af et indgreb. Sidstnaevn­te med en såkaldt henstillin­g til regeringen om, at reglerne for afdragsfri­e lån skal strammes. På den anden side har de økonomiske vismaend argumenter­et for, at man skal se tiden an.

I øjeblikket er der dog langt til et indgreb. Regeringen afviste i forbindels­e med henstillin­gen fra Det Systemiske Risikoråd at lave et indgreb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark