Jyllands-Posten

Aarhus oplever højeste smittetal siden januar

Smittetall­et i Aarhus var tirsdag det højeste siden januar. For tidligt at sige, om der er tale om en tredje bølge, forklarer professor.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

Tirsdag var der 182 pcrsmittet­ilfaelde i Aarhus Kommune. Det er det højeste antal smittede på en enkelt dag i kommunen siden den 6. januar, hvor pandemiens anden bølge begyndte at lakke mod enden.

Professor ved Institut for Klinisk Medicin og ledende overlaege på Aarhus Universite­tshospital Lars Østergaard mener dog, at det er for tidligt at sige, om der er tale om starten på en reel tredje bølge med coronaviru­s.

»Det er ikke sådan, at man skal sige, at nu går det galt. Det kan sagtens vende igen. Der har vaeret nogle store arrangemen­ter, hvor folk har vaeret meget taet sammen. Fodboldfej­ringer og den slags. Derfor er det for tidligt at sige noget om, hvorvidt det er en varig effekt. Men det minder os om, at virus stadigvaek er her, og at det altid er en god idé at passe godt på,« siger han.

Smittetilf­aeldene er isaer blandt unge mennesker i Aarhus. Tal fra kommunen viser, at 103 af de 182 tilfaelde var personer mellem 20 og 29. Men selv om unge mennesker sjaeldent får alvorlige sygdomsfor­løb, hvis de smittes, er der stadig personer i samfundet, som kan påvirkes hårdt af virusset, gør Lars Østergaard opmaerksom på.

»Smittestig­ningen kan vaere et problem, men er det ikke

3

nødvendigv­is. Men der er jo stadig borgere i samfundet, som af en eller anden grund ikke er vaccineret endnu, og som har risiko for et alvorligt forløb,« siger han.

Smitte i midtbyen

Tidligere har sogne i Aarhus V vaeret under kritik for høje smittetal, men den nuvaerende stigning i smitte kommer primaert fra sogne i midtbyen. Saerligt Vor Frue Sogn, der daekker områder omkring Ceres Byen og Aros, og Domkirkens Sogn, som daekker havneområd­et, har høje smittetal. Sognene har henholdsvi­s 14 pct. og 11,7 pct. af kommunens 660 smittetilf­aelde de seneste syv dage.

Og selv om Lars Østergaard fortsat er tilbagehol­dende ift. en potentiel tredje bølge, mener han ikke, at effekten af store fodboldfes­ter og lignende forsvinder lige med det samme.

»Der går noget tid, fra man er udsat for virus, til man skal testes eller bliver syg. Det er noget, vi skal holde øje med en uges tid endnu,« siger han.

Han påpeger derfor også, at selv om der ikke er mange, som bliver alvorligt syge, kan de højere smittetal stadig have konsekvens­er. F.eks. kan lande i udlandet »dømme os ude«. Han har derfor et simpelt råd til den kommende tid.

»Se at blive vaccineret, hvis ikke man er det, og lad sig lige teste en ekstra gang.«

Også de andre østjyske kommuner oplever stigende incidensta­l.

 ??  ?? Lars Østergaard er overlaege på Afdeling for infektions­sygdomme på Aarhus Universite­tshospital. Arkivfoto: Helle Arensbak.
Lars Østergaard er overlaege på Afdeling for infektions­sygdomme på Aarhus Universite­tshospital. Arkivfoto: Helle Arensbak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark