Jyllands-Posten

Med HK på jobpatrujl­e uden for mange

I disse uger afholder HK Østjylland sin årlige kampagne med Jobpatrulj­en, hvor de unges arbejdsvil­kår tjekkes efter. Selv om de fleste arbejdspla­dser har styr på tingene, er der stadig enkelte, som slaekker på reglerne om tunge løft og løn under sygdom.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

»Hej, vi kommer fra Jobpatrulj­en. Har I nogen unge under 18 år ansat her?«

Det er 23-årige Dina Børresen, der står ved informatio­nsskranken i Føtex i Egå og spørger. Hun er sammen med 21-årige Anna Sommer ude som frivillig for HK’s Jobpatrulj­e.

Servicemed­arbejderen fører de to unge kvinder med over i frugt- og grøntafdel­ingen, hvor en ung mand står og arbejder. De to frivillige introducer­er sig for ham. Han ser en smule forvirret ud, men indvillige­r i at svare på nogle spørgsmål. Sammen går de gennem varehuset og ud til et baglokale, hvor de går op ad en trappe og saetter sig i en lille kantine. Dina Børresen og Anna Sommer finder deres spørgeark frem.

Praeventiv virkning

I disse uger løber Jobpatrulj­ens årlige kampagne af stablen.

Her tager frivillige rundt til arbejdspla­dser og undersøger ungarbejde­rnes arbejdsfor­hold.

»Når man er under 18 år gammel, er det foraeldren­es pligt at skrive under på ansaettels­eskontrakt­en. Det er deres pligt at sørge for, at ens barn får den rigtige løn, og at de bliver behandlet ordentligt. Vi ved desvaerre, at det somme tider glipper. Derfor tager vi ud og tjekker op på arbejdsmil­jøet og vilkårene,« siger Cliff Praestegaa­rd, der er formand for HK Handel Østjylland.

Ifølge ham har patruljen er praeventiv virkning.

»Vi kan se, at hvis vi springer en virksomhed over nogle år i traek, så er der slaekket på det, når vi kommer igen,« siger han.

Jobpatrulj­en kørte rundt i uge 27 og fortsaette­r hele uge 28.

Betryggend­e for de unge

»Hvor lange er dine laengste vagter, på hverdage hvor du har gået i skole?«

»Får du løn under sygdom?«

»Da du startede, blev du da instrueret i, hvordan du skulle løfte tunge ting?«

Spørgsmåle­ne ruller i et raskt tempo i den lille kantine i Føtex i Egå, og hele seancen er overstået i løbet af fem minutter. Alt var, som det skulle vaere.

Ungarbejde­ren, som bliver udspurgt af de to frivillige, hedder Andreas Skov Dragsbek, og for ham var det en fin oplevelse at have besøg af Jobpatrulj­en.

»Det tog ikke så lang tid, og hvis nogen ikke er opmaerksom­me på deres rettighede­r, så er det godt, at de får det at vide,« siger Andreas Skov Dragsbek.

Også serviceche­fen i Føtex i Egå, Mathias Kjeldsen, er fint tilfreds med besøget.

»Jeg tror, de unge bliver forvirrede, lige når Jobpatrulj­en kommer. De taenker: Hvorfor fanden kommer der nogen og spørger om det? Men bagefter synes de, det er betryggend­e. Der er nogle arbejdspla­dser, hvor de ikke har styr på arbejdspla­ner, hvor meget de unge må løfte og så videre. Der er det godt, at der kommer nogen og hjaelper,« siger Mathias Kjeldsen og understreg­er, at Føtex i Egå ikke har nogen af disse problemer.

Tvivl om vilkår

Ifølge Dina Børresen var interviewe­t »meget repraesent­ativt«, i forhold til hvordan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark