Jyllands-Posten

Tunge løft og med løn under sygdom

-

det typisk forløber.

Hun startede selv som frivillig hos Jobpatrulj­en for to år siden, fordi hun ønskede at gøre en forskel, efter hun oplevede en god veninde blive uretmaessi­gt fyret. Til daglig studerer hun offentlig administra­tion.

Anna Sommer har vaeret aktiv i Jobpatrulj­en i fire år. Hun startede, fordi hun oplever, at mange unge er i tvivl om deres arbejdsvil­kår og ikke kender til deres rettighede­r på arbejdsmar­kedet.

»Det er problemati­sk, for det er den generation, som skal føre vores arbejdsmar­kedskultur videre,« siger Anna Sommer.

Lige nu holder hun sabbatår.

For mange tunge løft

HK’s koordinato­r for Jobpatrulj­en

i Østjylland, Louise Nabe-Nielsen, møder de to frivillige ved indgangen til Føtex. Ude foran butikken spotter en kvinde de sorte Tshirts med Jobpatrulj­ens logo. Hun henvender sig til Louise Nabe-Nielsen.

»De unge har det rigtig godt her. Min datter er sygemeldt og er ikke blevet fyret,« siger kvinden.

Ifølge Louise Nabe-Nielsen gaelder det heldigvis for de fleste arbejdspla­dser, at det er steder, hvor de unge har det godt. Indtil videre er der udført omkring 150 interviews under dette års patrulje, og kun omkring 9 pct. har givet anledning til opfølgning fra HK’s side.

»Det er relativt lavt, hvilket er positivt. Det tyder på en god udvikling, selv om det stadig er de samme typer sager, vi ser,« siger Louise Nabe-Nielsen.

Sidste år oplevede HK, at omkring hver femte adspurgte havde oplevet smerter i nakke og skuldre eller hovedpine. Ifølge Cliff Praestegaa­rd, formand for HK Handel Østjylland, skyldes det for mange tunge løft. Det har derfor vaeret et saerligt fokusområd­e under årets patrulje.

»Nogle arbejdspla­dser har en tendens til at glemme, at selv om vedkommend­e måske ligner en voksen, skal der stadig tages saerlige hensyn til en 17-årig,« siger Praestegaa­rd.

Han oplyser desuden, at man som tidligere år oplever arbejdspla­dser, som snyder de unge i forhold til løn under sygdom.

Heldigvis har langt de fleste arbejdspla­dser dog godt styr på tingene, understreg­er han.

Negativt i Østjylland

Cliff

Sidste år skilte Østjylland sig negativt ud i forhold til resten af landet, når det kommer til de unges arbejdsmil­jø. Indtil rapporten fra årets patrulje ligger klar i slutningen af ugen, kan han dog ikke sige noget om, hvordan det ser ud i år.

De to frivillige, Dina Børresen og Anna Sommer, er sammen med koordinato­r Louise Nabe-Nielsen netop trådt ud fra Jysk Sengetøjsl­ager på modsatte side af Grenåvej i forhold til Føtex. Butikken havde ikke ungarbejde­re på vagtplanen før weekenden, så Jobpatrulj­en sagde blot paent farvel og gik.

»I morgen får du ruten på Samsø,« siger Louise NabeNielse­n til Anna Sommer, mens de spadserer langs parkerings­pladsen.

»Ej, hvor godt! Hold kaeft, det bliver hyggeligt,« udbryder Anna Sommer.

De saetter kurs mod en naerliggen­de sportsoutl­et og et byggemarke­d.

Nogle arbejdspla­dser har en tendens til at glemme, at selv om vedkommend­e måske ligner en voksen, skal der stadig tages saerlige hensyn til en 17-årig. CLIFF PRAESTEGAA­RD, FORMAND I HK HANDEL ØSTJYLLAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark