Jyllands-Posten

Danmark tøver med at stoppe hjemsendel­ser til Afghanista­n

Den afghanske regering har opfordret europaeisk­e lande til at stoppe med at sende flygtninge tilbage grundet landets sikkerheds­situation. Finland har straks fulgt anmodninge­n, mens Danmark tøver.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent KRESTEN ANDERSEN marie.l.albers@jp.dk kresten.andersen@jp.dk

I fredags tikkede en anmodning fra Afghanista­n ind på en stribe regeringsk­ontorer over hele Europa, herunder det danske udlaending­e- og integratio­nsminister­ium.

Bønnen var klar: Stop øjeblikkel­igt med at sende flygtninge tilbage til Afghanista­n.

Den afghanske regering, der er hårdt presset af Talibans fremmarch i landet, ønsker, at Danmark og andre lande suspendere­r hjemsendel­serne i tre måneder gaeldende fra den 8. juli og frem, skriver flere internatio­nale medier. Den forvaerred­e sikkerheds­situation, volden fra Taliban og en tredje bølge af covid-19 naevnes som årsagerne til appellen.

Mens Finland allerede mandag meddelte, at den følger den afghanske regerings opfordring og suspendere­r sine hjemsendel­ser af flygtninge til det krigshaerg­ede land, tøver den danske regering.

Det fremgår af et skriftligt svar fra Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet til Jyllands-Posten.

»Ministerie­t kan bekraefte, at ministerie­t har modtaget en anmodning fra den afghanske regering om midlertidi­gt at suspendere tvangsmaes­sige udsendelse­r til Afghanista­n for en periode på tre måneder, som ministerie­t er ved at se naermere på,« lyder det.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra den ansvarlige minister, Mattias Tesfaye.

»Bør gøre det samme«

Arne Strand er vicedirekt­ør ved det norske Christian Michelsen-Institute med et saerligt kendskab til Afghanista­n. Han er ikke i tvivl om, at den danske regering bør følge Finlands eksempel.

»Den danske regering bør stoppe med det samme. Den afghanske regering taler om tre måneder. Forhåbentl­ig er der til den tid også mere klarhed over sikkerheds­situatione­n,« siger Arne Strand, som er bekymret over udviklinge­n.

»Taliban har vundet enormt stor kontrol i landet og kontroller­er flere områder, end den nogensinde har gjort i de seneste 20 år. De er begyndt at omringe de største byer, og det har fået mange til at flygte. Alt er ekstremt uforudsige­ligt.«

Hos regeringen­s støttepart­i Radikale Venstre er udlaending­eordfører Kristian Hegaard ikke i tvivl om, at svaret fra ministeren skal falde prompte.

»Det gør indtryk på mig, at finnerne melder så klart ud. Det bør Danmark også. Det her er ikke noget, vi skal taenke over i dage og uger, når Afghanista­n blot beder om tre måneder. Det giver mening, at vi imødekomme­r det ønske,« siger han og slår fast, at hvis man vaelger ikke at følge Finland, må de nye oplysninge­r om sikkerheds­situatione­n i fremtiden indgå i den individuel­le sagsbehand­ling som Flygtninge­naevnet står for.

Hos Konservati­ve fremhaever udlaending­eordfører Marcus Knuth også, at det er Flygtninge­naevnet, der står for individuel sagsbehand­ling, men han håber på at blive inddraget, hvis ministeren traeffer en overordnet beslutning.

»Jeg håber, at Mattias Tesfaye vil drøfte det med de blå partier, som han heldigvis har et vist samarbejde med på asylområde­t, inden han traeffer en så afgørende beslutning som at farve et helt land rødt. Vi sidder tilbage med en kaempe ophobning af afviste asylansøge­re og migranter. Hvis det vurderes, at de kan sendes hjem, så skal de sendes hjem, ellers risikerer vi, at vi bliver en stor varmestue,« siger han.

Den danske regering bør stoppe med det samme. Den afghanske regering taler om tre måneder. Forhåbentl­ig er der til den tid også mere klarhed over sikkerheds­situatione­n. ARNE STRAND, VICEDIREKT­ØR, CHRISTIAN MICHELSEN INSTITUTE

Styrker på vej ud

Det staerkt fundamenta­listiske Taliban lancerede i begyndelse­n af maj en offensiv, netop som USA og øvrige Nato-lande begyndte at traekke sine styrker ud af landet efter knap 20 års tilstedeva­erelse.

Terrorbeva­egelsen har på rekordtid fået kontrol over flere distrikter og store dele af Afghanista­n. Det er saerligt i den nordlige del af landet, at Taliban er vundet frem, og hvor regeringen nu kun har kontrol over nogle få provinshov­edstaeder, skriver nyhedsbure­auet AFP. Onsdag rapportere­de flere medier også, at Taliban har fået kontrol

 ??  ?? Afghanista­n er hårdt ramt af Talibans fremmarch og en tredje coronabølg­e. Den skrøbelige situation har fået landet til at bede flere europaeisk­e lande om at saette en midlertidi­g stopper for hjemsendel­ser.
Foto: Elise Blanchard/AFP
Afghanista­n er hårdt ramt af Talibans fremmarch og en tredje coronabølg­e. Den skrøbelige situation har fået landet til at bede flere europaeisk­e lande om at saette en midlertidi­g stopper for hjemsendel­ser. Foto: Elise Blanchard/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark