Jyllands-Posten

HJEMREJSE FOR AFGHANSKE STATSBORGE­RE

-

I 2019 hjemrejste 27 afghanske statsborge­re fra Danmark. Ifølge udlaending­estyrelsen­s opgørelse for 2020, var der sidste år syv afghanere, der blev hjemsendt. I øjeblikket er der cirka 50 afghanske statsborge­re, som afventer hjemsendel­se.

Afghanere udgør 5 pct. af de afviste asylansøge­re i udsendelse­sposition i 2020. med en vigtig graenseove­rgang til Pakistan taet på Afghanista­ns andenstørs­te by, Kandahar.

De sidste danske soldater i Afghanista­n vendte hjem den 22. juni. Mandag i denne uge overdrog USA’s ledende general i Afghanista­n, Austin S. Miller, kommandoen til den afghanske regerings sikkerheds­styrker. USA har tidligere meldt ud, at tilbagetra­ekningen ville vaere en realitet inden den meget symbolske dato den 11. september.

Nye internt fordrevne

Afghanista­ns flygtninge- og repatrieri­ngsministe­rium er ifølge internatio­nale medier meget bekymret for en ny bølge af internt fordrevne flygtninge i landet som følge af volden fra Taliban og den forvaerred­e sikkerheds­situation.

Ifølge FN’s Flygtninge­organ, UNHCR, er bølgen allerede en realitet. Organisati­onen oplyste tirsdag, at yderligere ca. 270.000 afghanere er drevet på flugt fra deres hjem i Afghanista­n siden januar 2021. Det bringer det samlede antal af fordrevne afghanere op på 3,5 millioner.

»Familier, som er blevet tvunget til at forlade deres hjem i de seneste uger, naevner den forvaerred­e sikkerheds­situation som den dominerend­e årsag til deres flugt,« udtaler UNHCR’s talsperson Babar Baloch ifølge en pressemedd­elelse.

Mellem januar og marts 2021 vendte flere end 570 afghanske flygtninge frivilligt hjem til deres land med hjaelp fra FN, viser data fra UNHCR. Kun seks af dem kom ikke fra Pakistan eller Iran, skriver AFP.

En raekke lande, senest Frankrig, opfordrer sine statsborge­re til at forlade Afghanista­n øjeblikkel­igt.

»Regeringen vil arrangere en saerlig flyvning om morgenen den 17. juli med afgang fra Kabul for at give hele det franske samfund (i Afghanista­n, red.) mulighed for at vende tilbage til Frankrig,« lød det tirsdag i en erklaering fra den franske ambassade i Kabul.

Ifølge ambassaden vil den ikke vaere i stand til at garantere en sikker rejse ud af Kabul efter den 17. juli. Også Indien og Kina har inden for den seneste uge evakueret borgere fra Afghanista­n.

Danmarks udenrigsmi­nisterium oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at det »laenge har opfordret danske statsborge­re til at overveje at forlade landet«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark