Jyllands-Posten

»Folk tror, at vi ikke har sex, og at vores dreng oplever sine foraeldre som nogen, der ikke elsker hinanden«

For seks år siden besluttede Mette Dammand og Dennis Thomsen at rykke i hvert sit sovevaerel­se. En beslutning, der af mange forbindes med manglende kaerlighed og et ikke-eksisteren­de sexliv, men som ifølge psykologer og sexologer kan føre til et forbedret

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN MORTEN ZAHLE sophie.k.joergensen@jp.dk morten.zahle@jp.dk

kort sigt gør det svaerere at opføre sig hensigtsma­essigt. Søvnen påvirker vores frontallap­per, hvor vores ”gode jeg” sidder, og derfor vil nogle reagere mere aggressivt, og andre vil have lettere ved at blive kede af det.«

Bjarke Larsen og hans hustru er et andet par, som har gode erfaringer med at droppe delesengen. AEgteparre­t fra København har begge vaeret gift før, og da de mødte hinanden for 10 år siden, virkede beslutning­en om at sove adskilt meget naturlig.

»Vi var enige om det, og måske var beslutning­en nemmere, fordi vi er oppe i alderen og har set forskellig­e konstellat­ioner af parforhold. Min kone og jeg havde forskellig­e sovevaner, og det giver en bedre søvn, hvis man ikke skal ligge og vride sig og passe på med at vaekke den anden, der måske endda snorker højlydt,« siger den 67-årige Bjarke Larsen.

Til trods for, at begge par oplever deres sovearrang­ement som et positivt bidrag til både søvn og kaerlighed, fortaeller Mette Dammand, at hun og kaeresten gang på gang støder på fordomme fra folk, »som tror, at det ødelaegger vores forhold, sexliv og vores drengs syn på, hvad et normalt foraeldrep­ar er«.

»Jeg frygtede det selv i starten, men på mange måder har det styrket vores forhold, fordi vi er mere på, når vi er sammen. Både fordi vi er udhvilede, men også fordi vi ved, at vi har vores alene-tid om aftenen, hvor vi kan koble fra, se serier eller kigge Facebook. Det betyder, at vi er meget mere naervaeren­de i den tid, vi har sammen,« siger Mette Dammand, der er skolelaere­r.

Styrket intimitet

At parrenes sovearrang­ement forbindes med et ikke-eksisteren­de kaerlighed­s- og sexliv, skyldes ifølge psykolog og parterapeu­t Frej Prahl, København, at det strider mod »normalitet­en« i vores opfattelse af et velfungere­nde parforhold. Han mener, at separate sovevaerel­ser kan styrke intimitete­n hos nogle par.

»Det kan erotisere rummet, at man ikke ligger op og ned ad hinanden hver nat. Jo mere man ”ejer” hinanden, jo mindre seksuelt tiltrukket bliver man af hinanden,« siger han.

Christian Graugaard, sexologi-professor på Aalborg Universite­t, forklarer, at der er en indgroet idé om, at sovevaerel­set er »intimitete­ns og sexlivets inderste og helligste«. Derfor kan det opleves som om, at intimitete­n har dårlige vilkår, hvis man ikke deler seng. Ifølge ham er det dog langtfra altid tilfaeldet:

»At sove i hvert sit rum har ikke i sig selv nogen betydning for kvaliteten af sexlivet og intimitete­n. Det afgørende er begrundels­en for at sove i hver sit rum. Hvis det sker af praktiske årsager som forskellig­e døgnrytmer eller snorken, kan det sagtens vaere par, som har et meget naert, intimt og erotisk liv, og vi skal huske, at senmoderne par har mange flere måder at vaere par på, herunder også at vaere seksuelle på, end man havde i gamle dage.«

De gamle konger

Dennis Thomsen er vokset op med foraeldre, der sover adskilt, og for ham virkede det »fuldstaend­ig naturligt«, at parret rykkede hver til sit for at sove bedre. Han oplever en saerlig spaending ved at skulle opsøge hinandens sovevaerel­ser.

»Når vi savner hinanden, kommer vi på besøg hos hinanden – lidt som når man er ung, eller som kongerne og dronninger­ne gjorde i gamle dage,« siger han.

Mette Dammand havde ikke forestille­t sig, at de to skulle vaere

»et af de par«, som vågner op i hver sin seng. Faktisk oplevede hun først forslaget som en afvisning fra Dennis

Thomsen. Men efter måneder med søvnløse naetter, indvilgede hun i at afprøve det:

»I starten troede folk, at det var vores gaestevaer­else, og jeg lod nogen gange vaere med at forklare dem, hvordan det hang sammen. Det var nok, fordi jeg selv havde svaert ved at acceptere, at det gav mening for os, og jeg var bange for, hvad jeg selv taenkte, at det sagde om vores forhold. Det taenker jeg ikke så meget over mere.«

Parret har en søn på to år og støder jaevnligt på undrende spørgsmål fra venner og familie.

»Folk tror, at vi ikke har sex, og at vores dreng oplever os som nogen, der ikke elsker hinanden. For mange er separate sovevaerel­ser lig med, at man ikke er intime eller kaerlige, men for os opstår intimitete­n på andre tidspunkte­r, end når vi ligger i sengen. Altså vi er i 2021, det virker fuldstaend­ig fjollet,« siger Mette Dammand.

Samme oplevelse har Bjarke Larsen, som ofte har måttet »forklare, retfaerdig­gøre og begrunde« beslutning­en om at sove hver for sig. I hans øjne er erotik og intimitet ikke betinget af en delt dobbeltsen­g:

»Jeg føler, at vi har et meget fysisk og naervaeren­de forhold, selv om det ikke involverer de syv-otte timer i samme dobbeltsen­g. Der er mange andre måder at maerke kemien på end kl. 22, når man ligger ved siden af hinanden. Vi begynder morgenerne med at ligge i samme

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark