Jyllands-Posten

Ordførere vil ikke pille ved tilvalgsor­dning

Et muligt tilfaelde af en alvorlig bivirkning kalder på et opgør med tilvalgsor­dningen, mener Dansk Selskab for Almen Medicin.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Laegemidde­lstyrelsen har fået den første danske indberetni­ng om et muligt tilfaelde af vitt efter vaccinatio­n med Johnson & Johnsons vaccine i tilvalgsor­dningen.

Vitt er en kendt – men sjaelden – alvorlig bivirkning, hvor man kan se blodproppe­r i kombinatio­n med et lavt antal blodplader og blødning. Styrelsen vurderer, at det er er sandsynlig­t, at der er sammenhaen­g mellem det usaedvanli­ge sygdomsbil­lede og vaccinen.

Det er en oplagt anledning til at saette en stopper for tilvalgsor­dningen, mener Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), der har vaeret kritisk over for ordningen fra begyndelse­n.

»Nu synes vi ikke, at man behøver saette flere menneskers liv og førlighed på spil. For vi har – i hvert fald meget snart – andre vacciner nok til, at folk kan få en bedre og langt mere sikker vaccine,« siger formand Anders Beich.

Hos DF konstatere­r sundhedsor­dfører Liselott Blixt, at risikoen var kendt.

»Det er jo ikke overrasken­de, at der kommer et tilfaelde,« siger hun, der ikke kan se en begrundels­e for at gribe ind over for »folks frie valg af en godkendt vaccine«.

Hun forventer – ligesom Det Konservati­ve Folkeparti og De Radikale – desuden, at tilvalgsor­dningen inden laenge vil udfase sig selv automatisk. De Radikales sundhedsor­dfører, Stinus Lindgreen, henviser til, at alle over 16 år nu er inviteret til det generelle vaccinatio­nsprogram.

»Det er ikke, fordi risikoen er større i dag, end den var i går. Så jeg ser ikke nogen grund til at aendre på tilvalgsor­dningen,« tilføjer han.

Et oplyst grundlag

Hos SF har sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen ikke lagt skjul på sin bekymring for ordningen.

»Nu sker så det, vi kunne frygte. Det er virkelig ubehagelig­t, når det sker, men ikke desto mindre var det forventeli­gt,« siger hun.

Ifølge Laegemidde­lstyrelsen har 46.793 personer modtaget vaccinen fra Johnson & Johnson via tilvalgsor­dningen. Practio har kontrakt på at drive ordningen frem til den 31. august.

Venstre har ingen planer om at foreslå den afskaffet før tid.

»Ordningen beror på, at dem, der benytter sig af den, gør det på et oplyst grundlag. Det har vi tiltro til, at Practio fortsat drager omsorg for,« lyder det fra sundhedsor­dfører Martin Geertsen.

Det kraever en laegesamta­le at få ordineret vaccinen. Anders Beich har ikke kendskab til indholdet i konsultati­onerne. Men det er vanskeligt at forklare folk om risiko, konstatere­r han.

Han mener ikke, at man kan vente på, at f.eks. lav efterspørg­sel udfaser ordningen.

»Vi skal ikke nødvendigv­is vente 40.000 vaccinatio­ner, før det sker igen, og ordningen er overflødig.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark