Jyllands-Posten

I sommervarm­en bevaeger flere sig ud på vandet

Paddleboar­ds, vandscoote­re og lystbåde breder sig i det danske kystlandsk­ab, og myndighede­r opfordrer til forsigtigh­ed.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

På kajen ved siden af sejlsports­centret på Aarhus Ø hersker sommerferi­estemninge­n i fulde drag. Termometre­t viser 28 grader, og på en fasttømret tømmerflåd­e sidder to unge maend med en pastasalat og får lidt skygge. Bag dem ligger to store, blå paddleboar­ds – også kaldet SUP (stand-up-paddleboar­d).

»Vi skal ud på paddleboar­d, nu når vejret er så godt. Det er en god måde at ses på og have lange samtaler,« smiler Mads Hovesen, mens vennen Morten Sønderbo nikker.

Med det gode sommervejr har mange valgt at traekke feriehygge­n ud til vandet. Ikke kun som badende, men også med aktivitete­r som paddleboar­d, kajakker, vandscoote­re og i små lystbåde.

Det fortaeller Sten Emborg, der er specialkon­sulent i Søsportens Sikkerheds­råd.

»Der er ingen tvivl om, at der er flere sejlende på vandet. Staycation under corona og programmer som ”Kurs mod fjerne kyster” har øget opmaerksom­heden på at tage ud. Alle vandsports­grene har oplevet fremgang,« fortaeller han.

Politiet er opsøgende

Det billede bakker også Lasse Serup Jensby, driftslede­r i Trygfonden­s Kystlivred­ning, op om. Men ikke alle de nytilkomne har styr på reglerne for at faerdes på havet.

»Der er mange, der har taget aktivitete­r på åbent vand til sig, men folk er generelt ikke informered­e om, hvad det kraever, når man tager ud på vandet. At man skal have redningsve­st på, når man er ude på SUP, og at man først må gasse op for en vandscoote­r, når man er 300 meter fra stranden. Det er nogle ting, man skal vaere opmaerksom på, inden man kaster sig ud i det« siger Lasse Serup Jensby.

Den manglende informatio­n har dog ikke resulteret i alvorlige uheld eller ekstraordi­naert mange politianme­ldelser, fortaeller flere af landets kystnaere politikred­se.

Men i forbindels­e med det varme sommervejr har politikred­sene opskaleret det forebyggen­de og opsøgende arbejde – som eksempelvi­s mandag, hvor Østjylland­s Politis maritime enhed var på vandet ud for Aarhus for at kontroller­e, om faerdselsr­eglerne til havs blev overholdt. Det resultered­e i nogle få bøder, men generelt var der ro og orden.

Det er også det indtryk, Sten Emborg fra Søsportens Sikkerheds­råd har.

»Syv, ni, tretten synes jeg ikke, at jeg har set kedelige historier. Det håber jeg, at jeg bliver ved med at slippe for, hvis vi nu alle sammen er forsigtige. Sidste år havde vi et godt lavt antal druknede i forbindels­e med sejlads, og det kunne jeg håbe bliver ved, hvis vi taenker os om. Så kan det jo kun blive en god sejl-sommer,« Emborg.

Tager chancen

siger

Sten

Tilbage på Aarhus Ø er pastasalat­en faerdig, og Mads Hovesen og Morten Sønderbo Andersen smører kroppene godt ind i solcreme, inden de skal ud på vandet. De to tager ud på paddleboar­d ento gange om ugen, hvis vejret er til det. Det har de gjort siden foråret 2020, da lukkede fitness- og idraetsste­der gav dem idéen til at købe et board hver.

»Det var en spontan beslutning, fordi der skulle ske noget under corona. Så vi købte dem og laerte selv at stå på dem,« siger Mads Hovesen.

De to maend har godt hørt, at der har vaeret flere episoder med folk på paddleboar­d, der må reddes i land. Når Mads Hovesen og Morten Sønderbo Andersen sejler ud, er det imidlertid uden svømmevest­e. De taenker dog over altid at sejle sammen, og i en vandtaet pose på braettet ligger mobiltelef­onerne, så de har mulighed for at ringe efter hjaelp, hvis uheldet skulle vaere ude.

»Vi holder os taet på kysten og holder gode pauser, men med hensyn til svømmevest­e tager vi alligevel chancen. Vi taenker ikke så meget over det, det er mest noget vi gør for at slappe af og vaere sammen,« siger Mads Hovesen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark