Jyllands-Posten

Kan og vil Merkel skrue bissen på over for Vladimir Putin og Kina?

Angela Merkel og Joe Biden traeder torsdag afskedsval­sen, men selv om klaveret igen spiller i dur, anes der også truende disharmoni­er i forholdet.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Hvilken forskel, 12 måneder kan gøre i internatio­nal politik.

For lidt mere end et år siden stod Tyskland i spidsen for en veritabel boykot af et G7-møde i den amerikansk­e hovedstad, mens USA trods tysk modstand var gået i gang med at forberede tilbagetra­ekningen af 10.000 soldater fra baser i landet.

Dengang hed manden i Det Hvide Hus Donald Trump, og forholdet mellem Berlin og Washington befandt sig helt nede i kulkaelder­en.

I en meningsmål­ing fra september sidste år havde kun 24 pct. af tyskerne en positiv opfattelse af USA, og bare 1 af 10 udtrykte tillid til Trump.

Den amerikansk­e praesident på sin side var bestemt ingen fan af Angela Merkel, som han ifølge amerikansk­e medier kaldte »dum« og kritisered­e for at vaere i lommen på Rusland.

Når Merkel torsdag for sidste gang kommer på besøg i Washington, som leder af EU’s største økonomi og mest magtfulde land, praeges forholdet af ganske andre toner.

I den diplomatis­k drevne Joe Biden møder den 66årige Angela Merkel, der har vaeret Tysklands kansler siden efteråret 2005, en 12 år aeldre amerikansk politiker, som er dus med europaeisk politik i en grad, der er ganske sjaelden i det moderne USA.

I de knap seks måneder siden han overtog magten, har Joe Biden da også truffet en raekke beslutning­er, der overvejend­e har strøget både EU og Berlin med hårene.

USA’s forlaengel­se af nedrustnin­gstraktate­n Ny Start – som Trump var på vej til at skrotte – og den genoptagne dialog med Ruslands praesident, Vladimir Putin, er populaere tiltag i Berlin.

Troppetilb­agetraekni­ngen er stillet i bero, og administra­tionen har ved flere lejlighede­r understreg­et sin varme støtte til Nato-sammenhold­et.

»USA har ingen bedre partner, ingen bedre ven i verden end Tyskland,« lød det for nylig fra udenrigsmi­nister Antony Blinken.

Til mange amerikansk­e iagttagere­s overraskel­se har Biden ligeledes stillet sanktioner mod gasledning­en Nord Stream 2 i bero – hvilket har åbnet mulighed for at faerdiggør­e det kontrovers­ielle megaprojek­t, som Trump – med relativt bred opbakning i Washington – ellers søgte at blokere.

Uafslutted­e forretning­er

Efter det tyske valg den 26. september overlader Angela Merkel tøjlerne til en ny kansler, og besøget i Washington har da også karakter af en slags farveltur.

Det vil derfor ikke skorte på hyldest til den tyske leder, der bl.a. er gaest ved en middag i Det Hvide Hus torsdag aften og under besøget modtager et aeresdokto­rat fra det ansete Johns Hopkins University.

Men skåltalern­e fortaeller ikke alt om de faktiske forhold – for i relationer­ne mellem de to lande udestår mange åbne spørgsmål.

»Under Merkels besøg drejer det sig om uafslutted­e forretning­er, om det, som ikke er gjort faerdigt, og som gerne skulle ordnes med Merkel,« skriver det tyske dagblad Süddeutsch­e Zeitung.

Højt på den liste står Nordstream 2, en rørledning, som gør det muligt at pumpe gas direkte fra Rusland til tysk storindust­ri uden om det

Ukraine, som Moskva økonomisk – og ikke kun økonomisk – søger at stranguler­e.

Bidens linje på dette spørgsmål har man for laengst noteret sig i Moskva:

»I ugerne siden Biden lempede sanktioner­ne mod projektet, har den russiske energigiga­nt Gazprom dramatisk reduceret omfanget af den gas, der sendes gennem det ukrainske transitsys­tem,« påpeger taenketank­en Atlantic Council.

Mere generelt vil temaet om Tysklands internatio­nale rolle svaeve over drøftelser­ne torsdag. Joe Biden har blaest til offensiv mod de voksende autoritaer­e tendenser på verdenspla­n.

Men en del aktører i Washington mistaenker tysk udenrigspo­litik for i højere grad at vaere drevet af snaevert pekuniaere interesser end af helhjertet opbakning til denne sag.

Det er en kritik, som man traeffer på både blandt demokratis­ke og republikan­ske politikere, konstatere­r András Simonyi, udenrigspo­litisk ekspert og programdir­ektør ved George Washington University i den amerikansk­e hovedstad.

»Tyskland bliver nødt til at skrue bissen på over for Putin og (Kinas leder, red.) Xi Jinping og dem i Europa, der har diktator-ambitioner. Det er ikke tilfaeldet i dag,« siger han.

USA har ingen bedre partner, ingen bedre ven i verden end Tyskland. ANTONY BLINKEN, UDENRIGSMI­NISTER

Fokus på Kina

I amerikansk udenrigspo­litik handler rigtig meget i disse år om Kina, der ses som hovedudfor­dreren til Washington­s globale førerposit­ion.

Presset på Merkel for at indtage en mere principfas­t holdning f.eks. i forhold til kinesernes kraenkelse af menneskere­ttigheder i Xinjiang og Hongkong er stigende, men indtil videre har Tyskland ikke udmaerket sig ved at gå forrest i den kamp.

»Merkel synes til det sidste at vaere besluttet på at følge sin forretning­s-fokuserede tilgang om samarbejde med Beijing. Det har ofte betydet, at Tyskland har plejet sine økonomiske forbindels­er, der allerede er meget afhaengige af Kina, og udvandet EU’s kollektive håndhaevel­se af europaeisk­e vaerdier,« lyder det i en analyse fra Xiang Xu, ekspert i geoøkonomi ved det Amerikansk­e Institut for Moderne Tysklandss­tudier i Washington.

 ??  ?? Praesident Joe Biden og kansler Angela Merkel, der torsdag kommer på besøg i Washington, er gamle kendinge fra øverste etage i den globale politik. Her ses Merkel og Biden, der på det tidspunkt var USA's vicepraesi­dent, i 2015. Foto: Christof Stache/Afp
Praesident Joe Biden og kansler Angela Merkel, der torsdag kommer på besøg i Washington, er gamle kendinge fra øverste etage i den globale politik. Her ses Merkel og Biden, der på det tidspunkt var USA's vicepraesi­dent, i 2015. Foto: Christof Stache/Afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark