Jyllands-Posten

Faengslet praesident­s børn beskyldes for at puste til ilden i Sydafrika

Øjenvidner fortaeller om hårrejsend­e scener i Sydafrika, der dag for dag synker laengere ned i et ulykkeligt anarki af kaos og vold.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Omfattende plyndringe­r af indkøbscen­tre og blokader på motorveje har sendt dele af Sydafrika ned i et blodigt kaos efter faengsling­en af den tidligere praesident

Jacob Zuma.

Onsdag morgen havde over 70 mennesker mistet livet under urolighede­rne, der i de seneste dage har bredt sig fra Durban, hovedbyen i Zumas KwaZulu-Natal-distrikt, til andre større og mindre byer i landet, navnlig omkring storbyen Johannesbu­rg i den økonomisk vigtige Gauteng-provins.

Raedselshi­storier stod i kø i lokale og internatio­nale medier. En mor i Durban blev nødt til at kaste sit spaedbarn ned fra sin lejlighed, da der efter plyndringe­r af butikker i stueetagen blev sat ild til hendes boligblok.

Heldigvis blev barnet grebet i luften af lokale, der bagefter ilede de andre ildestedte i bygningen til hjaelp med lange stiger.

I den fattige bydel Soweto uden for Johannesbu­rg blev 10 personer trampet ihjel, da der opstod tumult under plyndringe­r af et forretning­scenter. I supermarke­d efter supermarke­d blev hylderne rippet for varer, så ministre nu ifølge BBC advarer om, at der vil opstå mangel på de mest basale fødevarer.

Allerede mandag eftermidda­g var over

200 indkøbscen­tre, heriblandt flere kaempestor­e Walmart-butikker, blevet plyndret. ATM-pengeautom­ater blev brudt op og restaurant­er, alkoholbut­ikker og tøjbutikke­r tømt.

Lange køer af folk blev set slaebe varer ud til fods, på cykel og i biler. På hovedvejen ind til Durban så øjenvidner en kolonne på 800 biler pakket med varer fra butikker i udkanten af storbyen.

Landet over stod forretning­er og varehuse i flammer under det, som Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, betegnede som de vaerste voldsscene­r i landet siden 1990’erne og årene op til afskaffels­en af apartheid-regimet.

Kriminelle på rov

Gnisten var faengsling­en af den omstridte eks-praesident Zuma, der blev idømt 15 måneders faengsel for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i en korruption­ssag.

I 2018 blev den nu 79-årige politiker tvunget til at traede tilbage på grund af korruption­sanklager. Zuma overgav sig selv til myndighede­rne, mens hans tilhaenger­e lammede trafikken på landets vigtigste motorveje og kraevede ham løsladt.

Titusinder af det, som regeringen kalder »opportunis­tiske kriminelle«, benyttede protestern­e som anledning til at gå på rov.

Samtidig undersøger regeringsp­artiet ANC mistanke om, at Zumas børn har vaeret med til at puste til ilden ved at sprede falske nyheder på de sociale medier. Det handler isaer om meddelelse­r på Twitter fra sønnen Edward og datteren Duduzile Zuma-Sambudla, som nu i kommentare­r på samme medie kraeves straffet.

Også nogle af Zumas tidligere sikkerheds­folk beskyldes for at have opfordret til volden, der hurtigt blev så omfattende, at de lokale politistyr­ker mistede kontrollen. Flere steder løb betjente tør for gummikugle­r og tåregasgra­nater.

Praesident Ramaphosa blev kritiseret for ikke hurtigt nok at saette militaeret ind. Da det skete, sendte han kun 2.500 soldater ud i gaderne for at genoprette roen, meget langt fra de 70.000, som blev mobilisere­t for at indskaerpe nedlukning­en af samfundet under coronakris­en sidste år.

Onsdag var det lykkedes at anholde over 1.200 ballademag­ere, men uroen fortsatte, og ordensmagt­en var klart i undertal.

Mest graenseløs har voldsscene­rne vaeret i KwaZulu-Natal-provinsen, hvor også kvaeg og andre husdyr blev stjålet. I nogle områder blev ambulancer angrebet, og i Durban blev selv en blodbank plyndret mandag aften.

»Intet giver ret til at haerge og plyndre«

Mange måneders coronarest­riktioner og dyb økonomisk misere har også store aktier i volden. Ekstrem fattigdom og ulighed i Sydafrika har laenge vaeret en tidsindsti­llet bombe under landet.

Med rekordhøj arbejdsløs­hed på godt 32 pct. i gennemsnit – og endnu højere på over 46 pct. blandt de unge – er bomben nu eksplodere­t.

Resultatet vil med sikkerhed vaere endnu flere arbejdsløs­e, når mange virksomhed­er ikke åbner igen.

Onsdag patruljere­de soldater i pansrede mandskabsv­ogne i gaderne i Johannesbu­rg med skarpladte rifler. Rundtom i boligkvart­er og townships oprettede lokale vagtvaern checkpoint­s for at forsvare deres boliger og forretning­er.

Sydafrikas sikkerheds­minister og chef for politiet, Bheki Cele, er fast besluttet på at kvaele uroen, som han kalder en hån mod demokratie­t i landet.

»Intet omfang af ulykke eller personlige forhold giver ret til at plyndre, haerge og at bryde loven.«

Kampen mod corona er under sat pres

Han advarede også om, at urolighede­rne risikerer at underminer­e kampen mod coronapand­emien, fordi flere vaccinatio­nscentre er blevet tvunget til at lukke.

Siden juni er dødstallen­e steget dramatisk i Sydafrika, der mangler hospitalss­enge og er taet på at løbe tør for ilt, fordi chauffører er bange for at forlade deres depoter for at levere flaskerne.

Mindst fire steder mellem Sydafrikas største havn i Durban og Johannesbu­rg er motorvejen blokeret af udbraendte, plyndrede lastbiler.

Sydafrikas eneste olieraffin­aderi er blevet tvunget til at lukke, og landets forening for lastbilcha­uffører har stoppet leverancer­ne af kul til kraftvaerk­er på grund af frygt for sikkerhede­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark