Jyllands-Posten

Mystisk aftale med sheik stiller Putins Sputnik-vaccine i dårligt lys

Sputnik-vaccine skulle vaere folkets vaccine. Nu saelges den til skyhøje priser til udviklings­lande.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

De russiske myndighede­r har givet en arabisk prins eneret til at saelge Sputnik V-vacciner til en raekke lande på tre kontinente­r, afslører den uafhaengig­e avis Moscow Times.

Ifølge avisen har den relativt ukendte sheik Ahmed Dalmook al-Maktoum fra De Forenede Arabiske Emirater forhandlet en aftale på plads med det russiske udenrigsog udviklings­ministeriu­m, der giver ham og hans firma, Aurugulf Health Investment, eksklusiv ret til at forhandle vaccinen i en raekke lande.

Praesident Vladimir Putin har ellers flittigt brugt vaccinen som et våben i Ruslands diplomatis­ke arsenal. Sputnik V er vidt og bredt blevet markedsfør­t som en vaccine for hele menneskehe­den. Med en tyk understreg­ning af, at vaccinen med russisk hjaelp kan blive en billig vej ud af pandemien for udviklings­lande.

Nu viser det sig, at prisen ikke er så billig endda, og at det slet ikke er så let som lovet at få vaccinen. Ifølge dokumenter, som Moscow Times har fået fingre i, er en stribe lande fra Pakistan til Guyana blevet tvunget til at købe vaccinen gennem prinsen og firmaer med adresse i De Forenede Arabiske Emirater. Prisen er de fleste steder over dobbelt så høj som den vejledende pris, Rusland har sat, bekraeftes det igennem en raekke interviews.

Sheik al-Maktoum rangerer lavt i den stenrige kongefamil­ie i Golf-landet, men med aftalen er prinsen formentlig hurtigt på vej op ad familiens økonomiske rangliste.

Rejste til Abu Dhabi

En af de første, der uden for Rusland købte Sputnikvac­cinen, var den libanesisk­e forretning­smand og russiske konsul i Libanon Jacques Sarraf.

Da Libanon godkendte den russiske vaccine, fik Sarraf fra Moskva besked på at rejse til Abu Dhabi, hvis han ville købe. Rejsen fandt sted i marts i år.

Russerne satte forretning­smanden i forbindels­e med en af prinsens og Aurugulfs partnere, firmaet Chimera Investment­s, med den besked, at han bare skulle handle direkte med det uden russisk indblandin­g.

Samme dag bestilte Sarraf 1 mio. doser af selskabet, der er en filial af koncernen Royal Group. Den kontroller­es af en af prinsens familiemed­lemmer, den magtfulde sheik Tahnoun bin Zayed al-Nahyan, De Forenede Emiraters nationale sikkerheds­rådgiver og bror til Abu Dhabis nuvaerende leder, en af De Forenede Arabiske Emiraters seks regerende familier.

»De sagde o.k., du er nu vores distributø­r i Libanon. Det var så let,« siger Sarraf til den russiske avis med en tilføjelse af, at doserne lader vente på sig.

Af millionen, der blev lovet inden august, har han kun modtaget 80.000 doser, selv om interessen er stor.

Prisen doblet op

Ifølge Sarraf bestilte lokale forretning­smaend på blot syv forretning­sdage vaccine til 830.000 personer eller 12 pct. af landets befolkning til godt 230 kr. pr. stik plus hospitalsu­dgifter. Det svarer til over halvdelen af mindsteløn­nen pr. måned i landet.

Moscow Times dokumenter viser, at Aurugulf har underskrev­et aftaler med Libanon, Pakistan, Ghana og Guyana. I andre naevnes firmaet som eneleveran­dør til Sydafrika og Indonesien.

Priserne er vaesentlig­t anderledes end den, som betales af to europaeisk­e lande, der indgik en aftale direkte med de russiske myndighede­r. Slovakiet og Ungarn betalte den vejledende pris på 9,95 dollars – ca. 60 kr. – for en dosis og det dobbelte for en fuld vaccinatio­n med to stik.

I aftalen med Ghana er prisen 115 kr. for en dosis, og det har ført til kritik af regeringen fra opposition­en. Ghana har bestilt 3,4 mio. doser af Sputnik V, hvilket betyder, at Aurugulf tjener 182 mio. kr. alene på den handel.

Prisen var endnu højere – 146 kr. pr. stik – i et af Latinameri­kas fattigste lande, Guyana, hvor Rusland også bad regeringen om at bestille direkte hos den arabiske prins.

Svaert for fattige lande

En uge efter at regeringen havde offentligg­jort en video af sheik Maktoum, der ankom til landet i en privat jet til møder med landets mest indflydels­esrige personer, købte landet 200.000 doser.

I Pakistan var prisen 137 kr. En regning viser, at den pakistansk­e leverandør AGP har købt 50.000 doser til private klinikker, men nu strides firmaet med den pakistansk­e regering om den højeste tilladte pris.

Ifølge avisen har Kenyas sundhedsmi­nisterium stoppet tilladelse­n til at importere Sputnik V efter at have opdaget et parti på 75.000 doser direkte importeret fra Dubai og ikke direkte fra Rusland.

En af hemmelighe­derne bag prinsens succes er langsommel­igheden i leverancer­ne fra WHO’s Covaxforde­lingsmekan­isme.

Som svar på hjemlig kritik af aftalen med Aurugulf sagde Guyanas praesident, Irfaan Ali, på et pressemøde, at han prøvede at skaffe vaccine fra hver eneste producent, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Astrazenec­a og Sputnik.

»Vi henvendte os til lande, til vaccineudv­iklere og til producente­r direkte. Vi prøvede også diplomatis­ke kanaler. Vi prøvede alt.«

Det er endnu ikke lykkedes for Moscow Times at komme til bunds i, hvem der i Rusland er ansvarlig for at give sheik Ahmed Dalmook al-Maktoum fra De Forenede Arabiske Emirater eneret som forhandler.

Vi henvendte os til lande, til vaccineudv­iklere og til producente­r direkte. Vi prøvede også diplomatis­ke kanaler. Vi prøvede alt. IRFAAN ALI, GUYANAS PRAESIDENT

 ??  ?? Russere venter på et stik Sputnik V i et vaccinatio­nscenter i Moskva. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP
Russere venter på et stik Sputnik V i et vaccinatio­nscenter i Moskva. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark