Jyllands-Posten

»Hele vores pakke afhaenger af, at den bliver anset for at vaere fair for alle«

EU-kommissaer Frans Timmermans praesenter­ede onsdag en gigantisk klimapakke. I dette interview begrunder han valgene, der vil påvirke bilister, boligejere, cementindu­strien, shippingre­derierne og mange andre.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Når man som Frans Timmermans har en stor del af det politiske ansvar for at redde planeten, så er man holdt op med at tale om ”klimaforan­dringer”.

»Vi er langt ud over at bruge klimaforan­dringer som udtryk. Det beskriver overhovede­t ikke, hvad vi taler om. Vi er i en krise. Vi har 50 grader i det nordvestli­ge Canada, tornadoer i Tjekkiet, dobbelt så lang monsunregn som tidligere og masser af tørke. Jeg tror ikke, menneskehe­den nogensinde har stået med en større udfordring. For at få menneskehe­den med til at løse den, skal vi begynde nu i Europa,« siger han.

Den hollandske Timmermans er naestforma­nd for EU-Kommission­en og har ansvaret for klimaområd­et. Onsdag fremlagde han en stor klimapakke, der skal sikre, at EU lever op til målet om at reducere udledninge­n af drivhusgas med 55 pct. i 2030. Deraf pakkens engelske navn, ”Fit for 55”. I et interview om pakken beskriver han den som »det bedste bud, vi har på at nå målet«.

»Der kan vaere andre løsninger. Vi har bare ikke set dem. Jeg er meget pragmatisk, men vi skal nå minus 55 pct. i 2030, for at vi kan blive neutrale i 2050. Kravene bliver for stejle, hvis vi venter med at gå i gang,« konstatere­r han.

»Så er jeg ikke sikker på, vi kan få folk med. Lige nu forstår mange, at vi har en klimakrise. Inden for fem år tror jeg, at alle også vil indse, at biodiversi­tetskrisen er lige så alvorlig som klimakrise­n. Og hvis vi venter, risikerer vi at skulle gøre så meget, at folk ikke kan følge med.«

Det vigtigste

Onsdagens pakke rummer bl.a. nyt krav om betaling af udledning fra biler og til opvarmning og nedkøling af boliger. Benzin- og dieselbile­r skal helt udfases. Fly og skibe skal til at betale for deres udledninge­r. Mere af Europas energiforb­rug skal vaere grønt. Og der skal bruges mindre energi.

Hvad er de vigtigste dele af pakken?

»Det lyder måske maerkeligt, at det her kommer fra en socialdemo­krat som mig, men jeg tror på, at markedet er det vigtigste instrument. Indtil nu har ETS-systemet med kvotehande­l virket godt, og derfor udvider vi det til vejtranspo­rt, huse og shipping. Fordelen er, at det er et markedsins­trument, som giver folk og virksomhed­er mulighed for at undgå omkostning­en. Hvis du isolerer dit hus, skifter energikild­e, bruger energien mere effektivt – enten af dig selv eller med støtte – får vi mindre udledning, og du skal ikke betale,« siger han om mekanismen.

Samtidig anerkender kommissaer­en, at de stigende udgifter til forbrugern­e »formentlig er den mest kontrovers­ielle del af pakken«.

Men der er ingen vej udenom.

»Hvis vi vil nå vores mål, så skal vores energiforb­rug på boliger reduceres med 2 pct. om året. Det ligger på 1 pct. nu. Det er et seriøst problem. Transport er et endnu større problem. Udledninge­n fra vejtranspo­rt stiger faktisk,« siger Timmermans.

Mekanikken bliver, at leverandør­er af braendstof og energi skal betale for kvoterne.

»Jeg ved godt, at det kan blive vaeltet ned på forbrugern­e ligesom andre afgifter. Og for at beskytte dem, der kan blive mest klemt, har vi så den sociale fond,« siger han.

Antallet af europaeere, der er ramt af ”energifatt­igdom”, hvor de ikke har råd til at betale varmeregni­ngen, anslås til omkring 50-125 mio. For at daempe den udvikling skal en ny socialfond finansiere­s af kvote-indtaegter. Pengene skal så ud til de 27 lande, der skal finde ud af at kompensere de mest udsatte borgere.

»Hele vores pakke afhaenger af, at den bliver anset for at vaere fair for alle. Hvis det ikke bliver set som fair, bliver vi kapret af dem, der alligevel ikke vil have det her, og så kommer vi aldrig derhen, hvor vi gerne vil,« siger han.

For dansk erhvervsli­v er det også interessan­t, at 3 pct. af alle offentlige bygninger som børnehaver, skoler og sygehuse i hele EU fremover skal renoveres årligt, og at det offentlige skal spare 1,7 pct. af energien hvert år. Der ligger et stort marked for energivirk­somheder, som Danmark har mange og store af.

En anden branche, der berøres, er shippingin­dustrien, der ligesom flyselskab­erne skal til at betale for deres udledninge­r og bruge mere klimavenli­gt braendstof.

Risikoen ved nye krav for de to brancher er dog, at det kan blive mere attraktivt at operere fra EU’s nabolande som Storbritan­nien og Tyrkiet i stedet.

»Argumentet om, at vi ikke kan gøre noget ved shipping og luftfart på grund af de internatio­nale muligheder, holder ikke. Jeg kan ikke laengere forklare borgerne, at vi skal betale afgift for den braendstof, vi haelder på bilen, og den strøm, der driver vores tog, men at man ikke betaler for jetbraends­tof til fly. Det er også et spørgsmål om retfaerdig­hed. Så vi skal arbejde på at overbevise vores internatio­nale partnere om, at de også skal tage flere skridt i den her retning,« siger han.

Ikke kun byrder

Det store fokus på byrder får EU-kommissaer­en til at slå et ekstra slag for gevinstern­e for den almindelig­e europaeer, der vågner op en tilfaeldig morgen i år 2035.

»Luften vil vaere renere. Forestil dig at kunne bevaege dig gennem grønne byer uden udledninge­r. Al offentlig transport er CO2-fri. Der er cykelstier overalt, og du kan tage elcyklen, hvorhen du vil. Vi taler meget om byrderne, men vi skal også tale om den fremtid, vi får. Den er renere, sundere og rigere.«

EU-Kommission­ens forslag skal nu forhandles med de 27 regeringer og EuropaParl­amentet.

Vi taler meget om byrderne ved omstilling­en, men vi skal også tale om den fremtid, vi får. Den er renere, sundere og rigere. FRANS TIMMERMANS, NAESTFORMA­ND, EU-KOMMISSION­EN

 ??  ?? EU-kommissaer Frans Timmermans er godt klar over, at forbrugern­e kommer til at maerke de nye klimaforsl­ag, men han mener, at en ny social fond vil sikre, at pakken bliver opfattet som fair og retfaerdig for alle. Foto: Virginia Mayo/AP
EU-kommissaer Frans Timmermans er godt klar over, at forbrugern­e kommer til at maerke de nye klimaforsl­ag, men han mener, at en ny social fond vil sikre, at pakken bliver opfattet som fair og retfaerdig for alle. Foto: Virginia Mayo/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark