Jyllands-Posten

Er det »politisk selvmord« eller den rigtige plan?

Politiske grupper i Europa-Parlamente­t går mod et centralt element i den nye klimaplan.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

I det østlige Belgien vaeltede regnen onsdag ned i så voldsomme maengder, at de lokale myndighede­r aktiverede katastrofe­planerne og gik i gang med at evakuere spejderlej­re i regionen.

Vandmaengd­erne nåede også ind i Europa-Parlamente­ts debat om udspillet til den nye EU-klimaplan.

»De oversvømme­lser, vi ser i dag i Belgien og det vestlige Tyskland, minder os endnu en gang om, at vi er nødt til at handle,« sagde Peter Liese fra det borgerlige EPP.

Han omfavnede det centrale element i planen om, at energi til vejtranspo­rt og boliger skal omfattes af EU’s kvotesyste­m, så der skal betales for at udlede CO2.

»Det vil skabe incitament til at reducere udledninge­rne. Den slags markedsmek­anismer er saerdeles velkomne,« sagde Peter Liese.

Det var så også reelt den eneste opbakning, EU-kommissaer Frans Timmermans fik til det element i sin plan. De øvrige politiske grupper advarede nemlig klart.

Voldsomt, fransk sprog

Voldsom i sprogbruge­n var miljøudval­gets franske formand Pascal Canfin, der er medlem af den liberale Renew-gruppe i parlamente­t. Han betegnede onsdag den del af forslaget som »politisk selvmord« og »en enorm politisk fejltagels­e«.

I Frankrig førte et lignende forslag fra Canfins naere politiske allierede, praesident Emmanuel Macron, for tre år siden til oprørsbeva­egelsen De Gule Veste, der efter demonstrat­ioner og optøjer fik bremset stigende energiafgi­fter.

»Jeg er bestemt ikke enig i den del af din pakke,« sagde Canfin til Timmermans.

Det var Timmermans egen partifaell­e i parlamente­t, den svenske socialdemo­krat Jytte Guteland, heller ikke.

Først roste hun dog de mange dele, hun satte pris på og betegnede som »historiske« resultater: Den nye CO2toldmur, der skal medvirke til at begraense CO2-udledning uden for EU, det nye krav til den maritime sektor og luftfarten om at betale for deres udledninge­r, samt ikke mindst slutdatoen for produktion af biler med benzinog dieselmoto­rer i 2035.

Men så kom kritikken.

»Vi støtter også en retfaerdig omstilling, og det er derfor, vi stadig har en vis reservatio­n over for, at biler og boliger bliver omfattet af kvotesyste­met. Det kan skabe modstand mod den grønne omstilling, og det kan gøre husholdnin­ger sårbare,« sagde Guteland.

Socialdemo­kraterne vil bl.a. arbejde for at sikre, at kompensati­onen fra en ny social fond reelt kommer ud til dem, der får svaert ved at betale de ekstra udgifter til varme og benzin.

De Grønne ønskede også tillykke med planen.

»Der skal nok komme punkter, hvor vi vil presse på for et bedre resultat, men pakken adresserer alle sektorer, og at få den gennem kommission­en er en stor ting, så tillykke med det,« sagde Bas Eickhout.

Han varslede på forhånd grønne krav om at få bremset muligheder­ne for investerin­ger i bl.a. gas og hydrogen, der fremstille­s delvist med naturgas. De Grønne vil også presse på for endnu hurtigere udfasning af biler med udstødning­srør.

Udledninge­n fra nye biler skal vaere reduceret med 55 pct. i 2030 og helt vaek i 2035. Braendstof­fet omfattes desuden fra 2026 af ETSsysteme­t, så leverandør­er af benzin og diesel skal betale for CO2-kvoter. Der skal opstilles 3 mio. ladestatio­ner inden 2030.

Fly skal omfattes af energibesk­atningen i EU, som de hidtil har vaeret fritaget fra. Desuden skal maengden af biobraends­tof gradvist øges på fly, der letter fra EU-lufthavne.

Shippingse­ktoren

Det kan skabe modstand mod den grønne omstilling, og det kan gøre husholdnin­ger sårbare. JYTTE GUTELAND (S), MEDLEM AF EUROPA-PARLAMENTE­T

Blandt forslagene er: Biler:

Fly:

Skibe:

Social fond:

Danske virksomhed­er kan sejre stort på EU's klimapakke: Vaekstpote­ntiale på 750 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark