Jyllands-Posten

Kaerlighed med hundene som mellemmaen­d

På 23 gåture finder to aeldre mennesker hinanden i det britiske drama ”Sidste strejf af kaerlighed”.

- SIDSTE STREJF AF KAERLIGHED KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Der er en maerkbar sødme, en lun humor og små glimt af klassisk britisk socialreal­isme i Paul Morrisons fine drama ”Sidste strejf af kaerlighed”. Filmens mere praecise engelske titel er ”23 Walks”, for fortaellin­gen er strukturer­et omkring 23 skelsaette­nde gåture, der aendrer livet for den pensionere­de Dave (Dave Johns, der er bedst kendt fra sin fornemme hovedrolle i Ken Loachs Guldpalme-vinder ”I, Daniel Blake” (2016)) og deltidsrec­eptioniste­n Fern (Alison Steadman, der spillede Mrs. Bennet i BBC’s 1995-produktion af ”Stolthed og fordom” og Wendy i Mike Leighs ”Life is Sweet” (1990)).

Schaeferen Tillie er Daves mest fortrolige, og det samme er den lille terrier Henry

DRAMA

for Fern. De to hunde – for det er naturligvi­s dem, originalti­tlens gåture drejer sig om – skal luftes, og sådan mødes de to ensomme aeldre mennesker. Fern er i begyndelse­n på vagt. Over for Tillie, der ikke er i snor, og over for Dave i saerdelesh­ed. Men hun begynder at smelte i hans venlige selskab, som Johns er fremragend­e til at formidle, og de to indleder et venskab, der på sin egen stille facon udvikler sig til en form for forelskels­e.

Instruktør Paul Morrison er glimrende til at formidle de spirende følelser mellem

Dave og Fern, for forelskels­en får et nyt sprog og et nyt saet koder, når det ikke er unge mennesker, den er centrum for. Og det er ikke mindre interessan­t at se på. De har begge – flere end umiddelbar­t antaget, skal filmen snart fortaelle os – skeletter i skabene, og de truer med at vaelte ud, når trygheden begynder at melde sig. AEgtefaell­er, børn, sårede følelser og bitre erfaringer har gjort både Fern og Dave forsigtige med sig selv og med den kaerlighed, de måske kommer til at opleve endnu en gang. Derfor er det ikke overrasken­de, at de har sat deres lid til de mindre kraevende og mindre komplicere­de firbenede livsledsag­ere.

”Sidste strejf af kaerlighed” er ikke mindst blevet en rørende og sevaerdig film på grund af det naensomme spil mellem Johns og Steadman. Hans åbenlyse behov for omsorg og hendes angst for at blive svigtet ulmer i hver eneste replik og rynke og giver filmen en sårbarhed stemt i mol. Der er tider, hvor det sentimenta­le praeg tager overhånd, men Morrison finder heldigvis hurtigt balancen igen og gør de 23 gåture til en stor fornøjelse.

 ??  ?? Det er både rørende og skrøbeligt at se Fern (Alison Steadman) og Dave (Dave Johns) forelske sig forsigtigt i Paul Morrisons hundelufte­rfilm ”Sidste strejf af kaerlighed”.
Foto: Another World Entertainm­ent
Det er både rørende og skrøbeligt at se Fern (Alison Steadman) og Dave (Dave Johns) forelske sig forsigtigt i Paul Morrisons hundelufte­rfilm ”Sidste strejf af kaerlighed”. Foto: Another World Entertainm­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark