Jyllands-Posten

Minister for omklamring

-

Han er blevet kaldt regeringen­s chefideolo­g. Kaare Dybvad Bek, for det er ham, det handler om, er også kendt for sit forsvar i bogform for udflytning­en af offentlige arbejdspla­dser til gavn for et Danmark i bedre balance. Og i bogen ”De laerdes tyranni” anklagede han den kreative klasse for at skabe ulighed og undergrave det danske samfund. Begge dele er tydelige i regeringen­s politik, decentrali­seringen fastholdes fra den foregående regering, og opgøret med eliten understreg­es i kulturpoli­tikken og svaermen af makrelmadd­er, håndbajere, hyldest til håndboldha­ller og fodboldhol­d samt den fravaerend­e interesse for kulturpoli­tik under coronakris­en. Så i den forstand er tjansen som chefideolo­g og posterne som indenrigs- og boligminis­ter naeppe tilfaeldig­e.

Tråden fra de to bøger går også igen i det interview, som Kaare Dybvad Bek tidligere på ugen gav i Berlingske. I det, han selv kalder et opgør med 89’erne, angriber han generation­en, der blev til omkring Murens fald og i 1990’erne, for at have forvoldt skade på det danske samfund pga. sin larmende individual­isme og dyrkelse af det graenseløs­e og globale.

Kaare Dybvad Bek må ikke undervurde­res. Han er bevidst om hvert et ord, og hans beskrivels­e af de generation­er, der blev til i 1990’erne og ikke mindst under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen i 00’erne og store dele af 2010’erne, som nogle, der har undergrave­t danske vaerdier, er ikke tilfaeldig. Han proklamere­r ”et tidehverv” i dansk politik, der er et korrektiv til de sidste 30 års politik. Grundlaegg­ende handler det om at genskabe en Homo Socialdemo­kratis, der vil kollektive­t, undskyld, sammenhaen­gskraften, og at den skal gennemtrum­fes med magt, har vi allerede set og oplevet, f.eks. med regeringen­s planer om at ophaeve det frie gymnasieva­lg og gøre placeringe­n af den enkelte elev afhaengig af foraeldrei­ndkomsten. Som ministeren siger, er større ufrihed for nogen større frihed for andre.

For nogen tid siden sagde justitsmin­ister Nick Haekkerup som et forsvar for øget overvågnin­g under coronakris­en, at det skaber mere tillid og dermed mere frihed. Det lyder som en form for totalitaer populisme. Kaare Dybvad Bek er mere nuanceret, men siger grundlaegg­ende det samme, og den naerliggen­de tanke er, at den (national)statsliggø­relse, som vi har oplevet under coronaen, hvor dødsangste­n er blevet brugt som argument for den øgede kontrol, har vaeret en ideologisk gave sendt fra himlen for en regering, der drømmer om at laegge sig tungt på den danske mentalitet.

Ikke for danskernes eller nationens skyld, men for magtens og partiets skyld. Alt det, man med rette kritisered­e Helle Thorning-Schmidt for, sidst socialdemo­kraterne havde magten, nemlig at hun ikke ville noget med den, er med stor klarhed vaek under Mette Frederikse­n. Statsminis­teren kaldte ved regeringsd­annelsen Kaare Dybvad Bek »minister for naerhed«, men i lyset af den skraemmend­e ideologisk­e plan for danskernes liv de kommende år ville ”minister for omklamring og ufrihed” vaere mere praecist.

Man kan sådan set ikke klandre en regering og et parti for at have en ideologi og en plan for landet. Men det mest skraemmend­e er udsigten til, at den får succes med sit forehavend­e, for man spejder forgaeves, så langt øjet raekker, efter et borgerligt modsvar både politisk og intellektu­elt. Enhver modstand er indtil videre opgivet, lader det til. Det er det egentligt deprimeren­de.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark