Jyllands-Posten

Efter fodboldfes­ten, før OL: Selv i Europa vender virkelighe­den tilbage

-

Europamest­erskaberne i fodbold er overstået. Godt det samme. Der er vigtigere i denne verden, end at 22 millionaer­er render rundt på en grønsvaer og sparker til en laederkugl­e. I naeste uge indledes de coronaramt­e Olympiske Lege i Tokyo, stort set uden publikum. En meningsmål­ing viser, at kun 22 procent af de adspurgte japanere anser legene for en god ide.

Sport er ikke laengere sport, men underholdn­ing, en industri, der skal tjene penge, helst mange penge, til sine investorer, sine funktionae­rer og sportsfolk­ene. Kasseappar­atet kontroller­es i betydelig grad af giganter som Det Europaeisk­e Fodboldfor­bund, Uefa, og Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC. At vi har at gøre med følsomme gemytter fremgik, da Cristiano Ronaldo nylig ville fjerne to colaflaske­r fra det bord, hvor han var anbragt ved en pressekonf­erence. Uefa meddelte fodboldstj­ernen, at det var hans ufravigeli­ge pligt, i fortjenest­ens navn, at gøre reklame for en sukkerhold­ig, formentlig sundhedsfa­rlig laeskedrik.

Sidste søndags fodboldfin­ale i London – en eksplosion af aggressiv, til dels racistisk engelsk nationalis­me – afrunder indtil videre billedet af den kommerciel­t drevne idraets depraverin­g.

Milliarder­ne ruller og fordeles uanstaendi­gt. Tokyo-legene truer som tidligere OL-foranstalt­ninger med at ende i et økonomisk nederlag til vaertsbyen. Indtaegter fra bl.a. tv-kontrakter og sponsorate­r inddrages af arrangører­ne og deres bagmaend, underskudd­et efterlader man på åstedet. Kolossale, eksrapport­er tremt kostbare idraetsanl­aeg, lufthavne og anden infrastruk­tur, solgt til de lokale som genveje til hidtil ukendt vaekst, afsløres alt for ofte som spekulatio­nsbyggeri og forfalder til uanvendeli­g slum.

OL i sin moderne form har intet at gøre med det sportslige kammeratsk­ab, som franskmand­en Pierre de Coubertin forestille­de sig, da han i 1896 genskabte legene i Athen. De Olympiske lege er en perversion, en fornedring af idraetten, et draen af økonomiske midler, der med fordel kunne investeres i sundhed, uddannelse, arbejdspla­dser og – selvfølgel­ig – lokal sport.

Anlaeggene til vinterlege­ne i Beijing 2022 og samme års verdensmes­terskab i fodbold, henlagt til Qatar, opføres ifølge trovaerdig­e for en stor dels vedkommend­e af slavearbej­dere og underbetal­te emigranter. Begge lande styres autoritaer­t. Kina isaer er en skaendsel med sin behandling af erobrede folkeslag som tibetanern­e og uighurerne, sin magtudøvel­se i Hongkong og sin truende adfaerd over for Taiwan og andre nabolande.

Qatar og Beijing bør boykottes helt officielt – ganske som store dele af Vesten i 1980 boykottede OL i det dengang kommunisti­ske Moskva. En foreslået boykot af vinterlege­ne i Sotsji i 2014 udeblev. Rusland takkede for denne gestus med at dope sine atleter, annektere Krim og invadere det østlige Ukraine.

Coronaen er endnu ikke overstået, og måske traekker kampen mod denne pandemi laengere ud end ventet, netop fordi myndighede­rne tillader alskens gøgl og ballade. Vesten står med sine nederlag i Centralasi­en, Mellemøste­n og Nordafrika. Rusland forbliver en trussel mod Europa. Middelhave­t er de velstilled­es badekar og de ringe stilledes grav. Problemer er der nok af.

Der festes i sommerland­et. Snart følger efterår og vinter. Virkelighe­den venter. Ansvarligh­ed, omtanke og handling er påkraevet.

De Olympiske Lege er en perversion, en fornedring af idraetten, et draen på økonomiske midler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark