Jyllands-Posten

Danmark skal vaere et grønt foregangsl­and

- STEFFEN DAMSGAARD formand for Landdistri­kternes Faellesråd ANNE ARHNUNG adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Dansk Erhverv har slået til lyd for, at danske landmaend og fødevarevi­rksomheder skal omfattes af en høj, ensartet CO2-afgift. Den opfattelse deler vi ikke, for vi mener ikke, at en CO2-afgift er den rette vej til at sikre både miljø og udviklinge­n for erhverv og beskaeftig­elsesmulig­heder i landdistri­kterne.

Landbrug & Fødevarer og Landdistri­kternes Faellesråd deler til gengaeld ambitionen om at sikre markante klimareduk­tioner. Vi skal vaere et grønt foregangsl­and, og vi skal udvikle de teknologis­ke løsninger til at nedbringe landbruget­s klimapåvir­kning, der kan eksportere­s og vise vejen for resten af verden.

Vi er glade for, at et bredt flertal i Folketinge­t deler den opfattelse, og at den tilgang går igen i mange partiers indspil til de verserende landbrugsf­orhandling­er. Med pyrolyse skal vi omdanne landbruget­s restproduk­ter til grønt braendstof og biokul. Med graesprote­iner skal vi reducere behovet for sojaimport. Og med nye tilsaetnin­gsstoffer skal vi reducere udledninge­n af metan fra kvaeg.

Teknologie­r med stort potentiale står i kø, men på landbrugs- og fødevareom­rådet mangler de fortsat at blive udviklet, afprøvet og modnet i endnu højere grad. Det skal landbruget have muligheden for – uden samtidig at tvinge den enkelte landmand i knae økonomisk.

For hvis en afgift skal vaere adfaerdsre­gulerende, så forudsaett­er det, at man har et alternativ at gribe til. Når det kommer til biologiske processer fra dyr og planter, så findes dette alternativ ganske enkelt ikke endnu. Derfor vil sådan en afgift reelt føre til, at produktion­er lukker ned og flytter til andre lande med slappere klimakrav og større udledning pr. produceret enhed.

Efterspørg­slen på fødevarer globalt er alt andet lige stigende, og befolkning­sfremskriv­ninger viser, at vi bliver flere på Jorden. Følger man tanken, løser vi ikke problemet ved at afgiftspål­aegge et erhverv, der dermed ikke kan investere i ny teknologi. Vi bliver ikke klogere på grøn landbrugsp­roduktion – men vi skubber produktion­en over på nogle andre, og vi skubber arbejdspla­dser ud af landet. Ikke mindst skubber vi miljøprobl­emerne foran os, for klimagasse­r som CO2 og metan kender ikke landegraen­ser. Begraenser vi landbruget frem for at satse på at udvikle det, eksportere­r vi med andre ord klimaprobl­emer og mister samtidig dyrebare arbejdspla­dser i landdistri­kterne.

Endnu mere skaevt bliver det, hvis man følger Dansk Erhvervs forslag til en omfordelin­g, hvor provenuet fra en høj, ensartet CO2-afgift på landbrug og fødevarevi­rksomheder skal gives tilbage i selskabssk­attelettel­ser til nogle helt andre virksomhed­er. Det er ikke fair. Vi producerer fødevarer i Danmark, fordi vi er gode til det. Det skaber arbejdspla­dser – alene i landbrugsk­omplekset til 125.000 mennesker. I de danske yder- og landkommun­er står fødevarekl­yngen for 10,2 pct. af den samlede beskaeftig­else – i nogle landdistri­ktskommune­r er beskaeftig­elsesandel­en endda over 20 pct. Det er arbejdspla­dser, som er afgørende for livet i landdistri­kterne.

På sigt, lyder argumentet, vil der opstå nye arbejdspla­dser. Javel, men i landdistri­kterne venter man stadig på, at beskaeftig­elsen efter finanskris­en skal vende tilbage.

Fra 2008 til 2018 tabte yderkommun­erne knap 10 pct. af arbejdspla­dserne. Og hvilke job kan landmanden, mejeristen eller slagteriar­bejderen se frem til opstår i kommuner langt vaek fra, hvor de har slået sig ned med familie og boliglån? Er det job, der kraever helt andre kvalifikat­ioner?

Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng peger på noget, vi alle kan vaere stolte af; nemlig en grøn styrkeposi­tion inden for bioteknolo­giske løsninger for landbrug og fødevarer. Vi er helt enige, og vi skal i samarbejde videreudvi­kle de teknologis­ke løsninger, så vi beholder vores styrkeposi­tion. Men det er noget af en udeladelse, at de to organisati­oner glemmer, at det kun kan lade sig gøre med en staerk primaerpro­duktion og fødevarein­dustri. De gode løsninger opstår ikke bare ud af det blå i et laboratori­um, men i et staerkt samspil mellem vores dygtige forskere og dygtige producente­r.

Vi er nødt til at insistere på, at den grønne omstilling skal vaere retfaerdig – både socialt og geografisk. Ellers bliver vi ikke det eksempel til efterfølge­lse, som i virkelighe­den kan blive vores største bidrag til klimaet.

Lad os i stedet investere i den grønne omstilling. I de mennesker, der skal drive udviklinge­n, og i den forskning og teknologi, der skal hjaelpe os.

Vi er nødt til at insistere på, at den grønne omstilling skal vaere retfaerdig – både socialt og geografisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark