Jyllands-Posten

Energiøern­e skal producere strøm før 2030

- CARSTEN KISSMEYER MF (V) TOMMY AHLERS MF (V) CLAUS MADSEN adm. direktør, Hitachi ABB Power Grids TROELS RANIS branchedir­ektør i DI Energi

I februar i år aftalte et politisk flertal, at energiøern­e i Nordsøen og ved Bornholm skal stå klar omkring 2033. Heldigvis var aftalepart­ierne enige om, at processen med etablering af energiøern­e skal gå så hurtigt som muligt. For hastighede­n er afgørende, hvis danske virksomhed­er skal sikre sig et teknologis­k forspring.

Hastighed er også afgørende for, at energiøern­e kan levere CO2-reduktione­r inden 2030 og dermed bidrage til Danmarks 70 pct.-målsaetnin­g.

Nu har branchen kigget på det, og det er muligt at handle hurtigere end regeringen­s plan. Branchen vurderer nemlig, at begge energiøer kan vaere i produktion før 2030. Og det er virkeligt gode nyheder.

DI Energi har – sammen med førende virksomhed­er inden for vindenergi­branchen – vurderet Energistyr­elsens plan for energiøern­e. Og der er flere steder i planen, hvor farten ifølge branchen kan saettes op.

Man kan i højere grad, end regeringen­s plan laegger op til, bygge energiøern­e, vindmøller­ne og elforbinde­lserne samtidig. Det kan skaere flere år af byggeproce­ssen. I Energistyr­elsens tidsplan er det hensigten, at der først køres udbud på privat ejerskab af energiøen i Nordsøen og derefter endnu et udbud på opførelse af energiøen. Branchen foreslår, at det samles i ét udbud, og dermed spares afgørende tid.

Vindenergi­branchen vurderer dog også, at det er nødvendigt, at klima-, energi- og forsynings­ministeren kan godkende Energinets del af projektern­e hurtigere og smidigere, end hvad tilfaeldet er, for at nå i mål med en fremskynde­t tidsplan. Energinet skal dokumenter­e, at energiøern­e vil give et samfundsøk­onomisk overskud. Det er beregninge­r, som er vanskelige og dermed kan tage meget lang tid at lave. Det skyldes blandt andet, at der er meget stor usikkerhed om fremtidens pris på energi og CO2. Det må derfor vaere højeste prioritet for regeringen, at disse beregninge­r gennemføre­s så hurtigt som muligt.

Det er vigtigt, at energiprod­uktionen fra energiøern­e kan afsaettes, og derfor er der i den politiske aftale om energiøern­e indbygget et krav om, at der skal vaere truffet aftaler om elforbinde­lser til udlandet i 2022. Branchen anbefaler, at man har en plan B i skuffen, hvis det ikke lykkes. Det kan vaere at øge elforbruge­t i industrien, til transport og til produktion af elektrofue­ls, eller man kan sende strøm videre til vores nabolande via de eksisteren­de elforbinde­lser.

Energiøern­e er fantastisk­e og visionaere projekter, som spiller en vigtig rolle i Danmarks grønne omstilling. Og da branchen vurderer, at projektern­e kan komme hurtigere i gang, end der er lagt op til i regeringen­s plan, er der ingen tid at spilde.

Hvis regeringen lytter til branchen, kan havmøllepa­rkerne vaere koblet på energiøern­e og levere strøm til Danmark og Europa allerede inden 2030.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark