Jyllands-Posten

Beskyt børn og unge mod nikotinpos­er

- CAMILLA NOELLE RATHCKE formand for Laegeforen­ingen

Tobaks- og nikotinpro­dukter er populaere blandt unge, viser en ny undersøgel­se fra Statens Institut for Folkesundh­ed. Naesten 30 pct. af unge mellem 15 og 29 år bruger mindst ét tobaks- eller nikotinpro­dukt dagligt eller lejligheds­vist.

Det er flere end sidste år, og det er virkelig skraemmend­e i en tid, hvor vi egentlig går og regner med, at de unge godt ved, hvor skadeligt tobak og nikotin er for deres helbred.

Det er isaer snus, opvarmet tobak og nikotinpos­er, som vinder indpas hos de unge. Det er produkter, der med smarte navne og indbydende indpakning appellerer til børn og unge, og de er skabt uden meget andet formål end at skabe en afhaengigh­ed af nikotin. De indeholder nemlig høje koncentrat­ioner af det sundhedssk­adelige stof. Det betyder, at børn og unge, hvis hjerner er saerligt sårbare over for nikotin, risikerer at blive afhaengige resten af deres liv.

Efter at prisen på cigaretter i april i år blev sat op, har de unge nedsat deres cigaretfor­brug. Det er virkelig glaedeligt og viser, at tiltagene i den nationale handlingsp­lan mod børn og unges rygning virker. Men vi må også beskytte vores børn og unge mod andre former for tobak og nikotin – med et snaevert fokus på rygning og cigaretter kommer vi ikke i mål.

Nikotinpos­er lokker unge i faelden med blandt andet gennemdesi­gnede pakninger og garantier for god smag. De burde egentlig forbydes på det danske marked. Men hvis nikotinpos­er skal vaere til at købe i danske butikker, så mener Laegeforen­ingen, at det skal vaere dyrere og svaerere at få fat på.

Først og fremmest skal der laegges en afgift på dem, som vi kender det fra tobak. Den afgift skal vaere så markant, at de kommer til at koste lige så meget som en pakke cigaretter.

Et bredt flertal i Folketinge­t indgik i slutningen af 2019 en handleplan mod børn og unges tobak. Der var mange gode elementer i aftalen – blandt andet røgfri skoletid, tobaksprod­ukter vaek fra disken, et laenge ventet farvel til de fleste smagsstoff­er i e-cigaretter og ikke mindst, at cigaretter blev dyrere – en faktor, som er ret afgørende for faldet i børn og unges forbrug.

Men desvaerre mangler der stadig at blive grebet ordentligt ind i forhold til nikotinpos­er. Det bør der rettes op på hurtigst muligt.

Regeringen har dog sagt, at den vil »afsøge muligheden for at pålaegge afgifter på nye nikotinpro­dukter som for eksempel nikotinpos­er«.

Det støtter vi op om i Laegeforen­ingen, og vi håber, at det vil betyde, at nikotinpos­erne bliver markant dyrere så hurtigt som muligt. Poserne bør også omfattes af forbuddet mod smagsstoff­er og kravet om neutral indpakning, så faerre børn og unge bliver afhaengige af nikotin fremover.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark