Jyllands-Posten

El-biler vil skabe A- og B-hold på vejene

To tredjedele af husstanden­e kan relativt problemløs­t skifte til elbiler. Resten vil opleve en maerkbar forringels­e af en bils nyttevaerd­i.

- KNUD ERIK ANDERSEN civilingen­iør, tidligere vej- og trafikchef i Vejdirekto­ratet

”Det skal vaere lige så nemt at køre i en grøn bil som i en fossil-bil.”

Sådan lød det i regeringen­s transportp­olitiske oplaeg fra april 2021, ”Danmark fremad – Infrastruk­turplan 2035”. Men ser vi bort fra hybridbile­r, kommer det naeppe til at ske. Når biler, der kun kører på el, har erstattet fossile biler, vil danske bilister nemlig blive opdelt i et a- og et b-hold. A-holdet kan glaede sig til fortsat at kunne køre, når det vil, og hvorhen det vil.

Anderledes med b-holdet. Det skal bruge tid og kraefter på noget, det aldrig før har skaenket en tanke – nemlig at tanke. Bor du i parcelhus, har du rig mulighed for at opsaette egen ladestande­r, din elbil oplades, når den står parkeret derhjemme, og den vil i praksis altid vaere tanket op til dit typiske kørselsbeh­ov. Kun på lange ture bliver du nødt til at planlaegge, hvor og hvornår den skal optankes.

Er du derimod på b-holdet, fordi du bor i lejlighed eller i visse typer raekkehuse uden mulighed for egen ladestande­r, er det en anden sag. Hver eneste kilowattti­me skal tankes fra en offentlig ladestande­r. Ifølge Dansk Elbil Alliance drejer det sig aktuelt om hele 32 pct. af befolkning­en.

Forestil dig en familie fra b-holdet med et par børn. Begge foraeldre kommer hjem til ulvetimen, og så er der ikke fred, før børnene er lagt i seng. Bilen kan efter en lang arbejdsdag måske traenge til strøm, og så må du hen ad aftenen søge på nettet efter en ledig ladestande­r i naerheden – altså hvis en sådan søgeservic­e bliver standard i fremtiden. Derefter afsted og så håbe på, at standeren stadig er ledig.

Når stikket er sat i, går der mindst en halv time – og ofte meget mere – inden bilen er bare nogenlunde tanket op. Hvad gør du så med dig selv, mens den lader? Er det så taet på hjemmet, at du kan gå hjem og vente, eller skal du have en cykelholde­r på krogen, så du kan cykle frem og tilbage? Eller skal du blive i bilen – også en kold vinterafte­n? Og hvad nu, hvis du er enlig foraelder? Dyrebar tid, og ”nemt” bliver det ikke!

Eldrup-kommission­en offentligg­jorde i februar 2021 rapporten ”Veje til en veludbygge­t ladeinfras­truktur”. Kommission­en udmeldte to hovedopgav­er for det offentlige: at sikre opladning ved kørsel over lange afstande og at sikre ladefacili­teter til dem, der ikke har mulighed for egen ladestande­r.

Men sidstnaevn­te indsats er kun vagt beskrevet som eksempelvi­s: ”Kommunerne [må] i samspil med ladeoperat­ørerne finde egnede arealer … til hurtiglade­re/kantstensl­adere i byrummet.”

Rapporten foreslår også opladning ved ”supermarke­der/shoppingce­ntre, idraetsanl­aeg, biografer mv.” Det er jo udmaerket, men om sådanne centre ser en fordel i at bruge p-plads til ladefunkti­oner, om ladeoperat­ører ser en kommerciel interesse i det, og om bilistens aerinde er så langvarigt, at det nytter noget, er der ingen naermere vurdering af.

Et mere konkret forslag fra kommission­en er, at arbejdsgiv­ere stiller ladefacili­teter til rådighed for medarbejde­rne. Såfremt arbejdsgiv­eren tilbyder medarbejde­rparkering, vil netop b-holdet her kunne få mange timers opladning uden spildtid. Det kan endda vaere så attraktivt, at nogle ture til og fra arbejde flyttes fra andre transportf­ormer til elbil bare for at få bilen opladet uden større besvaer.

Uanset hvad kan kommission­srapporten dog ikke skjule, at en elbil uden adgang til egen ladestande­r indebaerer et maerkbart brugsmaess­igt tilbageskr­idt. Indtil videre kan b-holdet bare køre videre i fossil-biler eller hybridbile­r, som det så sjaeldent oplader, men hvor laenge varer det ved?

For det første strammer EU løbende kravene til bilfabrikk­erne om at skrue ned for deres gennemsnit­lige CO2-udledning pr. kørt km. De bliver derfor tvunget til løbende at udfase fossil-biler. For det andet må der, som tiden går, forventes stigende afgifter på ejerskab og brug af fossil-biler/hybridbile­r, i takt med at politikern­e opdager, hvor svaert det er at opnå 70 pct. reduktion af CO2 i 2030.

Hvor ligger løsningern­e så? Her synes politikere, lobbygrupp­er mv. at overse fordelene ved, at en tredjedel af befolkning­en bor så taet, at en raekke faellesfun­ktioner kan tilbydes med betydelige samfundsma­essige stordrifts­fordele – også for dem, der ikke selv bor taet. Det drejer sig eksempelvi­s om grundlaget for kollektiv trafik, effektiv forsyning med vand, el, varme, it, uddannelse og meget mere.

Der er i dag en markedsmae­ssig ligevaegt imellem boligforme­rne, men hvis rammevilkå­rene for bilbenytte­lse forvaerres maerkbart for dem, der bor taet, så får netop de en mere besvaerlig dagligdag, og nogle kan føle sig tvunget til at søge mod parcelhuse­t med egen ladestande­r. Skal en sådan udvikling modvirkes, er der brug for en massiv satsning på opsaetning af ladestande­re på parkerings­pladser, ved boligforen­inger, ved gadeparker­ing, visse raekkehusb­ebyggelser mv. og dermed gøre det nemmere lige netop for dem, der risikerer at få det ganske besvaerlig­t med elbiler. Men en sådan satsning er slet ikke på trapperne.

Den 28. juni blev ”Infrastruk­turplan 2035” til 161 milliarder kroner offentligg­jort med støtte fra samtlige partier, men uden nye midler til den slags. Derimod er der afsat

500 mio. kr. til ladefacili­teter langs motorvejsn­ettet og 100 mio. kr. til fremme af el-delebiler. Det er overrasken­de, at partierne lukker øjnene for den ulighed, der er planlagt introducer­et over for en meget stor befolkning­sgruppe.

Eldrup-kommission­en sender ikke denne udfordring mod Christians­borg, men anbefaler derimod at overlade centrale strategisk­e og økonomiske indsatser til kommunerne og til bolig- og grundejerf­oreninger. Men de mangler både juridisk grundlag, økonomi og kompetence til at fremme maerkbare forbedring­er. Staten må gå foran, og sker det ikke i tide, har den til sidst kun pisk og ingen gulerod til b-holdet.

Endelig er brintbiler også en mulighed. Brint produceres ud fra strøm og vand, og i bilens braendsels­celler omdannes brinten igen til strøm, der bruges ligesom i en elbil. Udstødning­en er ren vanddamp. Brintbilen kan tankes stort set lige så hurtigt som en fossil-bil og har nogenlunde samme aktionsrad­ius på en tankfuld.

Men brint er bandlyst til personbile­r. Politikern­e og magtfulde lobbygrupp­er forbeholde­r nemlig brint til fremtidens produktion af flydende braendstof­fer til fly, lastbiler, industri mv. Men brintbiler­ne kommer. I Fjernøsten er der fuld gang i produktion og planer, og selv BMW er i gang med at udvikle sin første brintbilmo­del: X5.

Der bliver snart plads til et ledigt politisk standpunkt til det parti, der er først til at adressere den ulighed, der er indbygget i de aktuelle planer for introdukti­on af grønne biler.

Kritikken mod brint som drivstof går på, at det er for dyrt pr. kørt km i forhold til el. Men også der kommer der ny effektiv teknik. Aktuelt står vindmøller­ne i Vestjyllan­d stille i staerk blaest, fordi de ikke kan komme af med strømmen. Det er tosset, for brint kan også produceres lokalt, og brint er p.t. eneste metode til at lagre el.

At laegge alle sine aeg i batterikur­ven kan på sigt vise sig både forsynings­maessigt og miljømaess­igt risikabelt i forhold til de sjaeldne metaller, der er forudsaetn­ingen. Og når det gaelder brint, burde det vaere markedet, der bestemmer, hvor brinten gør størst nytte.

Der bliver snart plads til et ledigt politisk standpunkt til det parti, der er først til at adressere den ulighed, der er indbygget i de aktuelle planer for introdukti­on af grønne biler.

B-holdet kunne finde på at stemme med fødderne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark