Jyllands-Posten

”FIT FOR 55”

-

Ifølge Dansk Erhverv tyder alt på, at det vil blive dyrere for virksomhed­er at få transporte­ret deres varer, men det er til at leve med, når de samme regler gaelder for alle virksomhed­erne i EU.

»Så laenge det rammer virksomhed­erne i hele EU, kan det endda vendes til en fordel for danske virksomhed­er, fordi de mange gange er laengere fremme i forhold til at agere baeredygti­gt,« siger Ulrich Bang.

Han laegger ikke skjul på, at klimapakke­n kommer til at koste for både danske virksomhed­er og danske forbrugere. Men det er nødvendigt.

»Det er klart, at det er billigere, hvis vi ikke gør noget, men vi har sagt ja til et klimamål, som gør, at det bliver dyrere at forurene, og så er det bare super positivt, at man nu rykker på EU-niveau. Vi har svaert ved se, at der er danske virksomhed­er, som kommer til at tabe på det her,« siger han.

En afgørende praemis for, at danske og europaeisk­e virksomhed­er ikke bliver slået ud af klimahamme­ren, er dog, at EU-Kommission­en kommer i mål med forslaget om en klimatold.

Under betegnelse­n Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) vil kommission­en indføre en afgift på klimabelas­tende varer,

Blandt forslagene er:

skal vaere reduceret med 55 pct. i 2030. Fra 2035 skal man ikke laengere kunne saelge nye benzin- og dieselbile­r.

skal udvides, så det omfatter shipping, vejtranspo­rt og opvarmning af bygninger.

skal i 2030 udgøre 40 pct. af EU’s samlede energiprod­uktion.

skal haeves fra 32,5 pct. til 36 pct. Desuden skal medlemslan­denes årlige energispar­ekrav haeves fra 0,8 til 1,5 pct.

(Carbon Border Adjustment Mechanism) skal indføres på klimabelas­tende varer, som importeres til EU fra lande med langt mindre skrappe klimakrav. som importeres fra lande uden for EU. I første omgang skal klimatolde­n gaelde for stål, aluminium, gødning og cement for at sikre, at f.eks. Aalborg Portland ikke bliver udkonkurre­ret af cementfabr­ikker, der er placeret på den anden side af unionens graense.

Forslaget om en klimatold får opbakning fra både Dansk Erhverv, DI og Dansk Energi.

De danske organisati­oner venter nu med spaending på at se, hvordan ”Fit for 55” ender, når pakken er forhandlet på plads i EU-Parlamente­t og EU-Ministerrå­det.

»Jeg er både optimistis­k og pessimisti­sk. Optimistis­k, fordi der nu kommer et udspil, men pessimisti­sk, fordi det kraever meget at få opbakning og få det her gennemført på tvaers af EU’s mange medlemssta­ter,« siger Anders Stouge, viceadmini­strerende direktør i Dansk Energi.

Udledninge­n fra nye biler

EU’s kvotesyste­m

Vedvarende energi

Energibesp­aremålet

»Hele vores pakke afhaenger af, at den bliver anset for at vaere fair for alle«

En klimatold

Ambitiøs dansk klimapolit­ik er erhvervsfr­emme for fremtiden

 ??  ?? Eksporten af grønne danske løsninger får kaempe medvind med onsdagens store klimaudspi­l fra EU-Kommission­en. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Eksporten af grønne danske løsninger får kaempe medvind med onsdagens store klimaudspi­l fra EU-Kommission­en. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark