Jyllands-Posten

Ambitiøs dansk klimapolit­ik er erhvervsfr­emme for fremtiden

Kommentar: Det bliver selvfølgel­ig dyrere at gå forrest i den grønne omstilling, men det er en investerin­g i et fremtidssi­kret, baeredygti­gt dansk erhvervsli­v.

- SØREN LINDING soli@finans.dk

Nu begynder den grønne omstilling at naerme sig et kritisk stadie. Der kan opstilles mange økonomiske modeller for omkostning­erne ved at begraense de globale temperatur­stigninger til maksimalt to grader over prae-industriel­le niveauer, men de rammer alle taet på 1 pct. af bruttonati­onalproduk­tet. Det er i de fleste industrial­iserede lande og større virksomhed­er omformuler­et til en målsaetnin­g om at vaere klimaneutr­ale i 2050.

I Danmark har vi som bekendt lovgivet om at reducere udledninge­rne af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030, mens EU’s mål er på mere beskedne 55 pct. Det rejser selvfølgel­ig spørgsmåle­t om vaerdien af at gå forrest i Danmark. Den gode fortaellin­g er, at en hurtigere omstilling til en baeredygti­g fremtid er en god forretning for Danmark. Den vil hverken koste job eller velstand, selv om visse arbejdspla­dser i den gamle sorte verden vil blive skiftet ud med nye job i den grønne fremtid. Regningen kommer, og der er ingen grund til at skubbe den foran os. Det er på tide, at danskerne bliver gjort bekendt med, at den grønne transforma­tion er en tung investerin­g, som vi reelt ikke kender tilbagebet­alingstide­n på. Alt taler for, at det vil betale sig, men ingen ved hvornår.

Den største klimasynde­r i Danmark er Aalborg Portland, der hvert år udleder over 2 mio. tons CO2. Det er meget, og derfor skal det reduceres dramatisk, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Den italiensk ejede cementfabr­ik har selv lagt planer for at fjerne 700.000 tons, men det er langtfra nok for en ambitiøs klimapolit­ik. Derfor er der med de nuvaerende teknologie­r ikke andet at gøre end at indfange CO2 i stor skala, og det vil flerdoble prisen på cement.

Der er ingen interesse i at lukke fabrikken og tabe en masse arbejdspla­dser, så regningen skal placeres et andet sted.

Det samme gaelder også for de mange grønne braendstof­fer, som den tunge industri, skibsfarte­n og luftfarten hungrer efter for at hoppe med på den grønne bølge. Her er prismaerka­tet det dobbelte, men selvfølgel­ig med en formodning om at omkostning­erne kommer ned, i takt med at markedet modnes, teknologie­n bliver bedre, og de forventede stordrifts­fordele uddrives.

Forbillede­t er selvfølgel­ig udviklinge­n inden for vindkraft, der på samme måde har set produktion­sprisen falde til et niveau, hvor det er konkurrenc­edygtigt med traditione­lle energikild­er. Det er sket på ryggen af stor politisk velvilje om at opkraeve borgerne en markant overpris for grøn strøm. Der er ingen tvivl om, at det er det samme, det kraever for at løbe andre energikild­er i gang.

Nu er EU kommet med sin plan for at bane vejen til en mere baeredygti­g verden, hvor redskabern­e er afgifter, en udvidelse af systemet for klimakredi­tter og en straftold for import af sorte produkter ind i EU. Det peger alt sammen i den rigtige retning, hvor der også er sat penge af til at kompensere de EU-borgere, der rammes hårdest af isaer højere energipris­er. Alle vil for alt i verden undgå optøjer og folkelig modstand, som Frankrig oplevede fra de såkaldte Gule Veste. Samme frygt bør de danske politikere også vaere mere optaget af.

Med en dansk økonomi, der med stormskrid­t er på vej tilbage til før virus-krisen, en uset politisk vilje til at investere sig ud af det voldsomme tilbagesla­g og udvalgte danske førerposit­ioner inden for baeredygti­ge teknologie­r er det svaert ikke at se det fornuftige i at laegge sig helt i front af den grønne omstilling.

Men fortaellin­gen er uhensigtsm­aessig. Set over de naeste 30 år har den store transforma­tion alle muligheder for at vaere en god forretning med en byrde, som det danske samfund sagtens kan baere. Men den er skaevvrede­n, og der skal punges ud nu for at kunne høste gevinstern­e senere.

Der er ikke mange, der højlydt saetter spørgsmåls­tegn ved det fornuftige i den ambitiøse målsaetnin­g i den danske klimalov om at reducere udledninge­rne frem mod 2030 med langt mere end i EU. Men flere, forståelig­e bekymringe­r skal adresseres hurtigst muligt. De foreløbige politiske aftaler peger ifølge blandt andet Klimarådet ikke på, at klimaloven opfyldes. Det kan skubbe til politikerl­eden og isaer i den yngre befolkning skabe betydelig uro. Hvis målet derimod skal opfyldes, kan et forceret fokus på mellemtide­n i 2030 mod det endelige mål om klimaneutr­alitet i 2050 øge risikoen for fejlskud i valg af teknologie­r, der i sidste ende er kontraprod­uktive for at bekaempe klimaforan­dringerne.

Men det vigtigste er at åbne danskernes øjne for regningen. Den grønne omstilling kommer ikke af sig selv. Den rummer et enormt potentiale for at forene de mange hensyn, det kraever at sikre en kraftfuld kamp mod klimaforan­dringerne, mens så mange vaerdier som muligt skal fastholdes og gerne – over tid – udbygges. Det er set med erhvervsli­vets briller en kaempe forretning­smulighed, der er vaerd at investere i. Forventnin­gen er, at en placering i forkanten af de grønne teknologie­r sikrer dansk erhvervsli­v en baeredygti­g konkurrenc­efordel gennem den store transition.

Men det skal alle helst indse. Det er tid til at aendre fortaellin­gen og erkende prisen for at investere i en baeredygti­g fremtid. EU’s klimapakke er et vigtigt skridt.

Set over de naeste 30 år har den store transforma­tion alle muligheder for at vaere en god forretning med en byrde, som det danske samfund sagtens kan baere. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Søren Linding er virksomhed­sredaktør og erhvervsko­mmentator på Finans. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r.

Velliv

PFA

AP Pension

Danica Pension

Danica (gamle SEB-kunder)

Topdanmark

 ??  ?? Den italiensk ejede cementfabr­ik Aalborg Portland i Nordjyllan­d udleder hvert år over 2 mio. tons kuldioxid. Arkivfoto: Polfoto
Den italiensk ejede cementfabr­ik Aalborg Portland i Nordjyllan­d udleder hvert år over 2 mio. tons kuldioxid. Arkivfoto: Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark