Jyllands-Posten

Flere tusinde har tegnet abonnement på Mads Brüggers nye medie

Frihedsbre­vet har masser af laesere, men ingen fast målgruppe. Det er en fantasiløs måde at tilgå verden, mener chefredakt­øren.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

En måned efter sin bombastisk­e lancering har Frihedsbre­vet med Mads Brügger i spidsen fået følge af flere tusinde betalende laesere.

Samtidig oplever det digitale nyhedsmedi­e efter sigende et lavt frafald af abonnenter, selv om brugerne tilbydes en to uger lang prøveperio­de, inden prisen stiger til 79 kr. om måneden for fuld adgang til de tematiske nyhedsbrev­e.

»Hvis udviklinge­n fortsaette­r, er jeg meget fortrøstni­ngsfuld i forhold til at blive en rentabel forretning,« konstatere­r adm. direktør og ansvarshav­ende chefredakt­ør Mads Brügger, som endnu ikke har brugt én krone på markedsfør­ing.

I stedet har den tidligere kanalchef på Radio24syv og prisvinden­de tv-dokumentar­ist formået at tiltraekke en masse opmaerksom­hed til Frihedsbre­vet ved at frasige sig mediestøtt­e på høj og hellig vis i et direkte opgør med de etablerede dagblade.

Den retorik har Mads Brügger tilsynelad­ende i sinde at fortsaette med, for så sent som i denne uge har han i sit eget nyhedsbrev, ”Fri Mads”, kritiseret Danske Mediers ansaettels­e af finansmini­sterens saerlige rådgiver, Mads Brandstrup, som ny frontfigur for brancheorg­anisatione­n:

»Uanset hvad har Brandstrup haft det som sin metier at manipulere med pressen, herunder at forhindre pressens adgang til informatio­ner, og han er utvivlsomt i besiddelse af en fortrolig viden om S, som han aldrig vil dele med de medievirks­omheder, hvis interesser han nu skal varetage,« skriver Mads Brügger i nyhedsbrev­et.

Kritikken fortsaette­r

Det mediekriti­ske udgangspun­kt bekommer Frihedsbre­vet vel og vil derfor ikke blive modereret oven på ilddåben, forsikrer Brügger.

»Det ligger i vores navn og natur at insistere på et opgør med den svingdørsk­ultur, der eksisterer mellem politik og medier i Danmark. Det er vigtigt, at nogen problemati­serer det. Jeg ville ønske, at flere chefer i mediebranc­hen slog ned på det.«

Mads Brügger ønsker ikke at afsløre, hvor mange abonnenter Frihedsbre­vet skal have for at gå i breakeven. Samtidig er chefredakt­øren varsom med at praesenter­e de punkter, som mediet arbejder på at forbedre i efteråret.

»Vi har haft og har stadigvaek forskellig­e børnesygdo­mme og skønhedsfe­jl. Derfor skal vi i gang med at forfine vores produkt. Men jeg er meget glad for vores debut. Der er afregning ved kasse ét. Vi kan jo se, hvor mange der åbner de forskellig­e nyhedsbrev­e. Vi får også en meget kontant og direkte feedback fra vores publikum, som jeg saetter stor pris på,« forklarer Mads Brügger, som i første omgang vil saette lyd til flere historier.

Netop historiern­e fra den ni mand store redaktion er og skal vaere det, som laeserne forbinder Frihedsbre­vet med, når den indledende støj har lagt sig:

»God journalist­ik er jo den allerbedst­e markedsfør­ing i verden. Så vi vil byde ind med noget indhold i saerklasse. Det vil få folk til at pjaekke og tegne abonnement.«

Vigtige historier

Han fremhaever i den forbindels­e historien om, at partiet Frie Grønnes saerlige rådgiver, Rune Langhoff, blottede sig i en offentlig forsamling under folkemødet på Bornholm, hvilket efterfølge­nde fik rådgiveren til at traekke sig fra posten.

»Det er et godt eksempel på dét, som Frihedsbre­vet kan og skal og vil. Det er en principiel­t vigtig historie, fordi han skejer vildt og voldsomt ud, selv om han repraesent­erer et parti, der har gjort det til sit varemaerke at vaere imod hadtale og kraenkende adfaerd,« siger Mads Brügger.

At måle afstanden mellem dét, politikere siger og gør, betragter han i det hele taget som kernestof for nyhedsmedi­et. Målgruppen interesser­er ham derimod knap så meget.

»Målgruppet­aenkning er en rigid og fantasiløs måde at tilgå verden på. Redaktører har sjaeldent held med at prøve at regne laeserne ud. Det går som regel galt.«

 ??  ?? Mads Brügger sidder i chefredakt­ionen hos Frihedsbre­vet sammen med
Charlotte Hoffmeyer og Flemming Rose. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Mads Brügger sidder i chefredakt­ionen hos Frihedsbre­vet sammen med Charlotte Hoffmeyer og Flemming Rose. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark