Jyllands-Posten

Priserne på brugte biler ser ud til at have toppet i USA

Amerikaner­ne skal stadig betale i dyre domme for en brugt bil, men der er tegn på, at priserne måske har nået loftet.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Priserne på brugte biler er blevet et symbol på inflatione­n i USA, som er stukket af, i takt med at landet har genåbnet sin økonomi. Enkelte steder er prisen på gamle modeller steget så meget, at de nu koster mere, end da de kom på markedet.

Men dykker man ned i de nye tal for bilprisern­e, så er der tegn på, at de er ved at aftage en smule, skriver mediet NPR.

Godt nok blev det igen dyrere for amerikaner­ne at købe en brugt bil i juni, hvor salgsprise­n hoppede med 10,4 pct. Det er højeste stigning siden 1953, skriver MarketWatc­h.

Men ser man på de priser, som forhandler­ne selv betalte for de gamle biler, så faldt de for første gang i år. Det såkaldte Manheim Used Car Index, som følger indkøbspri­serne, dykkede med 1,7 pct. fra maj til juni.

Det betyder, at amerikaner­ne formentlig snart vil kunne se frem til lidt lavere priser i forruden, lyder vurderinge­n fra auktionshu­set Cox Automotive, som står bag indekset.

»Efter flere måneder med rekordhøje niveauer viser alle indikatore­r nu, at indkøbspri­serne på brugte biler peakede tidligt i juni, og nu er begyndt at falde,« siger cheføkonom Jonathan Smoke til NPR.

De seneste måneders prishop på brugte biler skyldes bl.a. logistiske problemer og mangel på computerch­ips. Det har bremset produktion­en af nye modeller og øget efterspørg­slen på brugte biler. Prisstigni­ngen har vaeret så voldsom, at den er en stor del af forklaring­en på, hvorfor inflatione­n i USA vokser i det højeste tempo siden 1991.

I år er forbrugerp­riserne steget med 5,4 pct. Heraf står brugte biler for omkring en tredjedel, viser de nyeste tal, som kom ud tirsdag.

Det kraftige hop i inflatione­n har skabt nervøsitet på finansmark­ederne. Investorer­ne frygter, at den amerikansk­e centralban­k, Fed, kan blive nødt til at haeve renten for at undgå en overophedn­ing af økonomien.

Fed insisterer dog på, at prishoppet er et midlertidi­gt problem skabt af flaskehals­e og opsparet efterspørg­sel i kølvandet på nedlukning­erne. En vurdering som bliver delt herhjemme af bl.a. Danske Bank og Sydbank.

Mens forhandler­nes indkøbspri­ser på brugte biler er faldet den seneste måned, så ligger de stadig 34 pct. højere end forrige år. Cox Automotive forventer, at de vil falde med 9 pct., inden året er omme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark