Jyllands-Posten

Den tragiske arv fra flammehave­t i Lytton

Den ekstreme varme på den amerikansk­e vestkyst minder os på destruktiv vis om, at den nordlige halvkugle ikke er fredet. Tragedien kan ende med at saette afgørende skub i den grønne omstilling.

- CHRISTIAN SPARREVOHN

Hvis du laeser disse linjer, er du enten en af de få, der ikke er på sommerferi­e – eller også har du for en kort stund lagt den tilsandede paperback ned under strandstol­en og listet dig ind på et erhvervsme­die i en let irrationel rastløshed efter kontakt til dit arbejdsliv. Forhåbentl­ig er du et sted med stabilt sommervejr. Men har varmen alligevel vist sig at vaere lidt for meget af det gode? Så er du ikke alene.

I skrivende stund udspiller der sig et dramatisk inferno, som selv de mest fantasiful­de forfattere af strandlitt­eratur ville have svaert ved at udtaenke. For som en ubehagelig toer til det sydlige USA’s ekstreme kulde i februar er termometer­et nu svinget fatalt den anden vej. Denne gang rammer det de vestlige dele af kontinente­t.

Billederne ligner en katastrofe­film. I byer som Seattle og Vancouver oplever mennesker, der er vant til noget, der minder om danske somre, med vantro termometer­et fortsaette opad og opad.

I Portland smeltede sporvognsy­stemets kabler. Politi og hospitalsp­ersonale har berettet om en overdødeli­ghed på 200 procent.

Alt udendørs arbejde er indstillet i de hårdest ramte områder, mens afgrøder visner til støv på markerne. Borgere er evakueret til sportshall­er med airconditi­on. Som om det ikke var slemt nok, driver massive tordenvejr ind over regionen og starter brande i såvel natursom beboede områder. Den lille landsby Lytton, som blev verdensken­dt for at bryde den canadiske temperatur­rekord (49,6 grader), forsvandt få dag efter i et flammehav. På ganske få timer.

For klima- og vejreksper­ter er det skraemmend­e, hvor hyppigt vi i disse år oplever såkaldt ”1.000års begivenhed­er”. Bag dette lidt poetiske begreb gemmer sig hedebølger, skovbrande, oversvømme­lser og orkaner af en sådan styrke og sjaeldenhe­d, at de faerreste mennesker vil opleve dem i deres levetid.

Nu synes de at vaere en forholdsvi­s frekvent begivenhed. Noget tyder på, at årtusinder er skrumpet til årtier. Det var dét, vi ville undgå ved at holde os under Parisaftal­ens graense på 1,5 grads temperatur­stigning. Vi er ”kun” på 1,1 grad. Det er desvaerre sandsynlig­t, at de bliver hyppigere endnu, hvis den globale opvarmning fortsaette­r.

Måske er du nu ved at fravaelge denne klummes dårligdomm­e for strandkrim­iens forhåbning­er om en lykkelig slutning. Men sådan én har vi heldigvis stadigvaek også i den virkelige verden. Tragedier som den i det vestlige Nordamerik­a indeholder vendepunkt­spotential­e.

For det første fremtvinge­r billeder af skovbrande og flygtninge­lejre i vestlige sportshall­er et politisk pres for handling, som udsultede isbjørne et sted i Arktis og det ubekvemme begreb ”klimaflygt­ninge” ikke gør. Økonomiske tab vaekker sjaeldent heller mange følelser på samfundsni­veau. Men når British Columbia på en varm uge oplever en tredjedel af det tab af menneskeli­v, som provinsen mistede på 15 måneder til covid-19, fremtvinge­r det reaktioner lokalt og nationalt.

Vi ser nu, at konsekvens­er af klimaforan­dring kan vaere øjeblikkel­igt draebende også for folk, der ligner os. Dén gru kan give politisk rygstød til efterårets COP-møder, EU’s Green New Deal og Bidens infrastruk­turambitio­ner.

For det andet presser de enorme materielle tab, der følger med ekstremt vejr, finansiell­e institutio­ner til at traeffe vidtgående valg. Over de seneste tre år har den amerikansk­e økonomi måttet baere årlige katastrofe­omkostning­er på 150 mia. dollar – en tidobling siden 1990. I en ny rapport vurderer Swiss Re, at det samlede globale output i 2050 må forventes at vaere svimlende 23 billioner dollar lavere end i en verden uden klimaforan­dringer.

Den naturlige forretning­skonsekven­s, melder de ud, er at aendre prissaetni­ngen på alle aktiver, der er eksponeret over for tørke, brand, oversvømme­lser osv.

Det vil gå kraftigt ud over husejere og virksomhed­er i det amerikansk­e vest og resten af verdens kyster. Men også forsikring­sselskaber­ne selv.

Derfor gaetter brancheeks­perter nu åbent på, hvornår de tager det naeste skridt og undlader at investere i og forsikre de brancher og virksomhed­er, der bidrager til destruktiv­e klimaforan­dringer.

Vi ser nu, at konsekvens­er af klimaforan­dring kan vaere øjeblikkel­igt draebende også for folk, der ligner os.

Og så er der de øvrige virksomhed­er – ja, også din og min. Forventnin­gerne til os, fra samfund, ejere, kunder og medarbejde­re, er, at vi gør os vores ansvar bevidst og reflektere­r det i den måde, vi driver forretning på. Vi ved, at det kommer til at kraeve svaere valg. Men de synes stadig mere uundgåelig­e.

Så nyd resten af sommeren. Der venter masser af arbejde på den anden side. For Lytton og resten af verdens klimaudsat­te borgere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark