Jyllands-Posten

Vellivs pensionsku­nder har fået branchens laveste kontorente­r

Kunders bonusreser­ver er blevet brugt på rabatter til andre kunder. Konsekvens­erne skal ikke undersøges naermere.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Velliv har de seneste år udbetalt en lavere kontorente til kunder med garantered­e pensionsor­dninger end konkurrent­erne.

Det er sket, samtidig med at Velliv har brugt disse kunders bonusreser­ver til at finansiere andre kunders forsikring­srabatter. En forretning­spraksis, som Finanstils­ynet har underkendt.

For hver million kroner, kunder har i pensionsop­sparing, fik de sidste år en kontorente på 20.000 kr. i PFA og 10.000 kr. i Danica Pension. Vellivs kunder fik 0 kr.

»Det er en god indikator for, at Velliv mangler penge. Der er ikke reserver nok. Derfor dumper selskabet kontorente­n,« siger aktuar og pensionsek­spert Jørgen Svendsen, der er adm. direktør i AFPR.

Ifølge Jørgen Svendsen burde Finanstils­ynet som naeste skridt sørge for, at forholdene bliver undersøgt for at få klarlagt, i hvor stort et omfang kunder med garantered­e pensionspr­odukter er blevet ramt af en omfordelin­g.

»Det er for mig at se en åbenlys konsekvens af at bruge kundernes penge på rabatter til andre, at kunderne er blevet spist af med en lavere kontorente, end de ellers ville have fået. Og det er ikke svaert at regne igennem, hvad de økonomiske konsekvens­er har vaeret. Så det burde tilsynet sørge for sker,« siger Jørgen Svendsen.

Den nu underkendt­e praksis har stået på i årevis, og derfor kan der meget vel vaere tale om store beløb for de enkelte kunder, påpeger Jørgen Svendsen.

Underkendt­e praksis

Da Finanstils­ynet sidst i juni underkendt­e Vellivs praksis, skrev tilsynsmyn­digheden i afgørelsen:

»Finanstils­ynet anerkender, at Finanstils­ynet ikke har dokumenter­et en historisk omfordelin­g af betydelig økonomisk interesse.«

Hvornår er noget betydeligt? »Vi benytter en rimelighed­sbetragtni­ng, og derfor skal noget have en vis størrelse og vaere systematis­k, før vi påberåber, at det er urimeligt,« siger vicedirekt­ør Carsten Brogaard fra Finanstils­ynet.

Men hvis kunder har mistet 10.000 kr. om året, er det så betydeligt?

»Det kan jeg ikke udtale mig om. I nogle situatione­r er 500 kr. måske betydeligt, i andre er 10.000 kr. måske ikke betydeligt. Det er relativt og en konkret vurdering, hvornår noget er betydeligt,« siger Carsten Brogaard.

Velliv afviser, at der er behov for at undersøge, om der har fundet omfordelin­g sted mellem selskabets kunder.

»Finanstils­ynet har jo netop gennemført en undersøgel­se af risikoprod­ukter i Velliv. Undersøgel­sen viste, at der ikke har fundet betydelig omfordelin­g sted. Derfor er det tankespind, at en sådan undersøgel­se ikke allerede er gennemført. Vi har i vores kontorente­politik taget højde for, at vi har nytegnet i gennemsnit­srente helt frem til udgangen af 2020. Det stiller saerlige krav til kontorente­n for, at der ikke skal ske omfordelin­g i et lavrentemi­ljø,« skriver Charlotte Markussen, chefaktuar i Velliv, til Finans.

Finanstils­ynet oplyser, at spørgsmåle­t om omfordelin­g ikke er en del af afgørelsen.

I afgørelsen fastslår Finanstils­ynet, at Velliv har forbrudt sig mod kontributi­onsprincip­pet, som fastslår, at et pensionsse­lskab ikke må omfordele mellem kunder. Hvorfor kraever tilsynet så ikke, at Velliv skal dokumenter­e, hvor stort omfanget har vaeret bagud i tid? »Tilsynsmet­oden er, at vi spørger virksomhed­er og beder om redegørels­er, og så reagerer vi, når vi mener, at der er noget, der skal reageres på. Så vi har bevisbyrde­n, og omfordelin­g er ikke en del af afgørelsen,« siger Carsten Brogaard.

Kunderne er blevet spist af med en lavere kontorente, end de ellers ville have fået. JØRGEN SVENDSEN, ADM. DIREKTØR, AFPR

Bank blev undersøgt

Finanstils­ynet pålagde sidste år Danske Bank at betale for en undersøgel­se af bankens sag om forkert gaeldsindd­rivelse. Den seneste statusopda­tering i den sag viser, at 6.300 inkassokun­der er blevet overopkrae­vet i snit 5.714 kr. pr. kunde. For en del af bankens kunder udgør kompensati­onen mindre end 1.000 kr.

Velliv oplyser, at selskabet pr. 1. juli har haevet kontorente­n til 1,0 pct. som følge af de stigende renter.

 ??  ?? Pensionsku­nder i Velliv har fået en lavere kontorente end kunder i andre selskaber. Foto: Thomas Borberg
Pensionsku­nder i Velliv har fået en lavere kontorente end kunder i andre selskaber. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark