Jyllands-Posten

Nyt våben mod hvidvask og skattesnyd

Nye tilladelse­r skal gøre det muligt for Skattestyr­elsen at gennemskue uigennemsi­gtige pengestrøm­me i en raekke danskregis­trerede virksomhed­er til pengeoverf­ørsel og i internetba­serede banker i udlandet, men med kunder i Danmark.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

Pengeoverf­ørsler via pengeoverf­ørselsvirk­somheder og internetba­serede banker i udlandet har laenge vaeret som en lukket sort boks for de danske skattemynd­igheder. Men en ny tilladelse fra Skatteråde­t giver nu Skattestyr­elsen en mulighed for at lette på låget og få indsigt i de indtil nu uigennemsi­gtige pengetrans­aktioner.

Det skal gøre de danske skattemynd­igheder skarpere i kampen mod hvidvask og skatteundd­ragelse.

»I takt med, at den finansiell­e sektor investerer mere og mere i at leve op til hvidvaskre­glerne, så vil dem, der ønsker at omgå reglerne, flytte sig et andet sted hen. Der skal vi som myndighede­r følge med og søge at vaere til stede disse steder,« siger Kim Tolstrup, underdirek­tør i Skattestyr­elsen.

Mens f.eks. banker indberette­r oplysninge­r til de danske skattemynd­igheder, er der ikke samme pligt for hverken pengeoverf­ørselsvirk­somheder og de såkaldte emoney-virksomhed­er, der er internetba­serede banker uden filialer i Danmark, men har betalingsk­ort tilknyttet, der kan bruges her. Disse kanaler kan derfor tiltraekke personer, der ønsker, at deres aktivitete­r skal gå under radaren, som Kim Tolstrup udtrykker det.

»Vi har brug for at få et overblik over, hvad der foregår på det område, ligesom vi skal kunne foretage kontrol, så der er en opdagelses­risiko hvis man forsøger at omgå reglerne – også hvis man forsøger at gå uden om det etablerede system i form af bankerne, hvor der gaelder forskellig­e underretni­ngsog indberetni­ngspligter til myndighede­rne,« siger Kim Tolstrup. Tidligere vicestatsa­dvokat hos Bagmandspo­litiet (SØIK) Hans Fogtdal mener, at »det er på tide«, at myndighede­rne får de beføjelser. Men bedre sent end aldrig, understreg­er han.

»De kriminelle er hele tiden et skridt foran, og en af de muligheder, de tidligere har haft, er nu blevet mere risikabel,« siger Hans Fogtdal, der nu er selvstaend­ig advokat med speciale i Erhvervsst­rafferet og partner i Fraud React ApS, der bekaemper økonomisk kriminalit­et i virksomhed­er.

Graham Barrow, der er ekspert i hvidvaskbe­kaempelse og har arbejdet som rådgiver i en raekke europaeisk­e storbanker, mener, at det giver mening at give myndighede­rne et nyt våben, fordi hvidvaskni­ngen også er i bevaegelse.

»Myndighede­r verden over har registrere­t en bevaegelse til nye betalingss­ystemer og er bekymrede for, at de kan blive en vaesentlig kanal til at bringe sorte penge ind i det finansiell­e system,« siger han.

Risiko for hvidvask

Bagmandspo­litiet har allerede sidste sommer advaret i klare toner om, at der var en høj risiko for, at de internetba­serede banker – såkaldte neobanker – blev brugt til hvidvask.

Både neobanker og vekselbure­auer indgår centralt i en raekke store sager om økonomisk kriminalit­et. Det gaelder i den såkaldte Operation Greed, hvor Anklagemyn­digheden mener, at der blev hvidvasket en halv mia. kr. gennem et københavns­k vekselbure­au.

Helt konkret får Skattestyr­elsen lov til at indhente oplysninge­r om betalinger via 10 udvalgte e-moneyvirks­omheder foretaget fra 1. januar 2018 til 31. maj 2021 og transaktio­ner via danskregis­trerede pengeoverf­ørselsvirk­somheder og agenter her i landet foretaget fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

Skattestyr­elsen kan på grund af tavshedspl­igt ikke oplyse, hvilke konkrete virksomhed­er det drejer sig om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark